🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Домашно кино

Какво ново в стрийминг платформите и на малкия екран

The Dig

Големи са очакванията към една от последните филмови продукции на Netflix. Като за начало разполагаме със звезден актьорски британски състав: номинираните за "Оскар" Кери Мълиган ("Съзряване") и Ралф Файнс ("Списъкът на Шиндлер", "Английският пациент") в главните роли, както и Лили Джеймс и Джони Флин. Още - филмът е адаптация на роман от 2007 г., разказващ за реалните исторически разкопки в Сътън Ху, близо до Уудбридж (Съфолк, Англия), малко преди Втората световна война. Негов автор е Джон Престън, който вече има една адаптирана книга зад гърба си - A Very English Scandal, появила се като сериал с участието на Хю Грант.

Историята започва с наемането на самоук археолог от богата вдовица, която дълго време таи усещането, че надгробните могили в двора на имението ѝ крият нещо... Оказва се права и всеки сантиметър копаене в тях води все по-дълбоко до разкриването на грандиозна находка - англосаксонски некропол от VI - началото на VII век. Откритието се посреща с възторг, а малко по-късно с тъга се посреща и Втората световна война Австралийският режисьор Саймън Стоун (The Daughter) пресъздава историята по нежен, меланхоличен и с британска сдържаност начин, като променя някои от детайлите й.

Премиера, Netflix, 29 януари

Какво погуби Марадона?

Документалният филм на Discovery Channel представлява ексклузивно разследване, проследяващо причините за смъртта на един от най-впечатляващите играчи в света. Диего Марадона се издига от обикновено момче на улицата до футболен бог, но умира на 60 години. Като причина за смъртта е посочена сърдечна недостатъчност, но авторите на филма питат дали това е така. След преждевременната му смърт те показват необикновения живот на човек, който е бил пристрастен към наркотиците извън терена, но също така е разчитал на коктейл от фармацевтични продукти по време на мачовете, и разкриват как този смъртоносен начин на живот, воден откакто Марадона е бил дете, в крайна сметка се е превърнал в предписание за смъртта му. Разказите са от първо лице - на близки до него хора като футболния агент Джон Смит; бившия му треньор Фернандо Синьорини и бившия капитан на Наполи Джузепе Брусколоти.

Премиера, Discovery Channel, 30 януари, 01:00 ч.

Хищни птици и фантастичната еманципация на Харли Куин

Феновете на разширената DC Вселена отдавна са наясно с тази излязла през миналата година адаптация по комикс, специално посветена на едноименния персонаж. За всички останали - най-вече фенове на Марго Роби, Юън Макгрегър и хаоса на мрачния Готъм сити, идва изпълнена с обрати история, разказана от самата Харли - тъкмо разделила се с Жокера и търсеща еманципация. Когато Роман Сайонис (Макгрегър), най-нарцистичният злодей в Готъм, и преданият му помощник Зас вземат на прицел младо момиче на име Кас, издирването обръща града с главата надолу. Пътищата на дамите Харли, Ловеца, Черното канарче и Рене Монтоя се преплитат и единственият им избор е да се съюзят, ако искат да надвият Роман.

Премиера, HBO, 31 януари, 21:00 ч. и в HBO GO

Нарковойни, сезон 1

Латиноамериканските нарковойни не само не спират, но и излизат извън контрол въпреки похарчените за правоприлагане трилион долара и жертвите, възлизащи на 2.5 милиона. Според създателите на тази документална поредица сега повече от всякога се произвеждат, пренасят и използват незаконни вещества. Десетте едночасови епизода представят интервюта и кадри, заснети с ключови играчи и от двете страни на закона, и изследват нарковойните - минали и настоящи, за да се опитат да обяснят причината за тях.

Премиера, National Geographic, 4 февруари, 23:00 ч.