🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: Стендъп на Део, спектакъл по Миряна Башева, bday парти в "Терминал 1"

Кадър от филма "Екатерина", посветен на живота и дейността на забележителната българка Екатерина Каравелова
Кадър от филма "Екатерина", посветен на живота и дейността на забележителната българка Екатерина Каравелова
Кадър от филма "Екатерина", посветен на живота и дейността на забележителната българка Екатерина Каравелова
Кадър от филма "Екатерина", посветен на живота и дейността на забележителната българка Екатерина Каравелова

18.02

Край на играта. Предпремиера на постановка по текстове на Хулио Кортасар, Хосе де Еспронседа и стари испански романси. Тази театрална поема започва един вторник в два часа и осем минути с падането на бележка от влака Сентрал Архентино и завършва в същата минута 13 дена по-късно. "Последните дни на играта са изпитание - първи срещи с любовта и раздялата, познание за високото и ниското в самите нас, тринадесет дни, изписани като красива и тъжна поема за порастването", казва Бюрхан Керим, който поставя пиесата на сцена. С участието на Ангела Канева, Дениза Павлова, Елена Траянова, Бюрхан Керим, Георги Величков. City Mark Art Center, 19:30 ч., билети от касата и от мрежата на https://ticketscmart.info, 10 - 20 лв.

18.02

EXE Episode 8. Немският продуцент и артист Boris Brejcha, създател на свой собствен жанр в електронната музика High-Tech Minimal, e едно от най-разпознаваемите имена в електронната музика за последните две десетилетия. Той е хедлайнерът на събитието, организирано за общността на клуб ЕХЕ. Неговото първо участие на голяма сцена в България ще бъде допълнено от сетове на Ann Clue, Pavel Petrov, Peppou и Vanina. Интер Експо Център, 23:00 ч., билети от мрежата на Eventim, 80 - 180 лв.

19.02

Белослава - From the Moon and Back. Пандемията през 2020 г. осуети планове на певицата да отбележи своите 20 години на сцена, но дойде времето, в което Белослава най-накрая може да зарадва феновете си с поредица от изненади. Една от тях е специалният й петъчен концерт, в който ще звучат песни от предходните й четири албума в атрактивни аранжименти, както и премиери на парчета от предстоящия пети с работно заглавие "Моята музика". На сцената с нея ще се качат и музикантите Живко Петров, Антони Рикев, Димитър Семов и Росен Захариев. Sofia Live Club, 21:00 ч. Билети в мрежата на Eventim: 30 лв., на място: 40 лв.

До 19.02

Фанка Борисова "Тя. Въпреки всичко". Когато в края на миналата година журналистката на Nova Глория Николова разказа за състоянието на психиатричната грижа в България в документалния материал "Последна спирка - НенужниТЕ", тя попада на Фанка и нейните рисунки. Жената, която никога не е имала дом, различен от социална институция, е с диагноза умствена изостаналост и за нея рисуването е вид терапия и начин да преодолее лошите условия, изолацията и заключените врати, зад които живее. Последен ден и възможност да видите, че талантът живее и може да бъде открит дори на най-необичайните места чрез селекцията от 28 рисунки на Фанка Борисова. Art Hall Oborishte 5, зала "Галерия" (ниво -1) на Vivacom

19.02

8 years Club Terminal 1. Софийският клуб "Терминал 1" празнува рожден ден. Специалните музикални звезди по повод осемте години от съществуването му ще са Leeroy Thornhill от The Prodigy, "Керана и космонавтите", Жлъч/Григовор/Гена, Мила Робърт и Emil Prize, които ще свирят и пускат сетове на живо. Клуб "Терминал 1", 22:00 ч., Билети от мрежата на Eventim: 20 лв. за първите 200 билета, 25 лв. регулярна цена за останалите.

19.02

Мислещите тръстики. Режисьорката Маргарита Младенова почита поетесата Миряна Башева и нейните стихове със спектакъл, посветен на творчеството й. "Срещу унизителния страх, неверието, ожесточението, глупостта и развалата, срещу проституцията с думите и празното дрънкане - да изправим на сцената "от упор" силното слово на Миряна Башева, един апостол на съвременната българска поезия", споделя Младенова. В премиерата с музиката на Стефан Димитров участват студенти от II курс актьорско майсторство, НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Театрална работилница "Сфумато", 19:00 ч.

20.02

Екатерина. Специална прожекция на документалния филм за живота и дейността на Екатерина Каравелова. Филмът е създаден в чест на 160-ата годишнина от нейното рождение и е част от конкурсната програма на фестивала "Златен ритон". Субтитриран е за глухи хора. "Дом на киното", 17:00 ч.

20, 24 и 25.02

Моби Дик. Първо представяне на софийска сцена на един от най-новите спектакли на габровския драматичен театър. Постановката на режисьора Петринел Гочев по романа на Херман Мелвил търси отговорите на основните теми на творбата: за пътешествието с другите и към себе си, за преследването на невъзможното, за смисъла на съществуването и съзерцателното вглеждане в света, за мястото на човека и реда му в божието творение. Публиката става част от спектакъла буквално - художничката му Гергана Лазарова-Рънкъл оформя сценично пространството с елементи от структурата на кораб, към която е приобщена част от салона със зрителските места. Адаптацията на текста е на Гергана Змийчарова, а смесеният състав от жени и мъже изгражда единствено мъжки персонажи. София, Народния театър, 20 февруари, 19:00 ч., Габрово, 24 и 25 февруари, 19.00 ч.

22.02

Как се стигна дотук? Автобиографичен стендъп спектакъл на известния телевизионен водещ Деян Славчев-Део. Той развежда публиката честно, лично и открито из живота си и годините, изпълнени със смях и сълзи, смешни и абсурдни ситуации, без цензура. Една история за хип-хоп танци, песни, барове, наркотици, телевизия, 1-во районно, корици на списания и още нещо... Sofia Live Club, 20:00 ч., Билети от мрежата на Eventim, 15 лв.

22.02

Йордан Камджалов // GROßE MESSE Брукнер. Мащабната творба на Антон Брукнер, композирана през 1867 г. - Голяма меса №3, фа минор, за солисти, хор, оркестър ще бъде представена съвместно повече от 130 музиканти от Плевенската филхармония, Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и солистите Вера Гиргинова - сопран, Виолета Радомирска - алт, Георги Султанов - тенор, и Мартин Цонев - бас. Диригент на концерта ще бъде маестро Йордан Камджалов, а диригент на НФК "Светослав Обретенов" - Славил Димитров. В програмата ще бъде изпълнена и Увертюра към операта "Лоенгрин" от Рихард Вагнер. Зала "България", 19:30 ч. Билети на касата на зала "България" и в мрежата на Eventim, 15 - 40 лв.

23.02

Ефектът Галатея. Премиера на новия спектакъл на балет "Арабеск". Танцовата драма е ново, българско, авторско произведение, чиято концепция е развита по мотиви на едноименната пиеса на Ефемия Фард и на пиесата "Пигмалион" на Жан Жак Русо. В центъра е скулпторът Пигмалион, който извайва Галатея и се влюбва в нея. Постановката изследва творческия процес, творбата като сложно съчетание от личността на твореца, обекта, който той претворява и идеята, към която се стреми. Хореографията е на Боряна Сечанова, музиката е на Петър Дундаков. Музикален театър, 19:00 ч. Билети на касата и от https://musictheatre.bg/

22 и 23.02

Едни момичета. Световноизвестният американски драматург и кинорежисьор Нийл Лабют е познат на българската театрална публика с пиесите "На чисто" , "Разбиване" и "Формата на нещата". Гледаме още от него в новата премиера на Народния театър, в която актьорът Иван Юруков влиза в ролята на писател, обзет от съблазните на първите си по-значими успехи. Той предизвиква съдбата и дарбата си, като се среща с някои от своите бивши любими жени в хотелски стаи - четири различни, сантиментални и безмилостни, познати и непознати едновременно жени... В образите им са Стефания Колева, Илиана Коджабашева, Бойка Велкова и Ана Пападопулу. Режисьор е Стефан Спасов. Народен театър, камерна сцена, 19:00 ч. Билети от касата и на https://nationaltheatre.bg.

24.02

Колко тъмна e тъмната материя? Тазмесечното събитие на Ratio e посветено на една неразкрита от учените загадка - тъмната материя, тази мистериозна част, която формира структурата на галактиките, помага им да се образуват, определя съдбата на куповете от галактики, а може би и бъдещето на Вселената. Но в края на 2021 г. експериментът LHCb в ЦЕРН обяви резултати, разкриващи още признаци за явления, които не могат да бъдат обяснени от теорията на фундаменталната физика... Гост на събитието е доц. д-р Венелин Кожухаров, който ще поговори повече за невидимия призрак. Клуб "Терминал 1", 19:00 ч., билети от https://ratio.bg/monthly/dark-matter, възможност и за виртуално присъствие.

23.02 и 10.03

Мислопрестъпление.1984. Режисьорката Десислава Шпатова поставя на сцената на Драматично-куклен театър "Константин Величков", Пазарджик, един от най-големите романи на миналия век. Творбата на Джордж Оруел и нейната интерпретация е не само унищожителна критика срещу тоталитаризма, но и покъртителен разказ за съвременния човек, за който става все по-невъзможно да опази своята интимност в свръхагресивната ни обществена среда. В ролите са Мартина Пенева, Михаил Рядков, Тодор Кайков, Марио Гълъбов. 23 февруари, Пазарджик, Драматично-куклен театър "Константин Величков", 19:00ч., 10 март, София, Театрална работилница "Сфумато", 19:00 ч., билети: 14 / 15 лв.

до 10.03

HAUTE Ковьор. Триумфалното завръщане на ковьора през съвременния прочит на художничката Моника Попова. В своята самостоятелна изложба тя представя парижки цикъл от 69 цветни рисунки и бродерии върху ковьори, която възниква по време на двумесечния й престой през лятото на 2021 във Франция. За да успее да срещне народното и високото изкуство й помагат много съюзници, но един от тях търси сърцато ковьори из цяла България - писателят Николай Бойков. Галерия "Сан Стефано" | салон за съвременно изкуство