🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: Уестсайдска история, Valentine's Day Pop-Up Bazar, снежни състезания

Изложба "Отвъд канона" на Любен Домозетски
Изложба "Отвъд канона" на Любен Домозетски
Изложба "Отвъд канона" на Любен Домозетски
Изложба "Отвъд канона" на Любен Домозетски

11-20.02

Интерактивната модна инсталация "Серафим"

Инсталацията представлява лабиринт, който се преминава със затворени очи през седем дрехи-скулптури. За алтернативните форми на комуникация в тъмния свят помагат незрящите от Съюза на слепите в България, които са и водачи в напълно затъмненото помещение. Пътешествието завършва с чаша чай на светло, ароматни свещи и възможност да се научи повече за текстилната индустрия, модата и различни експонати. Самото преминаване през лабиринта отнема 20 минути.

В "Топлоцентралата", вход 10 лв.

11.02

Мексиканска кухня

Кулинарен курс, който да внесе цвят в бялото февруарско ежедневие. От Food Connection обещават да научат участниците как да приготвят Cochinita pibil al estilo Yucatán - бавно сготвено свинско месо с паста от анато, традиционно за полуостров Юкатан в Мексико. И задължителните frijoles refritos - паста от запържен червен боб, както и гуакамоле.

В зала "Цариградско шосе", oт 19 до 21 ч., цена 60 лв, записване на: foodconnection.bg

12.02

Valentine's Day Pop-Up Bazaar

Тематичен базар за Св. Валентин и Трифон Зарезан, в който участват над 50 български бранда за шоколад, аксесоари, вино и др. Подготвен е голям избор от подаръци за Деня на влюбените: от ръчно изработени 100% еко соеви свещи с естествени фитили и аромати до комплекти за различни арт хобита, бижута и картини. Няма да липсват и изненади за децата, както и дегустация на различни видове вино.

Във "Vivacom Art Hall Оборище 5", от 11 - 19 ч.

12 - 26.02

"Пук" на Валери Петров

Лили, Хрили и целият чуден подводен свят, роден от въображението на ненадминатия Валери Петров в "Пук" ще се пренесат от плажа директно в залата на НАТФИЗ. След премиерата на 10 февруари постановката ще се играе и на 12, 24 и 26 този месец. Режисурата е на Валентин Владимиров, а сценографията и куклите на Ралица Лъскова. Кукленият театър е подходящ както за тригодишни деца, така и за всички възрастни, които не искат да повярват на Набръчкания човек "че сме безнадеждно пораснали".

В НАТФИЗ, от 11 ч.

13.02

Уестсайдска история

Легендарният мюзикъл "Уестсайдска история" на композитора Ленард Бърнстейн ще има своя нов прочит благодарение на оркестъра на Софийската филхармония и диригента Любомир Денев-син. Младите влюбени Мария и Тони са членове на две тийнейджърски улични банди от различен етнически произход: "Акулите" - бели американци, и "Ракетите" - пуерторикански имигранти, борещи се за контрол над улиците на Горен Уест сайд в Ню Йорк. Режисьорът и хореограф е Джеръм Робинс, текстописецът е Стивън Сондхайм, а драматургът - Артър Лорентс.

В зала "България", от 18 ч., цена 15 лв.

14.02

Поетите и любовта

Това събитие накланя везните във вечния български спор Св. Валентин или Трифон Зарезан в полза на любовта. Актьорите Бойко Кръстанов, Владимир Пенев, Захари Бахаров, Иван Бърнев и актрисите Луиза Григорова-Макариев, Теодора Духовникова, както и маестро Антони Дончев представят любимите си български стихотворения, посветени на лириката.

В Sofia Live Club, начало 20 ч., цена 30 лв.

14.02

Love at

Вече традиционният концерт на "Остава" на 14 февруари тази година ще се състои под мотото обич и със сигурност ще създаде подходящо романтично настроение за Деня на влюбените. Българските музиканти обещават на феновете си освен техни авторски парчета, посветени на любовта, да изсвирят и няколко съвсем нови песни. Освен тях на сцената ще излезе и инди рок групата Hug or handshake.

В клуб Terminal 1, начало 22 ч., билети: 25 лв. на предварителна продажба в eventim.bg и 30 лв. на самата дата и на място.

14.02-31.03

Изтъкнати полякини

Документалната изложба обединява историите на жени, изкачили върхове, буквално и преносно, водещи в науката, изкуството, литературата, спорта и политиката в Полша. Десетте истории са за алпинистката Ванда Руткевич, легендата на "Солидарност" Анна Валентинович, художничката Олга Бознанска, първата жена, прекосила света с яхта Кристина Хойновска-Лискевич, Ирена Сендлерова, спасила много евреи по време на холокоста, хирурга и трансплантолог Мария Шемьонов, двукратната нобелова лауреатка Мария Склодовска-Кюри, първата полякиня, носителката на Нобелова награда за литература, Вислава Шимборска, втората полякиня лауреат на Нобелова награда за литература (2018), Олга Токарчук и др.

В Полски институт

13.02

Снежни състезания

Неделя е перфектният ден цялото семейство да се събере на снежни игри. За поредна година "София - Европейска столица на спорта" и "Мачирски спорт" ще организират за децата и техните родители състезания, забавни игри, конкурси и викторини на поляната в местността Офелиите. Очаква се да има паралелен слалом, спускане с шейни, снежни човеци и др.

На Витоша, м. Офелиите

До 20.02

Анастас Дудулов и неговото време. 130 години от рождението на скулптора

Кураторите включват 80 произведения в изложбата, която ни превежда през живота на един от най-значимите български скулптори, Анастас Дудулов. Показани са тенденциите на времето и динамиката между двете световни войни. Представени са и работи на Иван Лазаров, Кирил Шиваров, Андрей Николов, Мина Иванов, Пандо Киселинчев и др.

В Софийска градска художествена галерия

До 28.02

"Отвъд канона"

В третата си самостоятелна изложба Любен Домозетски изследва развитието на научната илюстрация, както и рисунки, които трудно могат да бъдат класифицирани в някакво конкретно направление. Посетителите ще видят симбиозата между научното, дескриптивното начало и изразяването на идея, преживяване и вътрешния свят на човека. Видимо е влиянието на средновековното и ренесансовото изкуство.

В галерия Little Bird Place

До 21.04

Искри на въображението

По случай 100-годишнината от рождението на германския скулптор и артист Йозеф Бойс кураторката Вера Млечевска си поставя за цел да отговори на въпросите "кой е Йозеф Бойс и какво общо има той с българското изкуство?". Изложбата излиза извън обособените зали за временни експозиции в "Квадрат 500" и се намества и на нови пространства в постоянната експозиция. Ще има и съпътстваща програма с прожекции, лекции, пърформанси и турове. Част от участниците са: Аделина Попнеделева, Албена Михайлова, Владимир Иванов, Георги Ружев, Група "Градът", Добромир Иван, Иво Димчев, Камен Стоянов, Любен Фързулев, Лъчезар Бояджиев, Моника Попова, Миряна Тодорова, Орлин Дворянов, Правдолюб Иванoв и др.

В "Квадрат 500"

Все още няма коментари
Нов коментар