🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: ARTE Feastival, Аполония, Sofia Lights

Подбрани събития за свободното време

26, 27 и 28.08

ARTE Feastival. Второто издание на фестивала във Велинград се разраства и предлага впечатляваща и разнообразна програма за всички възрасти на няколко сцени. Музиката е от световните звезди: ZAZ, Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, The Cardigans, John Newman, Regard, Faithless (DJ Set), Bomfunk MC'S, S.A.R.S., Leeroy Thornhill, Kosheen, N.O.H.A и др.. Вкусна програма на Chef's Stage и забавни преживявания на Comedy&Cinema Club сцената с изпълненията на Христо Шопов, Христо Гърбов, Филип Аврамов и др. Зона и за децата, за които са организирани арт и танцови анимации, научни класове и др. Велинград, на прилежащите територии на хотел ARTE. Вижте пълната програма на https://artefeastival.bg, билети: 50 - 200 лв.

26 и 27.08

Банско Опера Фест. Мюзикълът "Брилянтин" на режисьорката Сребрина Соколова открива 13-то издание на фестивала, насочено към любителите на класическото изкуство. На следващия ден на сцената в центъра на града Държавна опера Варна ще представи новата си продукция "Ромео и Жулиета" от Шарл Гуно с диригент-постановчик Светослав Борисов и режисьор Урсула Хорнер от Австрия, работеща в състава на Националната опера и балет на РС Македония. Банско, площад "Никола Вапцаров", 20:30 ч. вход свободен

26 - 28.08

Plovdiv Jazz Summer. Джаз събитието се пренася в село Марково и започва в петък с концерт - представяне на авторския албум на саксофониста Димитър Льолев "Родополоджи" (на ул. "Панорамна" 60). На следващия ден на открита сцена пред НЧ "Алеко Константинов - 1907" гледаме и слушаме безплатно Теодосий Спасов и неговия джаз квинтет. Последният концерт, в неделя, е отново в камерната градинска атмосфера на ул. "Панорамна" 60 и в него ще звучи вторият албум на Даниела Белчева - Silver Button, изпълнен с Милен Кукошаров, пиано, Димитър Семов, барабани, и Михаил Иванов, контрабас. Село Марково, 20:00 ч. билетите за камерните градински концерти са в мрежата на Eventim: 40 лв.

28.08

Ричaрд Маркс. Един от най-впечатляващите гласове на сцената на поп и рок музиката, композитор и продуцент с над 30 милиона продадени албума в целия свят, отложи миналата година дългоочакваното си европейско турне, но вече е тук, отново пред българска публика за свой акустичен концерт, в който ще чуем най-големите му хитове като Hazard, Now and Forever, Right Here Waiting и др. Пловдив, Античен театър, 20:00 ч., Билети в мрежата на Eventim: 50 - 60 лв.

до 28.08

Palace Auto Varna 2022 E-Mobility. Вижте какви са автомобилите на бъдещето по време на най-голямото специализирано събитие за e-Mobility в страната, което ще събере под един покрив десетки марки с нови модели. Свои хибридни, plug-in хибридни или електрически автомобили в рамките на изложението ще изложат Audi, Land Rover, Jaguar, Ford, Peugeot, Citroen, Opel, Skoda, Haval, Volkswagen, Hyundai, Mazda и мотоциклети Sur Ron, като ще имате възможност да участвате в организиран тест-драйв. Варна, Дворец на културата и спорта, зала "Младост" 10:30 - 19:30 ч., билети от мрежата на Eventim: 4 / 8 лв.

28.08

Аполония. 38-ото издание на Празниците на изкуствата се открива с концерт на Младежки духов оркестър Junior Band - Велико Търново с диригент Йордан Цветанов, а сред акцентите в програмата тази година са концертът на музикант Иво Папазов-Ибряма, носител на наградата World Music на BBC, спектакълът "Една испанска пиеса" на МГТ "Зад канала", юбилейният концерт по случай 70 години на Ансамбъл "Филип Кутев" и майсторските класове на писателката Здравка Евтимова и режисьора Галин Стоев. Сред останалите музикални изпълнения на живо са на група "Ахат", Белослава, "Фондацията", която празнува "Щурците на 55", и др. Вижте останалите постановки и инициативи в пълната програма на www.apollonia.bg. Билетите в мрежата на Eventim: 10 - 30 лв.

29.08

Стефан Данаилов. Колко е лесно да бъдеш обичан. Премиера на книгата, посветена на "Мастъра", в която 25 oт учениците му разказват за него - такъв какъвто винаги ще го запомнят, преподавател, родител, приятел и човек с огромно сърце. Текстовете са на: Параскева Джукелова, Иван Бърнев, Асен Блатечки, Свежен Младенов, София Бобчева, Антоанета Добрева - Нети, Иван Юруков, Павел Иванов, Ралица Паскалева, Лидия Инджова, Александър Кадиев, Стефания Колева, Ваня Щерева, Ненчо Илчев и др. Водещи на събитието са Александра Александрова и Ива Папазова. Кино "Кабана", 19:00 ч.

30.08

Дейвид Гарет. "Най-бързият цигулар в света" се завръща в България за интимен концерт под звездите с музика от последния си албум Alive - My Soundtrack. За него музикантът споделя, че всяка песен има история и разкрива емоция, с която се е сблъскал най-вече по време на пандемията. Част от песните, които ще звучат, са емблематичните Staying Alive, What a Wonderful World, Beauty and the Beast, Imagine, Enter Sandman, Paint it Black, както и интерпретациите на класически творби като Confutatis на Моцарт и Dance of the Knights на Прокофиев. Стадион "Юнак", билети от мрежата на Eventim: 85 - 185 лв

30.08

Трите тела: разкази за физиката и човечеството. Събитие, вдъхновено от научнофантастичната трилогия "Земното минало" - един от най-добрите съвременни примери за това как научната фантастика тръгва от сериозните научни факти, за да ни заведе в дълбините на спекулативното и да постави серия важни въпроси за същността на човечеството. Теоретичният физик Виктор Данчев, езиковедът Александър Попов и преводач от китайски Стефан Русинов ще ни поведат на пътешествие през света на фантаста Лиу Цъсин за отговори на въпросите къде се срещат науката и фантастиката в научната фантастика, може ли животът да съществува в две измерения, какво представлява проблемът с трите тела - една от най-старите загадки във физиката, и др. Кино "Кабана", билети от https://ratio.bg, 15 лв.

1 - 8.08

Sofia Lights. Миналогодишното издание на събитието, което превръща парк "Врана" в магическа реалност и потапя зрителите в запомнящо се преживяване, премина при сериозен интерес и тази година програмата му е надградена в три нови светлинни инсталации - "Мегалит", "Присъствие" и "Светулки", като ще се излъчи и миналогодишната "Невидимите нишки". Организаторите уточняват, че инсталациите нямат начало и край и съответно за посетителите няма необходимост да пристигат точно в 21:00, а могат да планират своето посещение във всеки един момент до 00:00 ч. Парк "Врана", начален час: 21:00 ч., краен час за вход: 00:00 ч. краен час на инсталациите: 00:30 ч., Източен вход, откъм стопанство Врана, Билети от мрежата на EpayGo и на касите на EasyPay, деца от 0 до 3: безплатно, деца от 3 до 18: 10 лв., възрастни: 20 лв., инвалиди: безплатно. Повече информация на: www.sofialights.com

1.09

Лятно кино на Пазар "Ситняково". Ето и едно нестандартно място за безплатно кино. Една от поляните на пазара ще бъде превърната в място за гледане на подбрани заглавия от "Кинематограф". Това са българските анимации - "Жабка и жабока" и "Чужденецът" на Ани Антонова, както "Антракт" на режисьора Мартин Динков, разказ за двама актьори, играещи постановка на сцена, които в реалния живот са съпрузи с доста обтегнати отношения. "Нощна смяна" на режисьорското дуо Еди Шварц и Йордан Петков пък представя изпадналия в безизходица Антон, който приема предложението на местния феодал Цецо и започва работа в нелегална мина за въглища. Цялата програма е на https://kinematograf.bg. Пазар "Ситняково", Поляна от страната на бул. "Шипченски проход", 20:30 ч.