🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: 48 часа Варуша Юг, Open Buzludzha фест, уъркшоп по устойчиво земеделие

Подбрани събития за свободното време

Botanica Sacra - изложба Любен Домозетски, посветена на ботаническата илюстрация
Botanica Sacra - изложба Любен Домозетски, посветена на ботаническата илюстрация
Botanica Sacra - изложба Любен Домозетски, посветена на ботаническата илюстрация
Botanica Sacra - изложба Любен Домозетски, посветена на ботаническата илюстрация

19 - 21.08

48 часа Варуша Юг. Тази част от града е известна като "старат част", тук съвременни артисти от града, обединени от Галин Попов, създателя на бар и културно пространство "Там", се опитват да възродят крайбрежието на река Янтра и малките улички на Търново. Фестивалът включва събития като йога, съвременни арт инсталации с намеса в градското пространство, DJ парти, концерти, литературни четения, архитектурни дискусии. През горещината гостите са поканени по поречието на река Янтра, а с настъпването на вечерта фестивалът се премества към централната улица, която ще бъде затворена за движение на автомобили през съботната вечер след 20 ч.

Във Велико Търново, на плажа на Янтра, сцена панорамна тераса ("Глухарчето"), сцена "Пиколо", Музей на архитектурата, пълна програма на: www.facebook.com/varushasouth

19 - 21.08

Open Buzludzha. От няколко години арх. Дора Иванова полага усилия за опазване на "летящата чиния" на Бузлуджа. Актуалната кауза е обезопасяването на паметника и отварянето му за посетители. Фестивалът, който се организира за втори път, ще е на 3 сцени с над 70 музиканти, сред които "Керана и космонавтите", "Уикеда", P.I.F, Cool Den, а за финал в неделя Държавна опера Стара Загора ще има джаз спектакъл. На втора сцена в гората Forest Stage ще звучи музика в стил Drum & Bass, изпълнявана от 20 диджеи. За пръв път ще бъде организирана сцена пред самия монумент Monument Stage, която ще събере още 21 музикални артисти с DJ сетове. Фасадата на паметника ще бъде осветена за пръв път със статична 3D мапинг проекция.

На Бузлуджа, еднодневен билет 29 лв., тридневен 39 лв., детайли на: www.buzludzha-project.com

19 - 21.08

Орлин Горанов в Mamma mia. Естрадният и оперен певец ще се включи в прочутия мюзикъл от Бени Андершон и Бьорн Улвеус по време на представленията на сцената на Белоградчишките скали. Негови партньори на сцената ще бъдат имена като Весела Делчева, Людмила Козарева, Деница Шопова, Еделина Кънева, и др. актьори. Събитието е част от поредицата "Опера във върховете".

В Белоградчик, начало 20 ч., билети 40-60 лв.

19 - 23.08

Курс по устойчиво земеделие. Обучението е подходящо за всички, който се интересуват от отглеждане на екологично чиста храна в домашни условия, не е необходимо да имат предварителна подготовка. От фондация "Ботаника лайф" ще покажат на участниците как да разпознават основни растителни видове, използвани като полезни растения, да прилагат на практика похвати за обработка на почвата и отглеждане на основни култури, да приготвят основни билкови настойки за екологично торене и растителна защита, да правят зеленчукови лехи и компости и да мулчират.

В с. Надарево, община Търговище, такса 395 лв.

19 - 21.08

Фестивал на фоклорната носия "Жеравна". Любители на българския фолклор се събират за три дни, в които изключват телефони и техника и се опитват да живеят като в миналото. Всички посетители задължително носят автентична, сценична или стилизирана носия. Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и със старинни военни униформи и оръжия. Допускат се и облекла от самото начало на ХХ век, също и свещенически одежди. Разрешени са и фолклорни носии, традиционни за други народи и държави. Ако нямате, на входа на фестивала могат да се купят или наемат.

В местността Добромерица край с. Жеравна, входна такса за 3-те дни, за възрастни - 30 лв., за деца от 7 до 14 години -15 лв.

20-21.08

Лятно кино. Големият екран и удобните шезлонги на Sofia Summer Fest са идеални за кино на открито. В събота филмът е за Луис Армстронг - "Малък Сачмо", на режисьора Джон Александър. Въпреки че цялата кариера на Армстронг е безпрецедентен успех, най-близо до сърцето на певеца е била дъщеря му. В неделя е прожекцията на документалния филм от 2020 г. "Щурите приключения на Луи дьо Финес". Според създателката Луси Кариес отвъд смешното лице се крие един деликатен и скромен човек.

В Sofia Summer Fest (Южен парк II, зад музея "Земята и хората"), начало 19 ч., билети 14 лв.

20-21.08

Планинско колоездене. Състезанието в дисциплина крос кънтри олимпик, е в 9 категории - деца 10-14, момчета и момичета 15-16, юноши и девойки 17-18, жени елит 19+, мъже до 23 години, мъже елит и мъже мастър, а за победителите в отделните групи има подготвен паричен награден фонд от 3600 лева. Записване на: www.conceptcreative.org/yambol

В лесопарк "Боровец", до Ямбол

До 22.08

"Творци за климата". Изложбата търси начини да се справим с климатичните промени, участват илюстратори от деветнадесет държави. Фондация "Изящни дела" (Fine Acts) адаптира за българската публика популярната глобална инициатива Artists for Climate. В конкурс по темата участват над 1400 художници и дизайнери от 95 страни, подали общо 2222 илюстрации с послания на надежда. В изложбата са подбрани най-добрите, както и работи на Теодор Генов, Борислава Караджова, Алина Папазова, Анина Такеф, Студио Punkt.

В градината "Кристал"

22.08

Varvara Kite Fest. За втори път небето над бреговете над село Варвара ще се осее с чудати цветни творения. Фестивалът на хвърчилата е организиран от художника Андрей Кулев и Ася Кованова. Част от съпътстващата програма е в галерия "Чудо" - изложбата "Струните на вятъра" (Фън чън). На китайски фън чън е хвърчило. Част от пилотите на хварчила са: kite.bg. Kosta FlyKites, Marti kite club, Varvara kite team, Make kites not war и др.

Край "Сухото дърво"/"Крокодилите" с. Варвара, начало 11 ч.

23.08

"Животински секс". Неформалните събития за наука Ratio този път се фокусират върху любопитни примери от света на животните. Посетителите ще научат защо брачните клетви на пингвините са образцов пример, коя част от разговора за птичките и пчеличките е неподходяща, кои са интересните "свалки" между животните, защо ухажването между жирафите започва с ритник в пикочния мехур и др.

В "Кино Кабана", от 19 ч., вход 15 лв., детайли на: ratio.bg/monthly/animal-love/

25.08

"Анимационерите". Концерт на една от любимите български алтернативни групи, които през 2000 г. получават награди за най-добър рок-алтернативен хит, а през 2002 г. за най-добър албум за "Плюс". На сцената ще видите вокала Георги Згуров (Гурко), китариста Николай Бекриев, бас китариста Марин Петров, Владимир Василев на барабани и Цветан Методиев на синтезатори. Последният им албум е от 2016 г.

В "Кино Кабана", отваряне на вратите в 18:30 ч., начало 20 ч., вход: 25 лв.

До 8.09

Botanica Sacra. Четвъртата самостоятелна изложба на куратора от СГХГ и преподавател в НХА Любен Домозетски е посветена на ботаническата илюстрация. Ще видите интересни екземпляри от българската флора. Той изследва как хората пренасят понятия и определения от своя свят в света на растенията, без обаче те да се нуждаят от това за своето съществуване. Произведения насочват вниманието към конкретни видове с желанието чрез помощта на научната обективност зрителят да се абстрахира от пристрастие, за да разбере, че всяко растение е сложен организъм, който има своите форми и своето място в природата.

В галерия Little Bird Place