🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: Реките на София, Алея на книгата, Apocalyptica в Пловдив

Подбрани събития за свободното време

Фестивалът "Реките на София" ще е от 2 до 4 септември
Фестивалът "Реките на София" ще е от 2 до 4 септември
Фестивалът "Реките на София" ще е от 2 до 4 септември
Фестивалът "Реките на София" ще е от 2 до 4 септември

2-4.09

Реките на София. Третото издание на фестивала, който иска да облагороди пространствата под Лъвов мост, до Владайска река, започва с концерт и шоу на 2 септември вечерта. На следващия ден, от 21 ч., ще започнат прожекции на селекция световно документално кино с фокус към опазването на водите с продължителност около час и половина. Някои от заглавията: холандският "На дълбоко", английският Haulout, канадският "История за риба треска" и българският игрален "Безсмъртният" на Николай Урумов. До Лъвов мост, в коритото на Владайска река.

2-4.09

"Лъвско сърце" . Ултра крос триатлонът се провежда в две категории - "Ултра" и "Щафета". Можете да тествате възможностите си самостоятелно или в отборно предизвикателство от двама или трима участници. Етапите включват 3 км плуване в залив "Перла", 116 км планинско колоездене из дебрите на Странджа и 21 км бягане по живописни пътеки с обща дистанция 140 км и общо контролно време от 13 часа. Повече информация и регистрация на: lionheart.bg/ В сърцето на Странджа планина и Приморско.

2-4.09

Elevation 999. Колоездачното състезание е четвърти кръг от Българските Ендуро Серии за 2022 г. Неделя е състезателният ден, а за всички ентусиасти, които са планирали и решат да останат за 5-6 септември, ще има организирано несъстезателно каране по някои от най-добрите пътеки в района. Регистрацията за участиe: conceptcreative.org/e999. В Пампорово и района на Смолян и Чепеларе.

2-4.09

Фестивал на хвърчилата. Тази година ще се проведе юбилейно десето издание на шарения фестивал край Шабла. Официалното откриване е на 2 септември от 17:30 ч. в двора на Зеления образователен център. Самото събитие ще се случи на 3 и 4 септември на познатото от всички място - местността "Малкото море" край нос Шабла. Очаква се разнообразие от форми и размери на летящите произведения на изкуството. Край нос Шабла.

3.09

Концерт на Apocalyptica. Финландските метъл челисти ще зарадват феновете си с още един концерт в България. През 2020 г. Apocalyptica издаде девети студиен албум със заглавие Cell-0 (Silver Lining Music). Този път на сцената с тях ще излязат и гост изпълнители - пост-метъл формацията от Исландия Solstafir. В Летен театър "Бунарджика", Пловдив, начало 19 ч., цена 60 лв.

3.09

Фамилатон. Програмата е подбрана, така че никой да не скучае и да се превърне в приятно занимание за цялото семейство: започва с концерт на деца, следва научно шоу ДНК, NIM animations и късометражно кино, представяне на общност за демократично образование - "Кино от деца за деца". Над 30 спортни клуба, детски работилници, творчески занимания, програмиране и игри ще се представят. В пространството на Sofia Summer Fest, зад музея "Земята и хората", начало 10:30, вход свободен.

3.09

Фестивал на розовия домат. Ценителите на автентични български продукти ще могат да купят розови домати, реселешки лук и смилянски фасул директно от производителите. Няколко ресторанти ще подготвят специално меню с традиционни местни продукти, ще се предлага и крафт бира. За децата ще има работилници, по време на които ще говорим за опазването на околната среда, грижата за природата и ще се играят игри. В Княжеската градина, от 11 до 17 ч.

4.09

Международен филмов фестивал "На брега". Късометражни документални филми от 17 държави, сред които Кения, Индонезия, Норвегия, Италия, Израел, Португалия, Финландия, САЩ, България и др. Темата е опазването на околната среда и водите, а филмите, които ще видите, са високо отличени и наградени на някои от най-престижните световни кинофестивали. След прожекциите ще се проведе дискусия с присъстващите режисьори. Журито също е международно, водещи са Весела Бабинова и Христо Пъдев. В Кино "Кабана", начало 20:30, вход 10 лв.

4.09

Back to Nature: Run+Win. Планинско бягане на дистанция 11.5 км. Стартът е от панорамната алея "Галунка", с. Бистрица, маршрутът продължава от с. Бистрица до с. Железница. Наградният фонд е I място - ваучер за спортни стоки на стойност 300 лв.; II място - ваучер на стойност 200 лв.; III място - ваучер на стойност 100 лв. Приходите от таксата ще отидат за благотворително купуване на екипировка за детски спортни клубове. От алея "Галунка", с. Бистрица, начало 9 ч., регистрация и билети на: https://www.sportdepot.bg

5-11.09

Алея на книгата. Най-мащабното пътуващо книжно събитие пристига в столицата, след като имаше своите летни издания в Пловдив и Варна. Повечето български издателства показват най-новите си книги и предлагат отстъпки от коричната цена. Предвижда се и литературен кът с разнообразни събития - представяния и премиери на книги, срещи с автограф, четения, събития за деца. На бул. "Витоша" и парка пред НДК.

6.09

101 каба гайди. Концерт с гайди и родопски песни по случай Деня на Съединението. На сцената на "Маймунарника", под открито небе в Борисовата градина, ще се качат най-добрите майстори гайдари от България, облечени в носии. Заедно с певци на автентични народни песни те от години представят песента на Родопите в музиката си. В "Маймунарника", от 18 ч., вход свободен.

до 16.10

Бог Кришна. Изложбата, посветена на Бога на закрилата, състраданието, нежността и любовта в хиндуистката философия, теология и митология, представян в разнообразни сюжети и роли, пресъздаващи знакови моменти от историите и вярванията за него. Уредничките Златка Димитрова и Александра Янева събират 13 миниатюри и 6 скулптури от колекцията на Националната галерия, за да покажат част от превъплъщенията му. Квадрат 500.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-P
    Костадин Иванов

    Не мисля, че влизането в коритото на Владайска река е добра идея.

    Нередност?
Нов коментар