🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коледното село на България

Чавдар се преобразява за втора поредна година с още по-богата програма и повече търговци, като дава пример за добър коледен базар

Инициативата до голяма степен е заслуга на кмет Григор Даулов
Инициативата до голяма степен е заслуга на кмет Григор Даулов
Инициативата до голяма степен е заслуга на кмет Григор Даулов    ©  Цветелина Белутова
Инициативата до голяма степен е заслуга на кмет Григор Даулов    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Лампичките в Коледното село Чавдар светват за втора поредна година през целия декември.
  • Освен типичен коледен базар с местни търговци общината организира и уикенд програма за малки и големи.
  • Зад проекта стоят писателят Георги Бърдаров и кметът на Чавдар Григор Даулов.

През декември човек лесно може да си помисли, че софиянци са се преместили на село, ако съди по регистрациите на колите, паркирани в целия район около с. Чавдар. Причината - инициативата "Коледното село на България", която вече втора година множество медийни канали отразяват, оказва се, напълно безплатно. "Не сме плащали стотинка за реклама", казва кмет Григор Даулов, който от 2019 г. заема поста, но е част от общинската администрация още от 2005 г. Организацията този декември е още по-мащабна от 2021 г., а очакванията са до 31 декември над 70 хил. посетители да преминат през центъра на Чавдар.

По идея на приятели

Преди време доц. Георги Бърдаров, съосновател на издателска къща "Мусагена" и дългогодишен приятел на община Чавдар, предлага на кмета Даулов селото, което иначе е известно с богатия си целогодишен културен календар, да организира коледна програма през целия декември. Така през 2021 г. дебютира коледната уикенд програма, която освен базар включва анимации за деца, кулинарни шоута, изпълнение на стари обичаи и редица други дейности.

Инициативата, разказва кметът Даулов, който още при кандидатурата си преди 3 години обещава да организира културни събития за малки и големи, се оказва огромен хит. "В един от дните миналата година отчетохме над 5 хил. посетители, а паркираните коли на посетителите стигаха покрайнините на селото," добавя той.

В помощ на малкия бизнес

Идеята на Коледното село, а и на целогодишния календар с културни събития на с. Чавдар, разказва още кметът, е да се подпомогне възможно най-много местният бизнес. "Основна задача, която съм си възложил, е да насърчавам предприемачеството и да подкрепям местните производители и търговци", казва той.

Този декември в коледната инициатива участват над 20 търговци, разположени в дървени павилиони, сред които френската пекарна "Прованс", баварски скари, производители на вина и други. Предлагат се още и коктейли, печива и сувернири.

Пълна програма

Организирана програма има всяка събота и неделя през целия декември, като включва музикални представления и концерти на рок групи, кулинарно шоу, мултимедийни представяния на книги на издателство "Мусагена", моноспектакли и анимации за деца. А Георги Бърдаров освен със самата идея за коледното превъплъщение на селото помага и с организацията на уикендните програми, на които често е водещ.

Съвременната програма обаче не измества старите традиции - на 25 декември общината организира общо посрещане на коледари, последвано от приготвяне на коледна гозба "Големия чавдарски тиган" на 26-и. Следва посрещането на Нова година в шатрата на централния площад на Чавдар, последвано от концерт на Георги Костадинов от "Гласът на България" и Елена Кокорска. На 1 януари програмата завършва с възпроизвеждането на обичая "Наричане на пръстени", в който млади момичета в селото оставят свое бижу, за да нарекат по-възрастните жени какво им предстои в новата 2023 г.

Тазгодишната организация на коледния месец в с. Чавдар струва на общината около 20 хил. лева, изчислява кмет Даулов. "Но местната икономика ще се облагодетелства в пъти повече", казва той. Прогнозира поток от между 60 и 70 хил. туристи за месеца и добавя, че всеки уикенд търговците успяват да разпродадат стоката си. Това потвърждава и посещение на "Капитал" по време на съботната програма на Коледното село - щандът на пекарна "Прованс" се изпразва толкова бързо, че кадър с пълна витрина така и не се получава, а опашката за германски деликатеси се вие от центъра на площада чак до местната механа.

Коледно Q & A

Григор Даулов, кмет на с. Чавдар

Любима коледна песен?

Last Christmas на Wham.

Любимо коледно ястие?

Със сигурност капама.

Какво искате от Дядо Коледа тази година?

Здраве, спокойствие и повече човечност за всички.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Пример за подражание - печелиш 20-30-40 за десетки милиони европроекта/европомощи/ в село с 500 човека и си в играта. Друг е въпросът.. дали европомощите са безкрайни и дали има за всички селца по 20-30-40 проекта.. или 20-30-40 селца остават без европомощи, за да го има Чавдар в този вид...

    Нередност?
Нов коментар