🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар | Денят на пчелите; Fun Lovin' Criminals; Lord of the Dance

Избрани събития за свободното време

19 - 21.05

Street Music Fest. Уикенд, посветен на градската култура и уличните изкуства. Центърът на столицата се оживява с изпълнения на емблематични лица от софийската улична музикална сцена, стрийт арт с демонстрационно рисуване върху варели, мастър клас по улична фотография и изложба "Под небето на София" на Иван Шишиев от "Етюдите на София", цирково изкуство и циркова работилница от Mini Art Fest, суинг флашмоб с Swinging Monkeys и др. В програмата е включен и специален тур на Sofia Graffiti Tour, който ще ни разходи из всички емблематични улични произведения на изкуството в града. Площад "Славейков", петък от 17:00 ч. до неделя в 21:00 ч., вижте програмата в FB страницата на събитието

19.05 - 2.09

Предкарнавално в Музея на Хумора и сатирата. Ден преди ежегодния габровски Карнавал, който през 2023 г. навършва 100 години, в града се откриват две интересни изложби. Първата е "Ерата на мемето", а другата, наречена "Имало едно време в България", е с работи на визуалния артист Станислав Беловски. Предназначени основно за Instagram и за уличните стени, те влизат в музея, за да покажат друга реалност, едновременно позната и неистинска. След откриването на експозициите в Музея ще се проведе разговор-дискусия за това как интернет променя хумора с проф. Ивайло Дичев, д-р Мила Минева и Мартина Венкова, сценариста на Карнавала - Ангел Иванов, и карикатуристите Чавдар Николов и Христо Комарницки. Габрово

19.05

Сътворението. Един от ораториалните шедьоври на Хайдн, композиран през 1795 г. по епичната поема на Джон Милтън "Изгубеният рай", ще бъде представен от Симфоничния оркестър и Смесения хор под диригентството на немския диригент проф. Андреас Херман. В концерта, посветен на 70-годишнината на Смесения хор на БНР, солисти ще бъдат сопраното Стефани Кръстева, тенорът Николай Моцов и басът Мартин Цонев. Зала "България", 19:00 ч., билети в Рекламно-информационния център на БНР и в мрежата на Eventim, 20 - 35 лв.

20.05

Денят на пчелите. Третото поредно издание на фестивала включва в еднодневната си програма занимателни преживявания за децата - куклени представления, работилници: за хора̀, "Направи си сам диадема - пчела", сглобяване на детски книги за пчелното семейство, викторина с награди и др. Ще има работилница за възрастни за направа на дървен хотел за пчели, практически демонстрации с ръчна центрофуга и стъклен кошер с пчели. За всички през целия ден - дегустация на различни видове мед, както и подаръци, вкусна храна, авторски коктейли от "Истински мед" и др. Южен парк, Голямата поляна, 10:00 - 17:20 ч. Програмата на събието по часове е в FB страницата му

20.05

Откриване на новия сезон на клуб "Маймунарника". Топлият музикален сезон в София официално се открива с концерт под откритото небе и танци в парка. На сцената излизат P.I.F., Innerglow, Jin Monic, Mila Robert, Dead Man's Hat. Клуб "Маймунарника", вратите отварят в 16:00 ч., начало: 17:00 ч., билети от мрежата на Eventim, 15/25 лв., в деня на събитието: 35 лв.

20.05

Вълшебното одеяло. Най-малките и изкуството се срещат в Квадрат 500, за да слушат с мама, татко, баба или дядо приказки, вдъхновени от картина или скулптура в галерията. Поредната приказка, в която експонат ще оживее пред тях, ще бъде портретът на д-р Петър Берон - авторът на "Рибния буквар", издаден през 1824 г. Национална галерия / Квадрат 500, от 12:30 до 13:10 ч., подходящо за деца от 2 до 5 години, с един придружител, група: до 10 деца, такса: 10 лв., с предварително записване на [email protected], Подробности на FB страницата на събитието

20, 23, 25 и 26.05

Историята зад кориците: 30 години "Капитал". "Никой не харесва кучето, което хапе" - с това заглавие започва първият брой на вестника през октомври 1993 г. Тази година "Капитал" става на 30 години и отбелязва юбилея с изложба, припомняща някои от най-важните моменти от тези три десетилетия. 30 корици на медиата и снимки от архива припомнят сюжети, герои и явления, които оставиха следа и в настоящето и се откроиха във времето. Разгледайте най-важните моменти от общата ни история. Галерия Doza, Работно време: 15:00 - 19:00 ч.

22.05

PoiL Ueda. Събитие, в което френският авангарден рок в лицето на прог-рок група PoiL среща японската традиция чрез изпълнителката на традиционния струнен инструмент сацума-бива Джунко Уеда. Темата на музикалния им пърформънс и съвместно музикално творение е вдъхновена от японския военен епос "Хейке-Моногатари" ("Сказание за рода Хейке)" от XIII век, в което композицията се основава на японското традиционно епично пеене, придружено от сацума-бива и будисткото песнопение Шомьо. Организаторите "Аларма Пънк Джаз" и "Пост Култура"в партньорство с Френския институт определят събитието като едно доста диво преживяване, което досега не сме гледали и слушали в България. Клуб Singles, 21:00 ч., билети в системата на EpayGo и на касите на EasyPay: 20 / 25 лв., на входа: 30 лв.

23.05

Fun Lovin' Criminals, Анимационерите, Краси Москов. Нюйоркчаните отново идват у нас, този път след радикална промяна - основателят, фронтмен и китарист Хюи Морган напусна групата в края на 2021 г.. Бандата не беше издавала нови парчета над десетилетие, но миналата година се появи новия албум The Roosevelt Sessions. Пред микрофона вече е Брайън Fast Лейзър - основател на групата, който свири на клавишни, бас, хармоника и тромпет по време на концертите на живо. Към концерта им в София се присъединяват "Анимационерите", а партито ще продължи с музикалната селекция на Краси Москов, познат от ефира на Z-Rock и нощните клубове на София. НДК, Зала 3; билети в мрежата на Ticket Station, магазини "На тъмно", касите на Fast Pay, 66 лв.

21 и 23.05

Lord of the Dance. Най-известното и впечатляващо ирландско танцово шоу в света празнува 25-ата годишнина от създаването му от Майкъл Флетли с два спектакъла. Гледаме над 40, режисирани от Флетли, танцьори с нови костюми и хореография, нова музика от композитора Жерар Фахи, авангардно осветление и специални ефектии в два концерта - във Варна на 21 май, "Дворец на Културата и спорта", и в София, НДК, Зала 1, на 23 май. Билети от мрежата на касите на ДКС, НДК и Ticket Portal: 50 - 120 лв.

24.05

Да поЧетем. По случай националния празник на просветатаи културата еднодневно събитие, ще напомни за връзката на площад "Славейков" с литературата и книгите. Стартът е в 11:00 ч. с четене и работилница за децата с Катя Антонова, героите на "Феята от захарницата" и актрисата Силвия Петкова. Авторът от "Бохемска София" - Виктор Топалов, ще отведе желаещите да научат повече за българските класици, творили около площада, на обиколка из "Кварталът на писателите". И още: куиз на открито на тема българска литература с Румен Иванов, смехотерапия от Цветелина Цветкова и нейното литературно алтер его Лейди Гергана, импровизационно предизвикателство "Ти четеш, ние играем" с импро театър "Както ви харесва". Вечерта завършва със специално изпълнение от хип-хоп поет Жлъч, който ще рапира българска поезия. Площад "Славейков"

24.05

Вивалди завинаги. Премиера на мащабен спектакъл на Античния театър с участието на Симфониета - Враца, актьорите Стефан Къшев и Борис Николов, който проследява основните периоди в живота на гениалния италиански композитор Антонио Вивалди. Освен симфоничните интерпретации продукцията представя и вълнуващ киноразказ, който визуализира епохата и житейския път на твореца в четири основни периода от живота му. Събитието е със специалното участие на световноизвестния диригент Максим Ешкенази, а негов сценарист и режисьор е Борис Радев. Пловдив, Античен театър, 20:00 ч., Билети в мрежата на Еventim.bg и онлайн, 20 - 70 лв.

Все още няма коментари
Нов коментар