🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар | Wings for Life World Run, Фестивал на светлините LUNAR; концерт на Авишай Коен

Избрани събития за свободното време

Концертът на джаз музиканта Авишай Коен в София ще е на 5 май.
Концертът на джаз музиканта Авишай Коен в София ще е на 5 май.
Концертът на джаз музиканта Авишай Коен в София ще е на 5 май.    ©  avishaicohen.com
Концертът на джаз музиканта Авишай Коен в София ще е на 5 май.    ©  avishaicohen.com

5.05

Авишай Коен. Роденият в Тел Авив и работещ в Ню Йорк джаз музикант е един от най-талантливите басисти в света през последните две десетилетия и разпознавам композитор с индивидуално звучене, създаващ обширна музикална вселена от класическа музика и съвременен джаз. Актуалното му гостуване в България ще ни направи част от чувствена вечер, в която ще чуем как Коен трансформира тромпета в превозно средство, което издава най-емоционалните човешки викове. Sofia Live Club, билети в мрежата на bilet.bg: 60 лв., вратите отварят в 20:00 ч., начало: 21:00 ч.

До 6.05

Зоната. Изложба на Мария Ландова, част от проекта "Инстинкт за неприспособимост", вдъхновен от творчеството на поета Георги Рупчев (1957 - 2001). През май на фокус е "Зоната", стихотворение, породено и надскачащо конкретното събитие - разрушителното земетресение в Стражица на 7 декември 1986 г., когато са разрушени напълно или частично 15 000 сгради, а 2500 семейства губят близки, дом и поминък. Днес, когато живеем, потънали в същото безпокойство и страх, стихът "не ни иска земята, земята ни пъди" става отново актуален, а зоната - метафора. Имате още два дни да видите как пространството на галерия Depoo е трансформирано в зоната на Георги Рупчев - място за общуване между хора, за които неговата поезия е неотменима във времето ценност. Галерия Depoo

7.05

Wings for Life World Run. Това е единственият ден в годината, когато хора по целия свят бягат за тези, които не могат. Глобалната инициатива цели да намери лек за хората с гръбначни увреждания, така че те да станат напълно лечими. В момента над 70 изследователски института в целия свят отговарят за тези жизненоважни проучвания. 100% от даренията на които отиват в полза на Фондация Wings for Life. Всеки е свободен да избяга толкова километри, за колкото е подготвен, а не толкова, колкото е дълго трасето. Регистрация и информация на www.wingsforlifeworldrun.com/en/locations/sofia. Борисова градина, старт в 14:00 ч.

До 8.05

Национална изложба на цветя "Флора Бургас". Производители на цветя, храсти, екзотични растения и др., общо над 90 фирми и организации, излагат своите цветни предложения. На ежегодното събитие сега са организирани класове за тенденции, демонстрации за нови техники и похвати в аранжировките, изложбени кътове и арт инсталации, а акцент е презентацията на унгарския флорист Петер Панчел, който идва специално в града, за да представи работата си пред професионалисти. Бургас, Експозиционен център "Флора"

9 - 14.05

3D мапинг шоу "Заедно" и Фестивалът на светлините LUNAR. Нови впечатляващи и запомнящи се светлинни спектакли ни очакват в рамките на няколко софийски вечери. Един от тях е 3D мапинг шоу "Заедно", посветен на Деня на Европа, в който разказвачът ще бъде изкуственият интелект. Фестивалът на светлините LUNAR тази година включва общо 23 светлинни забележителни творби, който ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. 3D мапинг шоуто "Заедно" е пред Регионалния исторически музей, 21:15 ч. до 14 май (с изключение на 10 май). Къде ще бъдат светлинните спектакли, вижте на lunarlights.eu/

9.05

Виртуален музей Борис Христов. Почитателите на големия български певец, обединени в "Общество Борис Христов" канят всички на представянето на изключително богатата мултимедийна колекция "Виртуален музей Борис Христов". В Аулата на Софийския университет, от 19 ч., вход свободен. Повече информация на: boris-christoff.net

До 10.05

Живопис. Кирил Христов живее повече от 30 години в САЩ, активен член на общността на българските и американските художници, но отдавна не е имал изложба в София, сега представя изкуството си отново. Експозицията събира произведения в различни жанрове, от различни периоди в живота му и време на творческо развитие. "Моите картини не са илюстрация на реалността, те са стенография на символи, чувства и реалност", казва авторът. СБХ - зала "Райко Алексиев"

10.05

Музите на Максим Ешкенази. Музикално събитие, събиращо музика от света на киното и мюзикъла, изпълнена от оркестъра на Музикалния театър. Десет жени солистки от трупата му: Еделина Кънева, Десислава Николова, Боряна Йорданова, Олга Динова и Теменужка Трифонова, заедно с популярните певици Михаела Маринова, Михаела Филева и актрисите Стефания Колева, Богдана Трифонова и Ана Пападопулу ще станат част от забавен сюжет за спечелването на сърцето на диригента Максим със сценичните си образи. НДК, Зала 1; 20:00 ч., билети от мрежите Eventim и Grabo: 25 - 80 лв.

11.05

Миналото на Земята, бъдещето на човечеството. Световноизвестният китайски фантаст Лиу Цъсин ще сподели мисли в онлайн интервю за фантастиката, науката, човешката цивилизация и бъдещето ѝ в специално събитие, част от "Софийски фестивал на науката". За най-известната му трилогия, писателите, които са му повлияли, екранизациите на романите му и много други интересни теми с него ще разговаря д-р Александър Попов, преподавател в Софийския университет, изследващ съвременните фантастични утопии, автор и редактор в портала за фантастика и фентъзи ShadowDance, и преводачът на трилогията на български Стефан Русинов. "София Тех Парк", Зала "Космос", 14:30 ч., билети от beautifulscience.bg

11.05

Verse In Universe: Joshua Idehen, The Repeat Beat Poet, The Innkeepers. Вечер на бийта и мерената реч, чийто патрон е Джошуа Айдехен - един от най-ярките гласове на лондонската джаз-хип-хоп поетична сцена, който ще представи сет, включващ и материал от най-новия му микстейп Learn To Swim. Слушаме и Repeat Beat Poet, или Питър деГрафт-Джонсън - поет, емси, диджей и радиоводещ, чел редом до Маргарет Атууд, издавал за Penguin, излизал на сцените на Royal Albert Hall и Ronnie Scott's Jazz Club с избрано от неговата поезия, както и джем сет с бийт и рими. Бар Singles, 21:00 ч., билети от мрежите на Epaygo.bg и каси EasyPay: 17 и 20 лв.

11 - 14.05

100 Стола. Миналата година едно изоставено място в сърцето на София се оживи с помощта на над 100 цветни стола, художници, музиканти и изпълнители, а тази година... става още по-добре. неговите създатели откриват сезона му с четиридневен фестивал и затварят улица "Будапеща", от булевард "Дондуков" до ул. "Московска", за да я изпълнят с музика, изкуство и забавления - концерти и диджей партита на Funkilicious, Rumbalyaka & Хюго, Иван Шопов, Eka Moe и др., арт базар, комедийно шоу и др. Следете програмата на мястото и през цялото лято, когато ще е пълно с ежеседмични събития и вижте програмата на 4-дневния майския фестивал на FB страницата на 100 Стола.

до 14.05

Детски филмов фестивал. Безплатни прожекции за най-малките, до 12-годишна възраст, в Пловдив. Децата са поканени да гледат най-популярните кинозаглавия от изминалата година още два уикенда, сред които "Мармадюк", "Изумителният Морис и неговите образовани играчи", "Лешникотрошачката и вълшебната флейта", "Снежната кралица и принцесата" и др. Пловдив, Lucky - Дом на киното. Вход за възрастни: 5 лв. Само с предварително взети места от касата и само за прожекциите в рамките на същия ден.

до 14.05

Далеч от Африка. Фотоизложба на двама артисти - професионалният фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова. Снимките в експозицията отразяват процеса на програмата "Артисти за деца", продуцирана от Фондация "Ден Гри" и ръководена от режисьорката в Кения (2011 - 2017) и България (2002 - 2017), в която са въвлечени 5000 деца и младежи в риск и 300 артисти от Африка и Европа, обучени от български екип в практиките на приложен театър. Филмът "Майка" на Зорница София, който излезе тази година, е вдъхновен именно от работата на Панайтова с "приложен театър" на няколко континента. Варна, Градска художествена галерия

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ognews avatar :-|
    ognews

    Има двама музиканти, които се казват Авишай Коен. Довечера не е този,който свири на контрабас. За съжаление.

    Нередност?
Нов коментар