🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар | Седмица на кафето; форум за наука Ratio; "Евита"

Избрани събития за свободното време

Международен театрален фестивал "Варненско лято"

3.06

Ratio Forum. От гените, които ни правят това, което сме, до нишката, свързваща всички животински видове; от комуникативните динозаври до какви възможности и предизвикателствата стоят пред генното инженерство - това са фокус темите на тазгодишния форум на Ratio. Международните лектори Матю Коб, британски зоолог и преподавател по зоология към Манчестърския университет, Джеймс Розиндел, който е експерт по теория на биоразнообразието от Imperial College London, Дейв Хоун, палеонтолог, писател и преподавател в Queen Mary University of London, ще ги представят ангажиращо, интересно и на достъпен език (лекциите ще са на английски език). Пълната програма и билети на ratio.bg/spring, Sofia Tech Park, зала "Джон Атанасов", 10:00 - 17:00 ч.

3.06

Дари времето си на 5kmrun. Благотворителното бягане на 5kmrun тази година събира средства за децата и е с едновременен старт в София (Южен и Западен парк), морските градини на Варна и Бургас, Гребен канал Пловдив, както и в официалните сателити. Със събраните средства ще се купи специализирана медицинска апаратура за акушеро-гинекологичното отделение АГО "Весела" към общинската болница МБАЛ "Свети Мина", гр. Пловдив - единственият общински родилен дом в Пловдив, което в момента е в окаяно състояние и работи със стара апаратура. Сумата, която трябва да се достигне, е 21 724 лв., а правилата са: за каквото време финиширате в 5-те км в този ден такава сума ще дарите за каузата (разбира се, това е пожелателно). Еднократна регистрация и кои са местата: https://5kmrun.bg/register, 9:00 ч.

3.06

Desy & The Shiny Stockings. Премиера на новия, втори албум на музикантите, наречен Blue Stories. В него Десислава Андонова (вокал), Петър Георгиев (китара) и Димитър Карамфилов (контрабас) представят авторски композиции и песни от 30-те и 40-те години на миналия век с джаз блус. Преди концерта загряване с Swing Warm Up, а след него - диджей сет на Vladi Bombeto, част от The Zoot's Suspenders. Клуб "Маймунарника", вратите отварят в 19:00 ч., начало: 21:00 ч., вход свободен

4.06

Гледане с разбиране: Литературен маршрут със Стефан Иванов в "Квадрат 500". Първо съвместно събитие от инициативата на "Гледане с разбиране", "Прочети София" и "Литературни маршрути", на което гид ще бъде поетът и драматург Стефан Иванов. Той ще сподели видените от него красиви и неочаквани образи и връзки между тях в музея - от факта, че сградата е била печатница и може би и затова литературата е навсякъде в нея и днес, през връзката между "Луцифер" на Франц фон Щук и българския диаболизъм, Курбе и и забележителната история на собствеността на скандалната "Произходът на света", стихотворението на Мария П. Василева, буквално вдъхновено от музея и от работата на Утагава Кунимаса и др. "Квадрат 500"; 16:00 - 17:00 ч.

до 4.06

Plovdiv Food Park Festival. И тази година събитието събира на едно място десетки професионалисти в кухнята и пътуващи кулинари в поп-ъп барове. Подходящо е за цялото семейство, може да доведете и домашните си любимци, а организаторите обещават музика и добро настроение навън. Пловдив, Младежки хълм

до 4.06

Sofia Coffee Week. Най-интересните места в София, предлагащи кафе, се обединяват за втора година в събитие, посветено на любителите на кофеина. В рамките на няколко дни Chucky's, Coffee Syndicate, Constantinoff RestoBar, Drekka, Giraffe Cafe, Ibeco, Kanaal, Kolichka Bar, Late Café & Roastery, Martines Coffee и др. ви очакват за дегустация на редки кафета, уъркшопи, дискусии и специални напитки, а ако се включите в играта на инициативата, като посетите възможно най-много обекти и сканирате QR кода във всяко заведение, имате шанс да спечелите запас от кафе за цяла година. Подробности на FB страницата на събитието

5.06

Нощните рицари. Те са пазители на нощта - времето, когато всичко забранено е позволено и всичко неизказано може да се изрече. Те са гласове, които разцепват мрака и говорят за любов - откровено, без цензура и без задръжки. Те са Александър Сано, Христо Петков, Филип Буков, Петър Антонов, Владислав Стоименов, Петър Петров, Кирил Недков, Георги Богданов, Спартак Пантелеев, Кристиян Николов и Александър Евгениев, събрани на една сцена, за да изпълнят драматургични текстове на Яна Борисова в спектакъл под режисурата на Димитър Коцев-Шошо. Sofia Live Club, 20:00 ч., билети от мрежата на Eventim, 35 лв.

6.06

Хана Арент - "Произходът на тоталитаризма". Премиера на книгата, която се издава за първи път на български език в нейната цялост и включва трите й основни части: Антисемитизмът, Империализмът, Тоталитаризмът. Тя е най-ранният мащабен труд на Хана Арент, донесъл й международна известност, който още с публикуването му през 1951 г. предизвиква широка дискусия в научните среди с интерпретациите извън доминиращите парадигми. Днес заглавието е поставено от сред 100-те най-значими книги на XX век; а National Review го класира на 15-о място в своя списък на най-добрите нехудожествени книги на века. "Топлоцентрала", Сцена бар, 19:00 ч.

6 и 7.06

"Евита". Постановката на Опера Пловдив по бродуейския мюзикъл на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс гостува за първи път на сцената на Народния театър. Сюжетът претворяване живота на Мария Ева Дуарте де Перон - втората съпруга на аржентинския президент Хуан Перон, първа дама на южноамериканската република за шест години до ранната й кончина на едва 33 години през 1952 г. В нейния образ влиза певицата Керана, а Стефан Вълдобрев е Че - основен критик, но и вътрешен глас на главната героиня. Режисьор е Нина Найденова, диригент - Константин Добройков, с хор, балет и оркестър на Опера Пловдив. Народен театър "Иван Вазов", 19:00 ч., билети от мрежата на Eventim, 20 - 60 лв.

7 и 8.06

"Мъртви души". Новият танцов спектакъл на Гергана Димитрова, вдъхновен от едноименния роман-поема на Николай Гогол, представлява съвременно изследване на душата по време на война. На фона на случващото се днес в Украйна, родина на автора и място на действието на романа, въпроси като кога умира душата и кои души са мъртви не могат да не бъдат задени отново. Резултатът е спектакъл без думи, съчетаващ танц, театър, съвременен цирк, опера и фотография с участие на над 10 изпълнители. "Топлоцентрала", билети от мрежата на urboapp: 18 - 25 лв.; 19:30 ч.

до 10.06

Международен театрален фестивал "Варненско лято". Гледайте най-доброто от актуалния театрален афиш на морския бряг и онлайн. 31-ото издание ще бъде разделено на 4 модула - българска селекция, международна селекция, шоукейс и паралелна програма, а съвместно с музикалния фестивал "Варненско лято" форумът продължава да реализира и програмата "Интермецо" с концерта "Джазът пее на български", испанския фламенко спектакъл "Страст", с който на 10 юни театралният фестивал се закрива. Сред българската селекция на фестивала се открояват 8 спектакъла - "Непоносимо дълги прегръдки", "Представление и половина", "Укротяване на опърничавата", "Орфей", "Дишай", "Чест" и др., онлайн са предвидени и пет дигитални издания, които ще може да гледате напълно безплатно

Подробната програма, местата и билети за спектаклите са тук: http://viafest.org и на https://fccvarna.bg

9.06

"Граф Монте Кристо". Авторска драматизация на Юрий Дачев под режисурата на Бина Харалампиева, която ни изпраща в класическия роман на Александър Дюма-баща. Франция от XIX век оживява пред очите ни, проследявайки изпитанията и премеждията на Едмон Дантес - моряк, несправедливо обвинен в престъпление, което не е извършил, и изпратен в затвора. В главните роли влизат Калин Врачански и Койна Русева. Пловдив, Драматичен театър, билети от касата на театъра и онлайн на https://dtp.bg, 19:00 ч.