Календар | Grand Austrian Tasting; кучешки фестивал; "Животът е сън"

"След битката", част от фестивала "Световен театър"

9.06

Grand Austrian Tasting. Знаехте ли, че не виенският шницел, а вината са това, с което се гордеят австрийците. На петнадесетото издание за винена дегустация ще има бутилки от всички региони на Австрия. Гости са председателят на биодинамичния съюз "Деметер" - Ники Мозер, Лия Вагнер и др. Ще бъдат представени новите изби: Weingut Dolle, Faber & Köchl, Johannes Trapl, Straka и Strehn. Дегустацията ще е на новата и на по-стари реколти, които вече имат енологична стойност и не могат да бъдат намерени на австрийския пазар. Акцент в програмата е областта Бургенланд в Източна Австрия, от която идват най-добрите червени и бели вина в бургундска стилистика. В Rooftop 59, от 13 до 20 ч., вход: 30 лв.

9-11.06

"След битката". Италианската постановка е част от дигиталното издание на фестивала "Световен театър". Танцьорката Мариджа Маджипинто, която дълги години участва в компанията на немската хореографка Пина Бауш, поема по нов път. Болката е представена чрез ритъма на музиката и танца. Спектакълът е на Пипо Делбоно, той стои до своите спътници на сцената, а до него преминават образи от миналото. Чуваме думи на Кафка, Алда Мерини, Пазолини, Уолт Уитман, Райнер Мария Рилке и др. На италиански език със субтитри на български и английски, свободно за гледане от 9 юни, 19:00 ч., до 11 юни, 19:00 ч., на viafest.org.

9-11.06

Миден уикенд. Различни морски ресторанти ще представят свои характерни рецепти, с които ще демонстрират постиженията си в готвенето на морски дарове. Ще има дегустации, демонстрации и food pairing - различния начин на готвене на миди, които съответно вървят с чаша вино или халба ледена бира. В Бургас, на пристанището.

10.06

Decathlon Run 2023. За втора година се провежда бягането на 5 км, което започва от източната част на паркинга на "Decathlon Витоша". Теренът е комбиниран или пресечен: ще има 4 км асфалтов път и 1 км черни пътеки до парк "Камбаните" и обратно. За всички участници има стартов пакет, който включва: тениска за бягане, енергийно барче, изотонична напитка, стартов номер. Трасето е подходящо за възрастни и деца над 10 г., контролно време: 2 часа. От паркинга на "Decathlon Витоша", 10:30 ч., таксата е 10 лв. на човек, регистрация на play.decathlon.bg

10.06

Taste Champagne & Sparkling Wines. Casavino представя Champagne и Crémant от Франция, cava от Испания, prosecco от Италия, български пенливи вина, както и коктейли. Залата и градината към нея ще са разделени на зони, посветени на основните категории. В хартиения билет ще има и код за ваучер, който е зареден с конкретна сума за покупка на вино. Всички вина ще бъдат с промоционални цени. По време на дегустациите, в малката зала на Event Space ще се проведат два майсторски класа.

10-11.06

Велосъстезание "Байканджии". Традиционното състезание в Централен Балкан и тази година е със специално съобразен разнообразен маршрут и красиви панорами за каране: коларски пътища, горски пътеки, поляни, асфалт. Дистанциите са две - 39 км е дългата и е за всички над 18 години. Юношите между 15 и 18 г. ще могат да се състезават на цялото трасе. А за децата до 14 г. трасето е 8 км. Състезанието завършва с концерт. Старт от Априлци, регистрация на [email protected], такси в деня на състезанието: до 18 г. - 30 лв., над 18 години - 70 лв., начало 9 сутринта.

11.06

Dog Fest. Събитието, посветено на най-добрия приятел на човека, се провежда за пети път. Кучетата и техните хора ще могат да се срещнат със специалисти в областта на грижата за животни, както и да разгледат продукти за домашни любимци. Ще има специален кът за осиновяване и приюти. Всички желаещи да помогнат ще бъдат запознати с различните възможности. За най-малките посетители е предвиден детски кът с арт работилница и игри. Музиката е от Denitsa Doy (cool blue), а сладоледите - от Gelatiamo. В кучешката градинка на задния вход на Парк център (Южен парк 2)

14.06

"Столица Литература". Войната в Украйна продължава, а болката, загубата и скръбта се увеличават. Как се пише за болката и това лично или общностно преживяване е, ще обсъждат писателите Джеремая Чембърлин, Емануил А. Видински и Русана Бърдарска и поетите Едуин Франк и Си Джей Еванс. Разговорът ще модерира Ангел Игов. А по време на втората част на вечерта ще има поетичен пърформанс с участието на актьорите Анета Иванова, Лора Тенчева и Веселин Петров и поетите Белослава Димитрова и др. В The Steps, начало 18 ч.

15.06

"Животът е сън". Постановката е част от фестивала "Световен театър", в София гостува английската компания "Чийк бай джаул" на режисьора Деклан Донелан и сценографа Ник Ормерод. Те представят нов прочит на емблематичната пиеса на Калдерон от XVII век, наричан още испанския златен век, със заложените в нея теми за свободната воля. Принцът е окован в планината, а млада жена, преоблечена като мъж, търси отмъщение. Представлението е на испански език със субтитри на български и английски. Вече е отличено с награда "Талия" 2023 на Испанската академия за изпълнителски изкуства. В Народния театър "Иван Вазов", от 19 ч., билети от 25 до 70 лв.

15.06

Реге концерт на Sen I & Roots Rocket. Концерт на пионерите на реге културата в България на мястото, където най-малко очаквате - Ботаническата градина. Месец преди юбилейното 20-о издание на най-голямото реге събитие у нас - Big Big Summer Reggaа, можете да чуете и новия им албум в своеобразна предпремиера. Концертът е част от поредицата концептуални събития "Заслушай се". Посрещаме лятото с музика в средиземноморския кът, където има различни цитруси, маслини, мирта, дафинов лист и розариум с над 40 сорта розови храсти. В Ботаническата градина, начало 20 ч., билети 10 лв

До 26.06

Възможни тела. Изложба, която е част от инициативите около Sofia Pride. Сред авторите са Войн де Войн, Вероника Десова, Йоана Петкова, Любен Домозетски, Мартин Атанасов, Мич Брезунек, Радина Ганчева, RASSIM, София Грънчарова, София Димова и Харита Асумани. Работите са обединени от идеята, че тялото ни прави едновременно еднакви и равноправни пред природните закони. Чрез визуалните изкуства са представени различни начини, по които гледаме на телата си: определящ за нашата идентичност, но и начин за постигане на удоволствие. Организатори на изложбата са фондация GLAS. В галерия DOZA.

до 16.07

Игли в купа сено. Изложба, резултат от отворената покана под надслов "Извънредно положение" в рамките на второто издание на инициатива на БФЖ - Фонд за артистични проекти на жени. Отваря се разговор за представянето на жените в света на изкуството и неравномерния им достъп до финансови ресурси. Показани са работите на 13 художнички, селектирани от над 200 проекта. Това са Боряна Петкова и Искра Благоева, Боряна Росса, Зелика Шога, Катя Димова, Красимира Буцева, Моника Попова, Наталия Йорданова, Неда Миланова, Оксана Казмина, Райна Тенева, София Грънчарова и nada ree, с техните 13 разкази, борбите, които водят, начините, по които разбират света, себе си и другите. Национална галерия - Двореца

Все още няма коментари
Нов коментар