Академичен достъп | Календар със събития - септември 2023

Календарът със събития е изготвен специално за читателите на "Капитал" от академичната му програма и е достъпен за всички участници в нея, които получават месечния ѝ e-mail бюлетин. Той се подготвя от журналисти на медията, които подбират подходяща за академичната аудитория информация - от анонси за стажове и стипендии до образователни статии по актуални теми, анализи, както и вдъхновяващи бизнес истории. За програмата можете да прочетете повече тук.

12.09 - 31.10

"Олга Хавлова и Комитетът за добра воля" е фотографска документална изложба, подготвена от Комитета за добра воля - Фондация "Олга Хавлова", за да припомни на обществото основателката на организацията. Снимките показват началото на дейността на Комитета за добра воля - срещи с деца и възрастни с увреждания, но също и с известни личности, подкрепящи подобни благотворителни каузи. Сред тях са принцеса Даяна, актьорът Ален Делон, както и испанската принцеса Кристина. Други от кадрите представят средата в психиатричните болници и социалните заведения по онова време. Фотографиите са направени от известните фотографи Пршемисъл Фиалка, Ондржей Немец, Габриела Чапкова, Бохдан Холомичек, Зденек Храпек и други.

13.09

На 13 септември Урсула фон дер Лайен ще произнесе четвъртата си годишна реч за състоянието на Съюза #SOTEU.

14.09 - 17.09

Международен Технически Панаир 2023 ще събере от 14 до 17 септември най-влиятелните фирми, лидери и иноватори в технологичната индустрия. Те ще представят новата идеология за индустриален бизнес и промишленост от следващо поколение. 77-ото издание на форума добавя допълнителни възможности за ефективна презентация на изложителите и техните продукти.

15.09 - 17.09

Kvartal фестивал. Вече традиционно на празника на София районът около Халите, старият еврейски квартал, се превръща във фестивал на открито. Тази година темите на фестивала са шест - архитектурно наследство, зелен квартал, общности/езикът на омразата, достъпност, пешеходни зони и градски инициативи, "избери българското" - търговци и производители. Част от програмата включва късометражно кино в "Клуб на пътешественика", тематично парти от филма Wednesday в Art Hotel 158, винтидж базар в двора на "Алтруист", суинг в Cush Bar.

15.09 - 17.09

Майна Town Weekend ще се проведе за пръв път и то на пет различни локации из Пловдив, всяка от които представлява една от рубриките на издаваното през последните две години половина списание Майна Town.

15.09 - 17.09

Beerland Craft beer festival в Пловдив - бирфестът с изцяло занаятчийска крафт бира, рок концерти, целодневни игри и забавления, DJ, състезания, безплатни хамаци, детски център, спорт, улично изкуство, занаяти и още.

16.09

Планинското смесено бягане. Back to nature: Run+Win е бягане с кауза за подобряване качеството на живот на децата и младежите с увреждания, за които се грижат в Центрове за настаняване от семеен тип "Надежда" и "Любов", гр. Ловеч. Маршрутът на състезанието e с дължина 7.7 километра и денивелация 150 метра. Планинско бягане е 5 км и 2.7 км по тротоар. Събитието е подходящо за хора от всякакви възрасти и физическа подготовка. Началната точка е бентът на Панчарево. в 9 часа.

16.09

"Помня този човек" - литературен маршрут, посветен на поезията на Марин Бодаков, на неговата критическа, журналистическа, редакторска и преподавателска работа. Началото ще бъде в 16:30 ч. пред Народния театър "Иван Вазов". В негова памет ще бъде възстановена унищожената през 2018 г. пейка във формата на буквата "Ш", която бе част от проекта "Скритите букви", в който участваше и самия Марин Бодаков. Пейката, заедно с поезията му, ще бъде разположена и съхранявана в парк Военна академия "Г.С. Раковски". Водачи на литературната разходка ще бъдат Геновева Димитрова, проф. Веселина Вълканова, проф. Алберт Бенбасат, Панайот Стефанов, Надежда Радулова, Георги Арнаудов, Яна Букова и др.

16.09

Прожекция на емблематичния филм "Г-н Гага" , който разказва за живота и творчеството на един от най-влиятелните съвременни танцьори и хореографи - Охад Нахарин. Той е артистичен директор на Batsheva Dance Company и е смятан за един от най-важните хореографи в света. Прожекцията е част от откриващата програма на кино "Дерида"- място, познато ни като сцената за интересни съвременни танци.

18.09

Концерт на Louis Tomlinson. Певецът от поп групата One Direction идва за пръв път в София като част от европейското му турне Faith in the Future. Британецът е автор на повечето хитове на бой бандата, а миналата година се завърна на сцената самостоятелно с първия сингъл от албума Bigger Than Me, който превзе класациите. Турнето започна от Германия, Дания и Норвегия и след България ще продължи към Румъния. В българската столица концертът ще се проведе в зала "Арена София" (бившата "Армеец") от 19 ч.

18.9 - 25.09

"София ДокуМентал". Филмовият фестивал с фокус върху човешките права и тази година е със силна програма от 20 награждавани филма. Откриването е с шведско-украинският "Родина", който разказва за Беларус между двете крайности - от рейв партита в постсъветски мрак до отражението на неонационализма в обществото. А на 19-и е прожекцията на копродукция между Испания и Германия "Ла сингла" - Антония Сингла оглушава малко след като се появява на бял свят. Въпреки това се научава да танцува фламенко и прави революция на сцената. Рисувана е от Салвадор Дали, участвала е в номиниран за "Оскар" филм и след това изчезва.

19.09 - 20.09

Премиера на "Хага". Галин Стоев поставя пиесата на украинската драматуржка Саша Денисова. В нея се разказва за бъдещето, когато войната в Украйна е приключила, а Путин е изправен пред трибунала в Хага. Всичко това си го представя малко украинско момиче. С "Хага" се открива новият сезон на Народния театър "Иван Вазов". Саша Денисова е авторка на над 30 документални пиеси. На сцената ще излязат Кремена Деянова, София Бобчева, Явор Вълканов, Христо Петков, Димитър Николов, Деян Донков, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова и др.

19.09

Кулинарен курс за мексиканска кухня във Food Connection, по време на който участниците ще се научат да приготвят традиционни мексикански ястия. Първото в програмата е сochinita pibil al estilo Yucatán - бавно готвено свинско месо с паста от аниато. Пастата Achiote от семенца аниато ще придаде невероятен аромат, вкус и цвят на ястието. Неизбежно ще бъде отделено време и на истинското гуакамоле, изненадата е salsa de cebolla morada y rabanitos - маринован червен лук и репички.

19.09

Нищо страшно - събитие за популярна наука на Ratio. Фокусира се върху всякакъв вид страх - без значение дали е страх от високо, от говорене през публика, от края на света. Учени ще отговорят на въпросите:

-откъде идва страхът; -дали се раждаме с определен асортимент от страхове или ги придобиваме впоследствие;
-какво е безстрашието; -какво става, ако сте "оперирани" от страх;

-доколко е безопасна непрестанната жажда за повече адреналин?

19.09

Кристин Димитрова представя най-новата си книга "Магията на картите Таро, практическо ръководство". Последният ѝ роман "Ще се върна за теб" беше приет възторжено от критиката, a списъкът с литературните ѝ награди е дълъг, а произведенията са публикувани на 28 езика в 38 държави.

19.09 и 21.09

Италианците от IL VOLO се завръщат в България с концерти на 19 септември във Варна (Дворец на културата и спорта) и на 21 септември в Пловдив (Античен театър). Програмата им ще включва класически парчета от 24-годишния им репертоар, емблеми на италианската музика, но и солови изпълнения на Джанлука Джинобле, Пиеро Бароне и Иняцио Боскето.

20.09

"Преподавай трудно" e новият моноспектакъл на Яна Огнянова, а негов режисьор е Здрава Каменова ("Апетит", "Кукувици). Яна влиза в ролята на учителка по английски, както и в кожата на 10 родители - амбициозни, безотговорни, луди, 6 ученици - сред тях пристрастения по видео игри Майкъл Томас, Павел с 43 фобии, фолк певица, опитваща да научи английски, един таксиметров шофьор, един съпруг, който говори само гръцки.

30.09

Графа ще изнесе за пръв път в дългогодишната си музикална кариера самостоятелен концерт на националния стадион "Васил Левски".

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал