Защо шепне YouTube

Уникалният мозъчен феномен ASMR привлича все повече онлайн потребители

Светът на ASMR е изпълнен с шептене, меки движения с ръце, влизане в различни роли и всякакви приятни шумове
Светът на ASMR е изпълнен с шептене, меки движения с ръце, влизане в различни роли и всякакви приятни шумове
Светът на ASMR е изпълнен с шептене, меки движения с ръце, влизане в различни роли и всякакви приятни шумове    ©  YoutTube screenshot
Светът на ASMR е изпълнен с шептене, меки движения с ръце, влизане в различни роли и всякакви приятни шумове    ©  YoutTube screenshot
Темата накратко
  • ASMR (autonomous sensory meridian response) е термин за усещането, което получават някои хора, когато гледат видеа с различни стимули в интернет.
  • Чувството е описвано като тръпки по тялото, настръхване или успокояване, което може да доведе дори до заспиване.
  • Някои ASMR артисти получават достатъчно рекламни приходи, за да превърнат това в своя основна работа.

Шептене с мелодичен глас, почукване с идеален маникюр върху различни повърхности, хармонични движения с ръце. Милиони онлайн потребители гледат като хипнотизирани в YouTube и други платформи клипчета, които понякога продължават с часове и в които често нищо особено не се случва. Онези, които не знаят какво е ASMR, са озадачени. Но тези, които са последователи на интернет феномена, с нетърпение очакват следващото видео.

Това е светът на ASMR. В него хиляди ASMR артисти се заснемат как издават звуци с уста, режат сапун с макетно ножче, влизат в ролята на фея или на демон, разместват слайм (лепкава цветна смес), полагат слоеве гланц върху устните си. Всичко това пред изключително чувствителен микрофон, който улавя всеки шум. А милиони потребители седят пред компютрите си и жадно поглъщат стимулиращото мозъка онлайн съдържание.

ASMR (autonomous sensory meridian response) е термин за усещането, което получават някои хора, когато гледат стимулиращи видеа или видеа, предлагащи персонално внимание. Чувството е описвано като тръпки по тялото, настръхване или успокояване, което може да доведе дори до заспиване.

В търсене на перфектния "тригър"

До този момент няма научен консенсус или по-сериозни изследвания върху този феномен. Някои дори го наричат псевдонаука, но що се отнася до автора на този текст, той е превърнал ASMR в част от ежедневието си от години. Появата на термина се приписва на Дженифър Алън, която през 2010 г. основава група във Facebook, чрез която търси повече информация по темата. Оттам той бързо е припознат от тези, които най-накрая получават начин да описват приятните усещания, които изпитват.

Приятно е, когато помагаш на хората в тяхното ежедневие, даваш им доза комфорт и дори ставаш част от живота им.

Каролина Косева
Каролина Косева

с псевдоним в YouTube Carry Asmr Whispers

Как действа ASMR зависи от конкретния човек. Мнозина въобще не харесват такива видеа - например за тях клипчетата с ядене на различни храни, при които фокусът е върху устата и върху издаваните мляскащи звуци, са отблъскващи. Всъщност ASMR могат да бъдат различни неща, като обаче винаги се търси специфичният "тригър" (trigger - това, което задейства тръпките по тялото). Някои гледат видеа с повтаряеми действия като разклащане на шише с вода, разбъркване на чаша чай или разкъсване на шумяща опаковъчна хартия. Други предпочитат клипчета с персонално внимание, в които се "превръщат" в клиенти например на салон за красота, в който почистват лицето им и го масажират с различни кремове. Трети търсят съдържание с шептене - например ASMR артистът им чете приказка на приглушената светлина от горяща свещ.

По принцип усещането не е сексуално, макар да носи наслада за сетивата, а е по-скоро успокояващо. Но повечето потребители са много специфични относно "тригърите", които харесват. Авторът на този материал например откри за себе си ASMR, когато случайно попадна на видео с яденето на медена пита, и оттогава все търси пукащия звук от впиването на зъбите в медените килийки.

Пред американския убесайт Vox един от популярните ASMR артисти - Мария Викторовна от YouTube канала Gentle Whispering, който има 2.29 млн. последователи, разказва за първия си сблъсък с ASMR през 2009 г.: "Започнах да гледам видеа, когато преминавах през труден период в живота си, имах и наченки на депресия. Избирах успокояващи и терапевтични клипчета, като медитация и масажи. Един ден попаднах на видео с шептене и го пуснах. От този момент нататък, когато чуех гласа на тази жена, получавах вълна от тръпки по тялото. Това определено беше един от дефиниращите моменти за мен". Мария, която е с руски корени, но живее в САЩ, открива, че руският й акцент се харесва особено много на онлайн потребителите. Едно от най-популярните й клипчета е как напевно шепти, докато премята стъклен бонбон в устата си.

Ах, тези мозъчни тръпки

Заснемането на такова видео може да отнеме доста време. Някои ASMR артисти получават достатъчно рекламни приходи, за да превърнат това в своя основна работа. При направата на онлайн съдържанието те вземат предвид всеки детайл, включително какво ще облекат, какви предмети ще използват, колко далече да застанат от микрофона и камерата, какъв да бъде фонът на клипчето. Понякога заснемането отнема до 4 - 5 часа, а всяка стъпка е така премислена, че да създава максимално много тръпки и приятни емоции.

Изследване от 2015 г., публикувано в сп. PeerJ, твърди, че ASMR може да подобрява настроението и дори да облекчава симптоми, свързани с болка, посредством "тригъри" като персонално внимание и бавни движение с ръцете. Според едно от първите големи проучвания по въпроса, проведено през 2018 г. от University of Sheffield и цитирано от Newsweek, мозъчните "тръпки", асоциирани с ASMR, често се характеризират с топло, приятно усещане, започващо в главата и придвижващо се надолу по тялото.

"Хората, които са по-чувствителни към заобикалящия ги свят, са по-склонни да изпитват ASMR с по-голяма интензивност", посочва пред британската ВВС д-р Джулия Поерио, лектор по психология в University of Essex. Тя смята, че обществените нагласи към феномена се променят - видеата на хора, почукващи с остър маникюр върху стъклени чаши, вече не предизвикват насмешка: "Това не е вече една странна интернет ниша, а наистина интересно нещо, което може да ни каже много за човешкото състояние". В потвърждение на думите й медии като New York Times и Washington Post публикуваха материали за ASMR.

В България също се е оформило ASMR общество. Каролина Косева, с псевдоним в YouTube Carry Asmr Whispers, има над 5 хил. последователи. Тя е преподавател по танцово изкуство със собствена школа за модерни и хип хоп танци в София. За нея ASMR е "здравословен отдушник, лична терапия и станция за презареждане". Пред "Капитал" тя разказва, че с такива видеа е започнала да се занимава спонтанно през 2019 г.: "От много години релаксирам с ASMR и дойде един момент, в който почувствах нужда да върна нещо на общността." Любимият й "тригър" са клипчетата с персонално внимание, при които се изпълняват различни движения пред камерата, наподобяващи погалване, ресане на коса, човешко докосване.

Каролина Косева обяснява, че обича както да гледа, така и да създава ASMR видеа: "Приятно е, когато помагаш на хората в тяхното ежедневие, даваш им доза комфорт и дори ставаш част от живота им. Чувствам се удовлетворена, че мога да помогна със съня и стреса на другите. ASMR е нещо, което ми носи щастие." На нея, както и на милиони онлайн потребители по света.

Все още няма коментари
Нов коментар