🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Домашно кино | "Васил" в HBO Max и нов филм от режисьора на "Италианска афера"

Какво ново по стрийминг платформите

Филмът "Васил"

Стрийминг платформата HBO Max вече има традиции да добавя български филми в съдържанието си и новото заглавие в каталога ѝ е българско-испанската продукция "Васил". Филмът на испанската режисьорка и сценаристка Ивелина Прат е вдъхновен от реални събития и нейна лична история отпреди десетина години - един ден тя научава, че ексцентричният ѝ баща е приютил български емигрант без документи в дома си. Това внася смут в семейството, тъй като никой не е чувал за България до този момент. Този непознат се казва Васил (Иван Бърнев), умен и чаровен, първокласен играч на бридж и шах, който живее по улиците на Валенсия. Алфредо (Карра Елехалде) го подслонява в дома си за известно време, където двамата споделят дълги партии шах, и въпреки различията им испанецът постепенно осъзнава, че Васил е променил живота му завинаги.

В ролите още са Алехандра Хименес, Сузи Санчес и Сю Флак. Продукцията е носител на редица международни отличия, като едно от последните признания идва в края на миналата година - филмът получи три награди на Международния фестивал на европейското кино в Лече (Италия), отличие за най-добра мъжка роля на 67-ото издание на кинофестивала Seminci за испанския актьор Кара Елехалде и българския Иван Бърнев, както и Наградата на публиката от Cineuropa и Награда на журито - специален диплом за Бърнев.

Премиера, HBO Max

Lift

Нов комедиен екшън филм, режисиран от Феликс Гари Грей ("Петък" "Мъже в черно" , "Италианска афера", "Парламентьорът" и др.), в който международна група крадци, водена от Сайръс Уитакър (Кевин Харт), е принудена да открадне злато на стойност 500 милиона долара от пътнически самолет по средата на полет, за да спаси света от злините на заговорническа терористична мрежа.

Премиера, Netflix

Self Reliance

Американският актьор, продуцент и сценарист Джейк Джонсън, популярен преди всичко от комедията New Girl, създава и режисира своя първи филм. Той разказва за обикновен разочарован от живота мъж на средната възраст, чиято съдба се променя внезапно, когато комикът Анди Самбърг го кани в лимузината си и му предлага да се запише за участие в риалити шоу в dark web, от което ще спечели 1 милион долара. Стига да успее да оцелее 30 дни, докато убийци от цял свят се опитат да го ликвидират... Наемниците му обаче могат да атакуват Томи само когато той е сам и това го кара да убеди всички - от семейството, приятелите и напълно непознати хора - да са плътно до него винаги.

Премиера, Hulu