🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар | Пролетен базар на изкуствата, почистване на Панчарево, концерт на тъмно

Подбрани събития за свободното време

До 14.04

Пролетен базар на изкуствата. В превърналото се в традиционно за подобни събития място - пл. "Славейков", ни очаква среща с автори, производители и представители на различни продукти. На щандовете можем да открием ръчно изработени бижута, аксесоари, картини, чанти, домашен декор, свещи, чаши, плетива, играчки, керамика, порцелан, кожа и др. Селекцията включва също козметика и етерични масла, както и подбрани фермерски продукти. На пл. "Славейков", от 10:30.

12.04

"Чудното пътуване на господин Бианки". Премиерата на постановката по мотиви на Джани Родари е под режисурата на Мила Коларова и Румен Гаванозов и с музика от Надежда Митева, а актьори са студенти от НБУ. Историята е за пролетното чудо, което променя скучното ежедневие на г-н Бианки и го забърква в приключение от дъното на морето до небето. Препоръчва се за деца над 6 години. В Университетски театър НБУ от 19 ч. Билети: 5/10 лв.

12-14.04

Camping & Caravaining Expo. Седмото издание на изложението се провежда на ново място - изоставения увеселителен център в Ловния парк. Посетителите могат да видят нови модели кемпери и каравани, както и огромно разнообразие от спортна екипировка. Акцент в програмата са водните спортове с различни модели лодки, каяци, падълборди и други. Посетителите ги очакват и музика на живо, фермерски пазар, детска зона, графити шоу и дори езеро с риби. В "София Ленд" от 10 до 19 ч. с вход свободен.

12.04

Благотворителен концерт "Зарадвай баба и дядо". Танцово-музикалният спектакъл се провежда в помощ на възрастни хора, които се нуждаят от здравни и социални грижи в домовете си, като 70% от стойността на всеки билет ще бъдат отделени за тях. В програмата участват победителят в Dancing Stars - Австрия, Димитър Стефанин, телевизионната водеща Натали Трифонова, изпълнителят Искрен Пецов и актрисата Йоанна Темелкова. Предвиден е и урок по салса за начинаещи. Събитието се провежда заедно с осигуряващите помощ за нуждаещи се "Каритас България". В общински културен център "Красно село" от 19 ч., билети: 16 лв. от АirТicket.eu.

13.04

Почистване на Панчаревското езеро. В инициативата на природозащитната организация WWF - България, сдружение "Искър-София" и община Панчарево могат да се включат всички желаещи да направят нещо полезно. Ще се премахват многобройните битови и строителни отпадъци по поречието на река Искър от стената на язовир "Панчарево" до "Цариградско шосе" и Панчаревското езеро. Началото е от три сборни пункта - железния мост на Герман, стената на ез. Панчарево и ливадата до рибарник Панчарево. От 10 до 16 ч. с предварително записване.

14.04

Откриване на колоездачния сезон в Люлин планина. С представянето на новото трасе "Пумба 3" ще бъде даден старт на сезона за планинско колоездене. Събитието включва демонстрация на новата велосипедна ремонтна станция за обществено ползване и основната част от програмата - отборно състезание, преминаващо през двете планини Люлин и Витоша - "По велопътеките с приятел". Всеки участник трябва да бъде с изряден планински велосипед и каска. От 9:30 ч. пред хижа "Бонсови поляни". С предварително записване на boeritsa.bg.

14.04

Кино за деца. Прожекция на комедията "Духът на баба Илонка" е част от поредицата "Поглед към другия" на Гьоте-институт - България, "Арте урбана колектив" и "Одеон", посветена на ромите и мястото им в обществото. Филмът на хърватския режисьор Томислав Жая разказва историята на едно необичайно ромско семейство, видяно през очите на десетгодишното момиче Мануша. Препоръчва се за деца над 10 години. От 15:30 ч. в кино "Одеон". Вход свободен.

14.04

Музика на тъмно. Концерт в пълен мрак, чиито изпълнители и други изненади се пазят в тайна. Едно от малкото неща, които организаторите издават, е, че изпълненията ще бъдат на трима музиканти, които ще се отдадат на импровизации. Мистиката се допълва от случайния принцип, на който незрящите домакини ще настанят гостите по масите. Събитието ще продължи около два часа с начало в 19 ч. В ресторант "Тенебрис" в София с предварителна резервация, цена: 75 лв.

15.04

Обучение по дервишко въртене. Танцовата работилница, подходяща и за начинаещи, ще потопи участниците в динамичната медитация, характерна за суфистка религиозна група на дервишите. Водещ е Ива Кавданска - сертифициран инструктор в концепцията Dervish in Progress. Препоръчва се да се преустанови храненето 2-3 часа преди сесията. В "Топлоцентрала" от 19 до 21 ч.

18.04

Лия Петрова представя Корнголд. Българската цигулкова гордост ще изпълни Концерт за цигулка в ре мажор, оп. 35, Едуард Елгар - "Енигма вариации", оп. 36. Диригент на вечерта е Йоханес Калицке, който включва в програмата и "Енигма вариации" от Елгар. Талантливата цигуларка Лия Петрова е чест гост като солист на някои от най-реномираните оркестри по света, свирейки в зали в градове като Париж, Люксембург, Антверпен, Брюксел и други. В зала "България" от 19 ч. Билети: 40/80 лв.

До 19.04

Живопис от Любомир Попйорданов. 50 години, събрани в 20 картини - от първата рисунка "Зимна София" (1974) до последната - пейзаж от Каланките на Марсилия (2024 г.). Любомир Попйорданов е човек, свързван до голяма степен с планината. Той е инициатор и организатор на спортни фестивали и състезания, издава книги, подпомага каузи, свързани с природното и културно наследство и рисува. За творбите си черпи вдъхновение от суровата красота на планините на Франция, България и Хималаите, скалистите брегове на Средиземноморието и хората край себе си. В Галерия-книжарница "София прес" от понеделник до петък между 10:30 и 18:30 ч.

До 30.09

Изложба с научни илюстрации Illustrarium II. Творбите са на Деница Пенева, носител на първа награда в категория "Природна илюстрация" на големия международен конкурс Illustraciencia. Акцент е наградената композиция с петте вида сънливци, срещащи се на територията на Европа. Куратор на изложбата е Христина Грозданова - изкуствовед в Регионалния исторически музей на София. Събитието се провежда в партньорство с Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори. Във фоайето на етаж 4 в Националния природонаучен музей при БАН.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар