Децата и парите: Епизод 4 - Как технологиите промениха света на парите

Мениджърът на Mastercard Ваня Манова отговаря на въпросите на 15-годишния Кристиян Юлзари за дигиталните разплащания, мобилните портфейли и кога ще плащаме само с поглед

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След широкото навлизане на мобилните портфейли и платежните аксесоари като смарт часовници и гривни коя ще е следващата технологична еволюция в света на парите?

"В един момент аз вярвам, че ще започнем да се разплащаме дигитално, без да ползваме устройства, само с нашето лице и с нашата персоналност", казва мениджърът на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово Ваня Манова. Тя е дигиталният експерт, който гостува в новия епизод на образователния подкаст за практични финанси "Децата и парите". Темата този път е как технологиите промениха и продължават да променят начина, по който плащаме за стоки и услуги. А въпросите на цифровото поколение задава 15-годишният Кристиян Юлзари, който е ученик в Английската гимназия "Гео Милев" в Русе.

В епизода гост-експертът Ваня Манова обяснява как работят технологиите, които правят възможно да плащаме безконтактно или само с пръстов отпечатък, как се осигурява сигурността на дигиталните разплащания и каква разлика могат да направят те във всекидневието на децата и младежите в училище.

В епизода ще чуете още как електронните разплащания преживяват страхотен бум покрай COVID кризата и традиционно физически бизнеси успяха да преминат в дигитална среда.

Подкастът "Децата и парите" е съвместен проект на "Капитал" и неправителствената организация Junior Achievement Bulgaria, която разработва образователни програми в сферата на финансовата грамотност и предприемачеството. А идеята му е да е в помощ на деца и родители, когато разговарят у дома за парите и тяхната стойност.

В рамките на десет епизода ще си говорим за ролята на парите в нашия живот, как децата могат да участват активно в планирането на семейните финанси, как да спестяват и да инвестират, как работят банките, как се движат парите в икономиката и дори какво е нужно, за да започнеш собствен бизнес.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Децата и парите" в Spotify, Apple Podcasts или ни последвайте в SoundCloud. Можете да следите подкаста и като добавите този RSS фийд във вашата програма за подкасти.

"Децата и парите" се реализира с подкрепата на MasterCard.

Обратна връзка за "Децата и парите" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Бележка от редактора: Разговорът с Ваня Манова и Кристиян Юлзари е записан на 1 май.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tougherty avatar :-|
    tougherty
    • + 1

    Поздравления за инициативата! Мисля си, че тези неща следва да се изучават и в училище, защото за съжаление финансовата култура на българите е доста ниска.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал