Децата и парите: Епизод 1 - Как възникват парите и защо са ни нужни

Банкерът Левон Хампарцумян отговаря на въпросите на 10-годишната Лара за стойността на нещата в пилотния епизод на образователния подкаст за практични финанси на "Капитал" и Junior Achievement Bulgaria

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Защо китайското "Лего" е по-евтино от оригиналното? Кой изобщо е измислил парите и защо? Каква е разликата между еврото и лева? Защо ни е да си държим парите в банка?

Това са само част от въпросите, които вълнуват 10-годишната Лара Африканова по темата за парите и ролята им в нашия живот. Ученичката от столичното 119-о училище "Акад. Михаил Арнаудов" влиза в ролята на водеща в пилотния епизод на новия подкаст за практични финанси "Децата и парите". А отговорите дава едно от най-популярните лица в банковия сектор в България и президент на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян.

Подкастът "Децата и парите" е съвместен проект на "Капитал" и неправителствената организация Junior Achievement Bulgaria, която разработва образователни програми в сферата на финансовата грамотност и предприемачеството. А идеята му е да е в помощ на деца и родители, когато разговарят у дома за парите и тяхната стойност.

В рамките на десет епизода ще си говорим за ролята на парите в нашия живот, как децата могат

да участват активно в планирането на семейните финанси, как да спестяват и да инвестират своите спестявания, как работят банките, как се движат парите в икономиката и дори какво е нужно, за да започнеш собствен бизнес.

Във всеки епизод разговорът ще се води от ученици на възраст между 9 и 18 години, кoито ще задават въпроси на гост-експерти от областта на финансите, икономиката и предприемачеството по темите, които вълнуват тях самите.

В пилотния епизод на "Децата и парите" ще научите още как Лара Африканова прави собствен онлайн магазин, в който продава част от играчките си, и защо според Левон Хампарцумян хартиените пари няма да изчезнат напълно.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Децата и парите" в Spotify , Apple Podcasts или ни последвайте в SoundCloud. Можете да следите подкаста и като добавите този RSS фийд във вашата програма за подкасти.

"Децата и парите" се реализира с подкрепата на MasterCard.

Обратна връзка за "Децата и парите" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Бележка от редактора: Разговорът с Левон Хампарцумян и Лара и Лъчезар Африканови е записан на 26 февруари.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал