Децата и парите: Епизод 6 - Що е то пазарна икономика

Преподавателката по международна икономика и лични финанси проф. Даниела Бобева отговаря на въпросите на 14-годишната Виктория Чучева за това как се измерва икономическият успех на една страна и защо плащаме данъци

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Пазарната икономика дава възможност на предприемчивите хора, тези, които имат куража да правят самостоятелен бизнес, да осъществяват някакъв род стопанска дейност. Държавата не създава икономиката, икономиката я правят хората, които се занимават с бизнес."

Думите са на преподавателката по международна икономика и лични финанси в шест български университета проф. Даниела Бобева. Тя обяснява как работи една пазарна икономика, как се измерва дали една държава има успешна икономика и къде е България в сравнение с останалите страни в ЕС в новия епизод на образователната подкаст поредица "Децата и парите". Въпросите задава 14-годишната Виктория Чучева, която е ученичка в Britanica Park School в София.

В епизода ще чуете още какво е държавен бюджет, кой го определя и защо е нужно да плащаме данъци и осигуровки.

Подкастът "Децата и парите" е съвместен проект на "Капитал" и неправителствената организация Junior Achievement Bulgaria, която разработва образователни програми в сферата на финансовата грамотност и предприемачеството. А идеята му е да е в помощ на деца и родители, когато разговарят у дома за парите и тяхната стойност.

В рамките на десет епизода ще си говорим за ролята на парите в нашия живот, как децата могат да участват активно в планирането на семейните финанси, как да спестяват и да инвестират, как работят банките, как се движат парите в икономиката и дори какво е нужно, за да започнеш собствен бизнес.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Децата и парите" в Spotify, Apple Podcasts или ни последвайте в SoundCloud. Можете да следите подкаста и като добавите този RSS фийд във вашата програма за подкасти.

"Децата и парите" се реализира с подкрепата на MasterCard.

Обратна връзка за "Децата и парите" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

P.S. Разговорът с Даниела Бобева и Виктория Чучева е записан на 16 юни.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал