🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Денят, в който ГЕРБ стана БСП"

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато в редакцията на "Капитал" обсъждахме корицата на този брой и какво заглавие да сложим на темата за преференциалното ДДС за ресторантите, една от идеите беше да напишем: "Денят, в който ГЕРБ стана БСП". Започна идеологически спор, в който се оформиха два лагера. Предложилите заглавието твърдяха, че това решение на Бойко Борисов е ляво. Да се намали ключов косвен данък без план как да се оптимизират разходите, означава само едно - съвсем скоро ще трябва да се взимат заеми и/или да се увеличават преките данъци. Това най-вероятно ще доведе до промяна на данъчната система -> край на плоския данък -> прогресивна скала и пр. Накратко, ГЕРБ=БСП.

Другата група в редакцията смяташе, че (1) да намаляваш данък не е лява политика, а освен това и (2) ГЕРБ никога не са били истинска дясна партия. Въвеждането на преференциално ДДС по начина, по който се прави в момента - изведнъж, без обсъждане и по средата на годината, е класическо действие на популисти. А те не са нито леви, нито десни. ГЕРБ не е станал БСП, а случилото се е проява на дефект, за който знаем отдавна. Освен това плоският данък например, ако и да изглежда като дясна мярка, беше въведен от премиер на БСП, така че тези клишета, поне в България, са доста условни.

Това, за което и двете групи нямаха никакви противоречия, е, че случилото се с намаляването на ДДС е глупост. Обяснението за нея не трябва да се търси толкова идеологически, колкото битово - затова и от всичките идеи за илюстрация на корицата избрахме именно покривката тип "механа" и салфетката със сметки на коленце.

За това действие няма никакви икономически аргументи - ако Борисов искаше да помогне на заведенията и хотелите, можеше съвсем спокойно да им даде под формата на субсидии 250-те милиона, колкото ще е вероятната загуба за бюджета от намаленото ДДС. Можеше, ако реши, да прати Горанов лично да им хвърля парите от хеликоптер по морето. Но нямаше да поставя под риск цялата данъчна система. Тя, разбира се, не може да стои в сегашния си вид завинаги. Ясно е, че в някакъв момент ще се наложи промяна, но е важно това да става контролирано и най-вече предвидимо. Действия като сегашните нанасят рани върху бизнес средата, които зарастват дълго време (вижте всичко по темата тук).

За премиера намаляването на ДДС за заведенията вероятно изглежда като антикризисна мярка, но по-особените времена раждат и не толкова лоши идеи. Това, че хората се пазят да не се заразят, намали силно желаещите да ползват градския транспорт и в много градове по света придвижването с колела става все по-масово. Тази промяна се вижда и в големите градове в България, където велосипедите стават все по-честа гледка. Разликата с други държави е, че там усилено се работи за създаването на нови велоалеи, докато тук, поне в София, общината засега изостава зад ентусиазма на хората.

Тази седмица завръщането към нормалния ритъм на живот продължава с пълна сила. За едни това е даже закъсняло, но други виждат в това опасност след няколко седмици коронавирусът да се завърне с пълна сила. Резултатът от този спор ще е ясен след време, но едно от нещата, които още остават в режим карантина, са детските градини и училищата. Това има отношение не само към децата, но и към техните родители, които също не могат да тръгнат на работа. Докога? Вижте тук.

Все още няма коментари
Нов коментар