Гласовете на протеста

Мила Чернева и Сирма Пенкова се разхождаха няколко дни с протестиращите по улиците на София, за да разберат какво ги води на протеста, какво ги пали, какво ги ядосва и най-вече - на какво се надяват

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато улиците на София внезапно и напълно неочаквано се напълниха отново с народ, по инерция анализаторите първо се обърнаха към 2013 г. за сравнение. Да, по многолюдност и призиви донякъде протестите си приличат с онези срещу избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Но с всеки изминал ден ставаше ясно, че многообразието на лицата на този протест е доста по-различно.

Един до друг по улиците на страната се оказаха леви и десни, млади и стари, партийни и непартийни. Оказа се, че управлението на Борисов и кукловодите зад него са успели по някакъв начин да обединят срещу себе си огромно количество хора, всеки от които има собствен мотив да протестира.

За да разберем какво се случва, какво мотивира тези хора и най-вече - за да се опитаме да схванем на какво се надяват (освен на оставка, естествено), двама наши репортери, Мила Чернева и Сирма Пенкова, прекараха няколко дни сред тях, интервюирайки най-различни събеседници.

Картината, която сглобиха, е изключително интересна. Можете да я чуете в новия епизод на "Гласът на Капитал".

"Гласът на "Капитал" е седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна актуална тема от политиката, икономиката или бизнеса в дълбочина, с контекст и анализ.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4
    • + 2

    Е и аз се разходих сред протестиращите още в началото. Един до мен антиваксър искаше ваксините да не са задължителни, друг до нас беше против 5G мрежите, друг твърдеше, че Бил Гейтс ще им бърка в мозъците дето ги нямат. Друг бил против закона за закрила на децата, защото държавата ще ги взимала, така и не разбрахме за какво и е това на държавата и какво ще ги прави тези деца. Имаше много носталгици по миналото, които бяха най-озлобени от всички. Но най ми беше тъжно за младежите, които всяка вечер гледат Трифонов, ходят му по концертите и по-сташното вярват му. За тях наистина държавата изглежда мега зле и лошо, за тях управляващите са корумпирани, крадат ги, мамаят ги, всичките им проблеми и неволи в живота идват от политиците. Виждат в Радев подкрепа срещу това корумпирано управление, явно защото по 7/8 не казват нищо срещу Радев. Те дори не бяха чули записите между Божков и "журналист" и депутат, а и не ги интересуваше. Ето за тази група младежи ми е най-тъжно :(

    Нередност?
Нов коментар