🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ш-ш-ш-т! Тихо, че хората се събуждат

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Чувате ли тишината? През последната седмица всички, които по някакъв начин станаха повод за избухването на протестите срещу правителството и главния прокурор, се снишиха с надеждата, че бурята ще се размине. Премиерът избягваше публични изяви до заминаването си за Европейския съвет в Брюксел, на който се договаряше спасителният пакет на съюза и бюджетът за следващите седем години. Там той се включваше, колкото да съобщава новини, за които смяташе, че ще му прелеят поне малко европейска легитимност. ДПС изведнъж рязко смени тактиката. Частната охрана до имението на Ахмед Доган помагаше на хората, на които пречеше да отидат на плаж до него миналия уикенд. Ключовите фигури на движението се покриха. Формалният лидер на ДПС не беше в парламента за гласуването на вота на недоверие, депутатите не правиха никакви заявления. Главният прокурор Иван Гешев, който през последните седмици даде много от причините за протестите, излезе в отпуска.

Накратко, всички, които бяха причина за протестите и станаха фокус на недоволството, разбраха, че ако не дават нови поводи за протести, ако за малко изчезнат, вниманието на протестиращите може и да се изхаби. Тогава, ако имат късмет, демонстрациите ще отслабнат и всичко ще стане пак каквото беше.

Тази надежда е разбираема, но е малко вероятно да се оправдае. Нивото на напрежение в момента е толкова голямо, че дори и очакваните смени на министри в правителството едва ли ще успокоят хората (вижте кои са и какво казват някои от протестиращите тук). Очевидното желание на Борисов и хората около него в момента, изглежда, е да не се подава оставка въпреки видимите политически ползи от този ход. Това означава, че вероятно политическото напрежение през следващите седмици и месеци ще се увеличава. Нещо повече - има риск през есента България да се озове във вихъра на три кризи едновременно.

Още през март - с идването на коронавируса в Европа, беше ясно, че през 2020 г. ще има проблеми в три посоки. Тогава обаче изглеждаше, че първо ще дойде здравна криза, тя ще бъде последвана от икономическа, а като следствие от тях вероятно и политическа. Сега обаче се случва друго. В момента има остра политическа криза, оказа се, че здравната тепърва започва, а икономическата ще започне да се усеща повече през есента. Така трите могат да съвпаднат и взаимно да се усилват като перфектна буря. Блокиралата от протести и страх власт да не взима правилни решения при евентуално допълнително увеличение на заразените с коронавирус, това да удари още по-силно икономиката и да увеличи загубите за всички.

Една от добрите новини за това е, че България ще има по-силни амортисьори да посрещне този шок. Помощите, за които лидерите на държавите от Европейския съюз се разбраха, че ще се разпределят, ще помогнат изключително много през следващите месеци.

Проблемите обаче са два.

Първият е, че има голямо значение как точно българското правителство ще управлява европарите. В момента има шанс те да се използват за ударна модернизация на икономиката, така че тя да излезе от кризата много по-адекватна. Пропускането на този шанс би било провал с буквално исторически мащаби.

Вторият проблем е в това, че Бойко Борисов се опита да представи увеличените еврофондове за България като голям успех. Всъщност, както ще видите в темата на броя, това е по-скоро провал на десетгодишното му управление. Парите от Брюксел се дават, за да помогнат на България да настигне останалата част от Европа. Увеличението им сега означава, че се е случило точно обратното.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 16
    • + 3

    Кой хора се събуждат? Младите, мързеливи и заблудени славитрифоновци ли? Ние този филм в момента, който се играе сме го гледали, дори сме участвали в него. Същото направиха едно време и с Костов, медиите на задкулисието като Труд, Тошо Тошев, Велева го направиха по черен и от дявола, Слави ви Трифонов абсолютно по същия начин от кабеларка настройваше младите колко Костов е корумпиран, как ги краде, как всичките проблеми и неволи на младите идват от политиците, как трябва да излезнем по площадите и да ги ометем. Давам пример с Костов защото тези от Да България и ДСБ идват от това котило. В момента става 1:1 същото което и тогава! Нека младите не се подвеждат, а да мислят. Ние по-старите им показваме какво беше, какво се случва, как ги използват!

    Нередност?
  • 2
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 6

    До коментар [#1] от "scuby":
    Щом си анимационен герой, стой си в измисления си филм и не се обаждай.
    Тези протести са първите за последните 30 години, които имат реален шанс за успех, защото за тях ще има външна подкрепа.
    1. Ние сме част от южната граница на ЕС с една все по-непредвидима и милитаризирана Турция, чиито управници живеят сякаш още са империя на три континента, а не голяма държава от която започва Близкия изток. Никой няма интерес тук да има нестабилност от всякакъв вид.
    2. Колкото и да се правят на "утрепани лисугери" в Брюксел снимките на премиерската спалня с пачките пари и пистолета, както и нарушенията на закона от неграмотната Главна Радост започват да се виждат и чуват и там. Германската концепция за "реал политик" при която се гледа само какво прави лидера и дали ни играе по свирката,а не как се е омазал с...,няма да изкара още дълго. А и Меркел скоро излиза в пенсия.
    3. САЩ имат интерес да бъде силно ограничено влиянието на Русия в България , а почти всички срещу които се протестира са свързани по един или друг начин с русите.

    Нередност?
  • 4
    deaf avatar :-|
    deaf
    • + 2

    До коментар [#2] от "Vassil Stoychev":

    Меркел и реал-политик е нонсенс! Тя води някаква ненормално романтична политика. Примерите са много. От мигрантската и "политика",та до архаичната и политика към Гърция. Гръцкият президент го каза най-ясно:"Германия е великан с мозък на дете".

    Нередност?
Нов коментар