Депутатът, който спря метрото, за да свали правителството

Бившият народен представител от НДСВ Минчо Спасов беше арестуван и обвинен в едро хулиганство

Минчо Спасов беше освободен от ареста след полунощ, след като част от протеста в София се премести пред 1-во РПУ, където той беше задържан
Минчо Спасов беше освободен от ареста след полунощ, след като част от протеста в София се премести пред 1-во РПУ, където той беше задържан
Минчо Спасов беше освободен от ареста след полунощ, след като част от протеста в София се премести пред 1-во РПУ, където той беше задържан    ©  Георги Кожухаров
Минчо Спасов беше освободен от ареста след полунощ, след като част от протеста в София се премести пред 1-во РПУ, където той беше задържан    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Всички признават, че човек има правото на революция, сиреч правото да откаже покорство и да се опълчи срещу държавата, когато нейната тирания или безпомощност стане извънмерна и непоносима. Почти всички обаче смятат, че случаят днес не е такъв", пише в известното си есе за гражданското неподчинение Хенри Дейвид Торо. Думите му, особено в частта "почти всички", нагледно доказа в понеделник един бивш народен представител - Минчо Спасов (избран в парламента от НДСВ), който успя да спре за няколко минути метрото в София, в отчаян протест срещу правителството.

Веднага след това бившият председател на вътрешната комисия в 40-тия парламент беше арестуван снощи в Първо РПУ. "Задържаха ме по време на протестите пред парламента, на ул. "Аксаков", разказа адвокат Спасов пред "Капитал". Към него се приближил полицай, който поискал личната му карта, след това бил заобиколен от други полицаи и вкаран в полицейската камионетка. "Трябва да отбележа, че полицаите се държаха много възпитано с мен. Между себе си си споделяха, че са изморени от тези протести. След това бях закаран в Първо РПУ. Не ми беше позволено да си извикам адвокати първите три часа. Искам да благодаря на колегите, които са били отвън, за тяхната съпричастност."

"Докато бяхме отвън, разказва пред "Капитал" Татяна Дончева, която първа сигнализира за ареста на Минчо Спасов, не ни беше разрешено да разговаряме с него." Дончева, която е лидер на "Движение 21", и бившият депутат бяха кандидати за президент и вицепрезидент на предните избори. "Едва след като се обадихме на тел. 112, беше разрешено на разпитите да присъстват адвокати", каза Дончева.

"Избрах си трима адвокати, които не са политически лица - Гроздан Грозев, Илко Димитров и Емил Георгиев. За поемни лица са били докарани две момчета на по 18 години, които обаче са нямали лични карти", разказа Спасов.

"Повдигнато ми е обвинение по чл. 325, ал. 1 от НК, където формулировката е: "грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото". Искам да заявя, че моето неуважение не е към обществото, а към управляващите, които остават глухи за гласа и протестите на хората", каза за "Капитал" Минчо Спасов.

На въпрос той ли е спрял метрото Минчо Спасов каза: "Ще отговоря така: Този влак се кара от Борисов и Пеевски. На него се возят всякакви клиентелисти, олигарси и мафията. На релсите стоят хората, честните бизнесмени, протестиращите, и този влак ги гази. Трябва да спрем този влак."

Във вторник СДВР разпространи видео, на което се вижда, че трима човека, за един от които се твърди, че е Минчо Спасов, отиват зад ъгъл над метростанция "Софийски университет" и след това се качват по ескалатора.

С краткия си престой в ареста Минчо Спасов доказа и друга мисъл на Хенри Дейвид Торо от есето му "Гражданското неподчинение" - "когато една държава несправедливо праща поданиците си в затвора, мястото на справедливите е също в затвора".

Действията на бившия депутат са и една от първите подобни прояви, след като организаторите на протестите в София призоваха за смяна на тактиката и преминаване към подобни акции из цялата страна.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 5
    • + 2

    Минчо Спасов е почтен и непримирим човек. Жалко, че хора като него не са в парламента.

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 5
    • + 1

    Минчо Спасов го уважавах. Но това си е гаменска постъпка - не му отива. Следващата стъпка ще е да взривяваме влакове и църкви или да ограбваме мандри.

    Нередност?
  • 4
    iliyapopov avatar :-@
    iliyapopov
    • - 5
    • + 1

    На тая възраст, с тези претенции за компетентност, да направиш такъв акт си е провал отвсякъде! Какво остава за разните недоучени келеши дето скандират "оставка" и се самонавиват като кучетата в глутница?

    Нередност?
  • 5
    mhm55393364 avatar :-P
    Крема
    • - 3
    • + 5

    Драги ми комунисте / бойковисте, спиране не движението за минути не е равно на грабежи и взривявания и едното не води непременно до другото.
    До коментар [#3] от "Николов":


    До коментар [#3] от "Николов":

    Нередност?
Нов коментар