🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да, Европа вижда корупцията

Европейската комисия за първи път посочи директно проблемите на България с върховенството на закона. Росен Босев обяснява какво означава това и какви ще са ефектите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази седмица Европейската комисия представи дългоочаквания си анализ за върховенството на закона, който обхваща всички членки на съюза. В него за първи път посочват директно най-сериозните проблеми в България в областта на съдебната система, борбата с корупцията и медийната свобода. На езика на Брюксел се изказват "сериозни притеснения" и това е сериозна промяна на тона на Комисията към властта в България.

Това е темата на новия епизод на седмичния подкаст "Гласът на Капитал". Журналистът Росен Босев разяснява защо ЕК смята, че България има проблеми с фундаментални стълбове на демокрацията, коментира реакцията на управляващите и какви ефекти можем да очакваме след тази лоша оценка. В епизода ще чуете още какви конкретни проблеми с независимостта на медиите, фигурата на главния прокурор и законодателния процес вижда Брюксел и посочва като ключови.

Бележка от редактора: Разговорът е записан на 1 октомври.

"Гласът на "Капитал" е седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна актуална тема от политиката, икономиката или бизнеса в дълбочина, с контекст и анализ.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Чуйте и предишния епизод:

Как се пилее водата на България

Защо между 60 и 80% от водата се губи по тръбите и как може да се реши този проблем, чуйте в аудиокоментара на Калина Горанова

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 3

    Да, Европа най-накрая видя корупцията в България, но САМО след като българите излязоха по улиците.

    Нередност?
Нов коментар