"Репортери без граници" предлагат независима комисия за медиите в България

От международната организация призовават темата да заеме първостепенно място в кампанията за следващите парламентарни избори

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Международната организация "Репортери без граници" (RSF) предложи създаването на независима комисия за свободата на медиите в България, която да превърне темата в централна по време на кампанията за следващите парламентарни избори в страната. Поводът за инициативата е липсата на отговор от премиера Бойко Борисов за предложена му от RSF през март т.г. пътна карта за подобряване на медийната ситуация в страната.

Борисов игнорира темата

Идеята на "Репортери без граници" за независима комисия за свободата на медиите в България беше огласена по време на конференция по темата в понеделник, организирана от евродепутата Елена Йончева, участие в която взе и Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия. На форума директорът на "Репортери без граници" за ЕС и Балканите Павол Салай отбеляза, че "сегашното българско правителство няма волята да подобри свободата на пресата и не уважава международните си ангажименти". Салай определи България като събирателен образ на проблемите със свободата на медиите на Балканите и в Европейския съюз.

Представителят на "Репортери без граници" припомни срещата между генералния секретар на RSF Кристоф Делоар, тогавашния ръководител на офиса за ЕС и Балканите Полин Аде-Мевел и премиера Борисов на 3 декември 2019 г., на която Борисов се е съгласил oт "Репортери без граници" да предложат законодателни промени за подобряване на ситуацията с медиите в България. След срещата пресцентърът на МС разпространи съобщение, че Борисов е поканил експертите на организацията "да участват с предложения за законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост, а на обществото правото на вярна и точна информация".

Салай съобщи в понеделник, че "Репортери без граници" са изпратили на Борисов още през март "пътна карта" с предложения за подобряване на медийната среда, но до този момент нямат обратна връзка и не са получили отговор от кабинета на българския премиер.

Какво съдържа идеята

Едно от ключовите предложения в "пътната карта" на "Репортери без граници" за българските медии е създаването на "независима и плуралистична национална комисия", председателствана от "известна международна фигура в сферата на защитата на човешките права" и в състава й да влязат български и международни експерти, които да изработят конкретни предложения за политики за свободата на медиите в страната.

Според RSF мандатът на комисията би следвало да включва работа по законови гаранции за:

  • свободата на пресата;
  • регулация на електронните медии;
  • право на конфиденциалност на източниците;
  • процесуални гаранции в съдебни дела свързани с работата на пресата и ресурси за защита на потърпевшите;
  • плурализъм в новинарските медии;
  • срещу концентрацията на медийна собственост;
  • подкрепа за редакционната независимост;
  • разпределението на държавни средства за реклама;
  • държавна помощ за медиите; разпределението на евросредства;
  • законодателство за разпространението на печатни медии;
  • функционирането и финансирането на обществени медии;
  • достъп до обществена информация;
  • и обучения за журналисти.

Предложенията на комисията биха били тясно координирани със ЕС, Съвета на Европа, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и ще бъдат подлагани на обществени и парламентарен дебати, уточняват от "Репортери без граници".

Предстои изработената от международната организация "пътна карта" за подобряване на медийната среда в България да бъде предложена за обсъждане на местни и международни организации, които работят в областта на човешките права, върховенството на правото и свободата на медиите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар