🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

COVID-19 и шансът на Пловдив да задържи таланти

Пандемията върна много българи у дома. Какво правят бизнесът и общината, за да ги убедят да останат тук

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Покрай затварянето на света и пандемията, която принуди хората да преосмислят живота си, много българи, които живеят и работят в чужбина, се прибраха в България. Този процес е видим и за компаниите, които търсят да наемат хора и е шанс за областните градове в страната да се оживят и отново да започнат да привличат хора и инвестиции. Дали това е дългосрочна тенденция и какво могат да направят бизнеса и институциите, за да се опитат да задържат този ценен ресурс в страната е темата на новия специален епизод на "Гласът на Капитал".

В него разказваме историята през призмата на Пловдив. Град с бумтяща икономика, който е притегателен център за хора от страната, за българи, завръщащи се от чужбина, както и за професионалисти от други държави като добро място за живот и бизнес през последните години.

В епизода ще чуете интервюта със зам.-кмета на града по бизнес развитие Стефан Стоянов, с компании от сферата на IT, аутсорсингът на бизнес процеси и индустрията, както и с българи с различен профил и на различни етапи от кариерното си развитие, които са взели решение да се върнат да живеят и да се развиват тук покрай коронакризата.

Тази седмица е и важната заключителна среща на Industry 4.0, която "Капитал" прави в Пловдив. На нея ще съберем кметовете на Пловдив Здравко Димитров, на Бургас Димитър Николов и на Габрово Таня Христова, както и с вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова и с човека, който ще управлява новата Агенция за иновации - Мартин Дановски. Темата на разговора ни ще бъдат регионите - как да работят заедно, откъде да намират пари и какво могат да направят, за да рестартират собственото си развитие.

"Гласът на "Капитал" е седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна актуална тема от политиката, икономиката или бизнеса в дълбочина, с контекст и анализ.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Чуйте и предишния епизод:

Как "Турски поток" стана "Руски" и защо България не може да пребори корупцията без помощ от ЕС

Ивайло Станчев за историческата грешка за милиарди на Борисов и евродепутатът Радан Кънев за двете лица на ЕНП в новия епизод на "Гласът на Капитал".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар