🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Индустрия 4.0: време е разговорът как регионите да работят заедно да започне

На 21 октомври в Пловдив няколко кметове, вицепрезидентът на ЕИБ и новият шеф на Агенцията по иновации ще обсъждат какво да правят големите градове за по-бързо развитие

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вече пет поредни години "Капитал", "Тракия тех" и община Пловдив организират събитие за развитието на индустрията и бъдещето. Тази година заради пандемията форматът е по-различен. Направихме няколко дигитални дискусии, видеоинтервюта, подкаст, ще направим и събитие на живо на 21 октомври. Повече за програмата може да откриете тук.

Защо решихме така?

Първо, заради пандемията естествено. Коронавирусът промени начина, по който работи света и това се отрази на всяка област. Невъзможно беше да направим едно събитие, както минали години, но както изтърканата китайска поговорка казва, тази криза ни даде възможности.

Второ, защото новият свят има нужда от нов поглед. Затова се опитахме да влезем надълбоко в проблемите на българската индустрия и да видим дали тя ще се превърне в нов двигател, дали ще излезе бързо от кризата, дали ще привлечем нови инвестиции (всичко това може да видите в линковете).

Отделно говорихме с фирми и хора, за да разберем през примера на Пловдив дали и как можем да задържим част от този човешки капитал, който се върна заради пандемията. Този подкаст ще можете да чуете тази седмица. Видеоинтервютата с компании от индустриалната зона пък може да гледате тук, тук и тук.

По този начин стигнахме до двойно повече хора, говорихме с много повече бизнеси и чухме повече опит и гледни точки: все неща, които ни се виждат доста нужни в тези несигурни месеци.

Тази седмица е важната заключителна среща, която ще направим в Пловдив. На нея ще се съберем с кметовете на Пловдив Здравко Димитров, на Бургас Димитър Николов и на Габрово Таня Христова, както и с вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова и с човека, който ще управлява новата Агенция за иновации - Мартин Дановски. Темата на разговора ни ще бъдат регионите - как да работят заедно, откъде да намират пари и какво могат да направят, за да рестартират собственото си развитие. Защото в следващите години животът ни, бизнесът ни и плановете ни ще зависят все повече от местното самоуправление и това какво се случва в градовете ни. Този разговор е добре да започне сега.

Събитието ще бъде предавано на живо на сайта на "Капитал", тъй като поради коронавирус ограниченията не е разумно да каним много гости на живо.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    historama avatar :-@
    historama

    За какви региони говорите? това са бившите области, пръкнали се на мястото на старите окръзи, а имената които се изброиха са кметове на Общините Пловдив, Бургас и Габрово. Региони в смисъла на западноевропейски провинции със свои самостоятелни провинциални парламенти у нас НЯМА! Всичко зависи от централната власт, която ако иска, и плажове, и паркове, всичко може да си бетонира.

    Нередност?
Нов коментар