🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Град на бъдещето

Какво ще прочетете в специалното издание "Капитал Градове: Пловдив"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пловдив е добър пример за развитие в много посоки, но едва ли има по-добър от него в България (извън столицата), когато става въпрос за привличане на инвеститори и активни млади хора. Икономическото чудо, което започна в средата на 90-те години, продължава и до днес. В района вече има над 200 завода, а половината от БВП на областта се произвежда от индустрията. Заедно с това през 2020 г. Пловдив се нареди сред 10-те града на бъдещето в глобалната класация на Financial Times до Монреал, Лион и Базел. Сред показателите за оценка в подреждането са икономически и демографски фактори, човешки ресурси и качество на живот, ефективност на разходите и благоприятна среда за развитие на бизнеса.

На национално ниво разликите между Пловдив и другите области (освен София) изпъкват още повече - работните заплати са нараснали в пъти от началото на десетилетието, областта е сред тези с най-високи разходи на човек от населението за придобиване на материални активи. А заради притока на бизнеси и добрите условия на живот е магнит за привличане на хората. От 2011 г. насам механичният прираст е положителен, като най-голямата група живеещи в града е тази на 25-44-годишните. Експат общността е от 18 хил. души и постоянно нараства, а прогнозите са, че до 2040 г. населението на Пловдив ще се удвои от сегашните 350 хил. души.

Новите нужди на града са посрещнати с амбициозни проекти на местната власт, като само инфраструктурната програма на общината е за 500 млн. лв. Притеснения за изпълнението й няма дори в годината, в която коронавирусът нанесе огромни щети върху световната икономика. Напротив, общото настроение е, че Пловдив ще спечели повече, отколкото ще изгуби от пандемията.

Заради своите дадености регионът е логичният избор за много от новите инвеститори в страната, които напоследък не са толкова много. Но надеждата е, че сегашната криза ще пренареди веригите на доставки в света и ще премести много производства от Китай към Европа, на чиято карта България, и в частност Пловдив са видими не само заради добро географско положение, но и заради ниските данъци и разходи за труд. Това ще е златна възможност за града, при която фокусът може да се измести към по-технологичните производства. А успехът ще зависи от общите усилия на бизнеса, местната власт и малките активни общности там.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар