🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първата крачка в битката с пластмасата

Какви ще са ефектите от забраната на някои продукти за еднократна употреба в ЕС и България и дългосрочните възможни решения

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От 3 юли в целия ЕС, България включително, ще бъдат забранени пластмасови продукти за еднократна употреба: от пластмасовите вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене през чинии, сламки, клечки за уши, дръжки за балони от пластмаса. На пръв поглед звучи много, но това е една много малка част от морето от пластмаса. Тя

създава огромни проблеми на околната среда и неизбежно трябва да бъде заменена с други, по-екологични алтернативи. Това ще удари едни производства, но ще отвори ниша за други.

Какви ще са ефектите от тази забрана за потребителите и бизнеса, с какво ще заменим пластмасата и какви са възможните решения на огромните проблеми, които произтичат от употребата й - това е темата на новия епизод на седмичния подкаст "Гласът на Капитал". Гостуват журналистката от "Капитал" Калина Горанова и създателките на консултантската компания Osnova Симона Стилиянова и Божана Загорчева. Те съветват различни бизнеси как да произвеждат по-малко отпадък и да намалят въглеродния си отпечатък.

В епизода ще чуете още:

- колко е голямо потреблението на опаковки за еднократна употреба в България и глобално;

- защо рециклирането на отпадъци не се случва с необходимите мащаби;

- какво можем да направим като потребители или бизнес, за да намалим употребата на пластмаса;

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 4

    Като бях малък помня как носих празно бирено шише, за да взема пълно иначе се плащаше допълнително. Същото беше с бурканчетата кисело мляко, а можехме да връщаме и шишета за олио и вино на пунктове във всеки квартал. Храната за вкъщи се взимаше в метални кутии, които си носехме. Как смятате? Дали сме получили повече стоки за същите пари с намалението на разхода за транспорт и опаковки? В този ред на мисли ако можем да приемем стандарт за прави краставици защо не кажем, че бира се продава само в 4 вида стъклени шишета и всеки производител само да сменя етикета?

    Нередност?
Нов коментар