"Интегра пластикс" и вторият живот на пластмасата

Предприятието за преработка на материала до Елин Пелин работи на пълен капацитет от 2020 г. на пазар с голям потенциал

Заводът преработва годишно 40 хил. тона пластмасови отпадъци, от които получава до 24 хил. тона регранулат.
Заводът преработва годишно 40 хил. тона пластмасови отпадъци, от които получава до 24 хил. тона регранулат.
Заводът преработва годишно 40 хил. тона пластмасови отпадъци, от които получава до 24 хил. тона регранулат.    ©  Юлия Лазарова
Заводът преработва годишно 40 хил. тона пластмасови отпадъци, от които получава до 24 хил. тона регранулат.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако има нещо, което съвременният човек ще остави със сигурност на поколенията и на света след себе си, това е пластмасата. Прогнозата е, че към 2050 г. в океаните ще има повече отпадъци, отколкото риба, а осмият континент в Тихия океан между Хавай и Калифорния, заформен от хиляди тонове боклуци, вече надхвърля два пъти територията на Тексас. Или човечеството си отгледа огромен проблем и тези, които измислят решения за решаването му, най-вероятно ще пожънат големи бизнес успехи. България е на картата с решенията за отпадъците от пластмаса, като заводът за рециклиране до Елин Пелин "Интегра пластик" е на втора позиция в класацията на най-растящите малки и средни предприятия "Гепард" за 2020 г. Компанията увеличава приходите си с 535% и те достигат 10.4 млн. лв.

Големият скок е логичен, като компанията на практика започва работа през 2020 г. и от средата на годината работи на пълен капацитет. Тя е на загуба 9.8 млн. лв., но се наблюдава ясен тренд на подобрение, като обяснението е, че това е обичайно при стартиращи индустриални обекти в началния период, както и че стартът на завода съвпада по време с разгара на пандемията и блокирането на нови поръчки и капсулирането на работата на големите потребители на рециклирани материали.

Бъдещето обаче има всички предпоставки да е различно. "От края на 2020 г. пазарната среда се промени, като сме във възходящ тренд за целия рециклиращ пазар", казва Юлиян Стефанов, изпълнителен директор на "Интегра пластикс".

За това допринасят европейските политики в посока към кръговата икономика и изискванията за ръст на употребата на рециклирани материали, рестрикциите за някои изделия за еднократна употреба и обсъжданата за Европа такса от порядъка на 800 евро на тон продукт без използване на рециклирани пластмаси. И не на последно място и ръстът на цените на горивата и на т.нар. върджин пластмаса.

Кои са акционерите

Акционери в "Интегра пластикс" са три фирми. Мажоритарен дял 85.63% държи "Бетаинвест" на Ангел Георгиев, който е собственик на търговеца на едро на зърно и фураж "Билдком" и на производителя на олио "Олива".

Регистрираната в Кипър "Валенова лимитед", представлявана от гръцкия гражданин Константинос Зиогас, има 7.33%. Той е собственик на фирма "Космотрейд" в Гърция, която е в бизнеса с управление на отпадъци.

Третият акционер със 7.04% дял е "Атмос инженеринг" със съдружници Юлиан Белев и Аспарух Делев. Юлиан Белев притежава дял и е изпълнителен директор на завода за производство на етанол от зърнени култури "Алмагест" край Ихтиман. Капиталът на дружеството в момента е 27.2 млн. лв.

Решението за започване на бизнеса идва след отказа на Китай да приема пластмасови отпадъци от Европа, като тогава от завода обясниха, че са видели отварянето на голяма пазарна ниша.

Композирането на завода

Инвестицията е в размер на 40 млн. евро. Финансирането е осигурено чрез собствени средства и банкови кредити. Базата е разположена на близо 35 хил. кв. метра площ. Заводът преработва годишно 40 хил. тона пластмасови отпадъци, от които получава до 24 хил. тона регранулат - основна суровина за производството на широка гама фолиа. Заводът край Елин Пелин е високотехнологичен, а процесите са автоматизирани - без участието на човешка ръка. Откриването му е през лятото на 2019 г., а реалната работа започва в началото на 2020 г.

Основна част от преработвания отпадък се доставя от организациите по оползотворяване на отпадъците в Западна Европа и в частност от Германия и Италия. Българската система за оползотворяването на отпадъците от опаковки към настоящия момент не може да предостави нужните на завода обеми сортирани фолиа, обяснява Юлиян Стефанов, и така заводът в Елин Пелин трябва да внася и да покрива цената на транспорта от чужбина.

Входящият материал са пластмасови филми, като основната част от тях е полиетилен. Първата фаза е сортирането на суровината по вид и цвят посредством оптични сепаратори. Следва измиване, като технологията е нова за Европа и се използват гореща (90 градуса) вода и химикали, и като краен процес следва екструдиране и гранулиране.

Изначалният замисъл е заводът да произвежда високо качество гранули от полиетилен от потребителски отпадъци, които да се продават в Западна Европа, Северна и Южна Америка, както и в по-малка част на Балканския полуостров.

Търговия на бъдещето

След първоначалните сътресения от пандемията сред големите мултинационални компании и сред крайните индустриални потребители на преработена пластмаса "сега търсенето многократно изпреварва предлагането", казва Юлиян Стефанов. Това си личи и от цените, като тези на рециклираните материали следват цената на върджин материалите. От 1000 евро на тон в началото на 2021 г. сега тя е 1700 - 2000 евро на тон, като обикновено цената на рециклираната пластмаса е около 50% от цената на върджин материала, а за определени видове може и да е по-висока.

Веригите като Lidl и Kaufland вече имат вертикална интеграция в събирането и оползотворяването на пластмасовите отпадъци и в използването на рециклирани материали, казва Стефанов.

Стратегията на Lidl Reset Plastic например е да намали потреблението на пластмаса с 20% до 2025 г. и да направи опаковките от пластмаса максимално рециклируеми. Редица компании, като Nestle например, също декларираха целите си за 100% рециклируеми опаковки до 2025 г. А Nestlé Waters работи за увеличаване на рециклираното съдържание на PET пластмаса в бутилките до 35% до 2025 г. в световен мащаб и 50% в САЩ. Периодично на дневен ред излиза темата с химическото рециклиране, като то може да реши някои проблеми с качеството на получения материал, невъзможни за решаване само механично, като в този процес по-активно могат да се включат големите производителите на върджин полимери като ExxonMobil, Total, Ineos. Светът обаче е едва в началото в голямата задача за справяне с пластмасата, а Елин Пелин принадлежи към една от индустриите на бъдещето с огромен потенциал.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jezmy avatar :-|
    Jezmy Halibram

    А какво става с 16000 тона които не могат или не стават за рециклиране,те се и изгарят или отиват на сметището.

    Нередност?
Нов коментар