Подкаст: Животът в София през числата / Какво е NFT изкуство и как може да го притежаваме

Прогнозата е, че към 2050 г. населението на София ще намалява и много жилища ще останат празни, защото местата около града са по-привлекателни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софийската икономика расте, а средните доходи на жителите й достигат абсолютен връх за последните десет години. Столицата традиционно привлича основно млади хора, а IT секторът и администрацията отварят постоянно нови работни места. За строителите на жилищни сгради и комплекси тези тенденции означават само едно - необходимост от още имоти.

Докато населението на столицата обаче нараства с 2.5% в периода от 2010 г. до 2019 г., жилищната площ се е увеличила с 6%. На фона на задълбочаващата се демографска криза, липсата на добра инфраструктура и засилващия се интерес на хората към имоти в покрайнините на градовете Общият устройствен план на София предвижда жилища за още 1 млн. души.

Най-атрактивни остават южните квартали на столицата, където са и жителите с най-високи декларирани заплати, а на срещуположния полюс са районите от северната част на София, пише в икономическия анализ на "Софияплан", изготвен съвместно с Института за пазарна икономика.

Основен проблем на София остава и придвижването. Според анализа почти всеки жител в града има автомобил, като сред причините е и липсата на функционален градски транспорт. Използването на велосипеди като алтернативен начин за придвижване пък остава мираж.

В днешния епизод на подкаста журналистът от "Капитал" Анина Сантова представя живота в столицата през данни от проучването на "Софияплан". В него ще чуете още:

  • какъв е профилът на средностатистическия жител на София
  • ще остане ли столицата с много празни жилища
  • може ли велосипедът да се превърне в алтернатива за придвижване.

Цялата статия за живота в столицата може да прочетете тук.

Във втората част на епизода ще чуете разговор с редактора в "Капитал" Тодор Тодоров, който разказва за бума в продажбите на дигитално изкуство през NFT (non-fungible tokens) токени.

През аукцион може да се наддава за почти всеки формат дигитално произведение - снимка, gif, видео, дори абонаментна карта за спорт. За целта както продавачът, така и купувачът трябва да имат създаден криптопортфейл.

Най-популярната платформа за NFT е Ethereum и търгувания в нея етер. Закупуването на дигитално изкуство, както при всяко друго, може да бъде разглеждано като инвестиция, която да се покачва или намалява стойността във времето.

"Капитал" дебютира в NFT, като за първи път продава две от историческите си корици, които своеобразно затварят епохата на Делян Пеевски в България през последните осем години. Аукционът започна в специализираната платформа Open sea, а наддаването ще продължи до 22 юни. Това ще бъде първият в България и един от първите пъти в света, когато медийно съдържание ще бъде продадено под формата на NFT.

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар