🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст: Избори след избори (след избори) / Година след въстанието

Има ли смисъл от още едни избори - и каква е оценката на Арман Бабикян за "Великото народно въстание" година по-късно

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди година България се молеше за избори. Сега последното, от което някой би могъл да се оплаче, е липсата на избори. През ноември ще се състоят и президентски, и трети поредни парламентарни - след тези през април и юли. Доколко ще има размествания, по-големи от плюс или минус няколко депутатски места за отделните, е отворен въпрос. Неговият отговор зависи и от това дали ще има нови формации в надпреварата - и по-конкретно такава на двамата най-популярни служебни министри, Кирил Петков и Асен Василев. Ако се стигне до такава, въпреки краткото време партията би могла да открадне подкрепа от почти всички представители в сегашния парламент.

Тазседмичният брой на подкаста "Гласът на Капитал" с водещ Йоан Запрянов е разделен на две части. Първата се занимава с настоящето и бъдещето, а втората - с разглеждане на близкото минало в ретроспекция. Гости в първата част са политическият редактор Румяна Червенкова и журналистът Веселин Нанов, а темата е смисълът от трети поредни избори, симбиозата с президентските и възможностите за структурна промяна в парламента след тях.

Гост във втората част е Арман Бабикян - част от "Отровното трио" и един от организаторите на протеста "Велико народно въстание", който навърши една година на 2 септември. Понастоящем Бабикян е народен представител от "Изправи се.БГ! Ние идваме", едно от най-добрите доказателства как протестът успя, като премахна Бойко Борисов като премиер и даде представителство на хората от площада. От друга страна обаче, Бабикян гостува именно на прага на трети поредни избори - развитие, от което той не е доволен. Оценката му на ситуацията е сложна и нюансирана.

Всичко това можете да чуете в подробности в аудиофайла:

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар