Подкаст: Още 100 лв. към пенсията? Продадено!

Покрай актуализацията на бюджета съществува риск темата за увеличението на пенсиите да потъне в популизъм

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато темата за актуализация на бюджета едва ли звучи много лятно и интересно, болезненият въпрос какъв ще е размерът на пенсиите вълнува на практика всеки трети избирател. Затова и политиците се възползваха от тази "пролука" и сега правят всичко възможно, за да спечелят дивиденти за очертаващите се парламентарни избори.

Рискът обаче е дебатът вместо по пътя на експертността да затъне в блатото на популизма. С актуализацията ще се осигури преразпределение на разходи за допълнителни 1.8 млрд. лв. при очаквания за повече приходи в размер на 2 млрд. лв.

В парламента вече започна публичен аукцион, в който офертите кой каква добавка към пенсиите смята да предложи скачат всеки ден. Това надцакване може да е опасно и да доведе до милиардни "временни" разходи, които трудно могат да бъдат свити някога.

Затова в този епизод на "Гласът на Капитал" ще си говорим с финансовия редактор в "Капитал" Николай Стоянов за това какво предвижда проектът за актуализация, има ли нужда въобще от такава, какви са различните предложения и рискове за бюджета.

В него ще може да чуете:

  • Какви са основните точки в проекта за актуализация
  • Има ли реална нужда от такава
  • Как се очаква "промените" да се покрият от бюджета и какви са рисковете
  • Какви са предложенията на партиите за изменение на формулата за изчисляването на пенсиите
  • Какво следва

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар