Подкаст: AUKUS - нож в гърба на НАТО? / Асен Василев за бъдещето си в политиката

Какво ще промени новото отбранително споразумение AUKUS и какво говори за отношението на САЩ към съюзниците

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В този епизод на "Гласът на Капитал" излизаме от наситеното политическо ежедневие в страната и се приземяваме някъде около Южнокитайско море. Поводът е сключването на ново отбранително споразумение между САЩ, Великобритания и Австралия, което се очаква да размести световния геостратегически баланс. Основната му цел е да създаде нови възпиращи способности, които да парират апетитите на Китай за експанзия в региона и да предотврати евентуална война в Южна Азия.

Тук може да чуете разговора с редактора в "Капитал" Момчил Милев, обяснява какво представлява AUKUS, какви са интересите на държавите за сключването му и как се очаква да повлияе на НАТО. В епизода ще чуете още:

  • По какъв начин беше сключено споразумението и защо е важно?
  • Защо атомната подводница е "game changer"?
  • Каква е нуждата от сключването на такова споразумение?
  • Защо е заинтересована Австралия и какви ще са последствията за нея?
  • Как споразумението ще повлияе на НАТО и в каква светлина този ход позиционира САЩ и администрацията на Джо Байдън?

Във втората част на подкаста ще може да чуете разговор със съоснователя на новата формация "Продължаваме промяната" Асен Василев, който говори за бъдещето си в политиката и за очакваните резултати от предстоящите избори. Цялото интервю може да прочетете тук.

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар