🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст 3 в 1: Енергиен удар за Европа / Когато хаосът изплува / Бойко Рашков за купуването на гласове

Скъпият ток и недостигът на природен газ предизвикват енергийна буря в Европа; Какво извади на повърхността случката със заседналия кораб

Предстои ни тежка зима. Европа трепери - токът е скъп, а природният газ не стига. Истината е, че никой не очакваше такава енергийна криза. Природният газ поскъпна 15 пъти в рамките на последната година, електроенергията е на исторически рекордно високи нива и това вече засяга редица икономически сектори и би нарушило веригите за производство и доставки.

За да отговорим на въпросите:

  • как се стигна дотук
  • какво ще значи по-голямото търсене на въглища за посоката към Зелената сделка
  • как поскъпването ще се отрази на всички нас
  • и как то може да бъде шанс за преминаване към алтернативните неутрални емисии, стига да има политическа воля

в този епизод на "Гласът на Капитал" разговаряме с редакторите в "Капитал" Кирил Кирчев и Ивайло Станчев (в първата част от 0:00 - 18 мин.) Подробно за причините и ефектите от кризата, реакцията на европейските правителства и прогнозите на експертите може да прочетете в темата на броя.

Във втората част на подкаста говорим с журналистката Калина Горанова за това какви проблеми извади наяве заседналият кораб край Камен бряг. Тя разказва какво точно се случи, защо държавата сякаш импровизираше, вместо да има план за действие, каква е дълбочината на проблема и какво трябва да се промени. (от 18 - 27:40 мин.) Текста ѝ може да прочетете тук.

В третата част на подкаста сме включили част от разговора със служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков (28 - 33 мин), който разказва за работата си за предотвратяване на купения вот и отговаря на критиките срещу себе си. Цялото интервю, взето от журналистката Мирела Веселинова, може да прочетете тук.

Кризата с енергийните цени ще бъде във фокуса на XV годишна среща на бизнеса с правителството, която "Капитал" организира от 17 ч. на 11 октомври 2021 г. Участници във форума ще бъдат президента Румен Радев и служебният премиер Стефан Янев, както и министри от кабинета. Събитието ще даде възможност на мениджърите и собствениците на ключовите за икономиката предприятия да получат по-добра представа за държавната политика през следващите години, както и за стимулите, които планът за възстановяване ще осигури за стабилизация на икономиката. Годишната среща ще се излъчва на живо на capital.bg и dnevnik.bg, както и във Facebook сраниците на "Капитал" и "Дневник".
Все още няма коментари
Нов коментар