🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС отлага търговските преговори с Австралия заради AUKUS

Отношенията се влошиха, след като Канбера отмени сделка с Франция за 37 млрд. долара

Европейският съюз отложи с месец поредния кръг от преговорите за търговска сделка с Австралия, а вероятната причина е проектът AUKUS, който ощети интересите на Франция. Миналия месец Канбера отмени договор за изграждане на конвенционални подводници за 37 млрд. долара от френската Naval Group, припомня BBC. Вместо това Австралия ще строи поне 8 ядрени подводници с технология от САЩ и Великобритания.

Дванадесетият кръг от разговорите между представители на ЕС и Австралия, който беше насрочен за 12 октомври, се отлага за ноември. След последната среща през юни Европейската комисия отчете сериозен прогрес по повечето въпроси за бъдещото споразумение, като оставаше да бъде постигнато съгласие относно инвестициите, интелектуалната собственост, обществените поръчки и устойчивото развитие. В солидарност с Франция обаче ЕК начело с Урсула фон дер Лайен постави под въпрос търговската сделка.

Разрив в отношенията

Макар ЕС да не е обявил официална причина за отлагането на търговските преговори, длъжностни лица в Брюксел са признали, че споразумението AUKUS се е отразило на решението, пише Australian Financial Review. Миналата седмица Клеман Бон, френският министър по европейските въпроси, се обяви против преговорите и заяви, че страната му вече не вижда Австралия като надежден партньор. Отмененият договор за подводниците накара Париж да определи действията на Канбера като "нож в гърба" от страна на съюзниците си. Малко след анонсирането на AUKUS Франция отзова посланиците си от Австралия и САЩ, като към момента е планирано завръщането само на този във Вашингтон.

Анализатори определиха AUKUS като вероятно най-значимото споразумение между Австралия, САЩ и Великобритания от Втората световна война насам. Франция обаче счита региона на Азия и Пасифика като стратегически и икономически ключов с 1.65 млн. френски граждани, живеещи на острови като Реюнион, Нова Каледония, Майот и Френска Полинезия.

Отговорът на Австралия

Австралийският търговски министър Дан Техан отказа да коментира каква роля е изиграла отменената сделка с Франция. Той призова за продължаване на преговорите и ще се срещне със заместник-председателя ЕК по икономическите въпроси Валдис Домбровскис следващата седмица. Стана ясно, че австралийският министър не е успял да насрочи среща с френския си колега Франк Ристър.

"Споразумението за свободна търговия е в интерес на Австралия и Европейския съюз и ще укрепи нашите отношения, които са изградени върху споделен ангажимент за демокрация, правата на човека, върховенството на закона и икономическата отвореност, коментира Техан. Ние разбираме реакцията на Франция на нашето решение за подводници, но в крайна сметка всяка страна трябва да действа в своя национален интерес - това направи Австралия."

ЕС е третият най-голям търговски партньор на Австралия, като общият обмен на стоки и услуги достига 72 млрд. долара годишно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    На ЕС не му трябва още овче месо и вълна ...

    Нередност?
Нов коментар