Подкаст: 100 дни (не)толерантност / Бомба с изгасен фитил

Какво свършиха и какво не свършиха правителството и парламентът + защо се случи и до какво доведе арестът на Бойко Борисов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стоте дни толерантност на правителството минаха. Разбира се, такива никога не е имало - те винаги са били нещо средно между клише и мит. Нито една критика в това време не беше спестена, имаше протести, смяна на министри и всичко останало. Правителството работи в режим на постоянни кризи, нито една от които не изглежда да е вътрешна - цените на енергията не се определят от България, нито правителството може да направи каквото и да било за войната в Украйна.

И докато правителството е в трудна ситуация, парламентът се движи с бавна скорост по всички обявени по време на преговорите приоритети. Всъщност точно в думата "приоритети" се крие проблемът - преговорите преди създаването на кабинета бяха направени така, че четирите партии да оставят на заден план различията си и да се фокусират върху това, за което имат съгласие. Това обаче не се случва, а там, където се случва, е много бавно - например закриването на специализираното правосъдие.

Краят на стоте дни бе гарниран с бомба, която в крайна сметка не избухна - Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова бяха задържани от полицията за 24 часа във връзка с твърденията от страна на Васил Божков за изнудване, но прокуратурата отказа да повдигне обвинения. За сметка на това обаче разследването, изглежда, започва отначало - този път и с разпит на Божков.

Тазседмичният епизод на "Гласът на "Капитал" с водещ Йоан Запрянов е разделен на две части. Първата не е по план - в нея трябваше да гостуват един или повече депутати от управляващата коалиция. Бяха отправени покани към Андрей Гюров от "Продължаваме промяната", Христо Иванов от "Демократична България" и Кристиан Вигенин от БСП. Поканите бяха директно или индиректно отхвърлени, но остават отворени.

Вместо това в подкаста гостува Ивайло Станчев, редактор "Политика и икономика" в "Капитал", който говори за това какво свършиха и какво не свършиха правителството и парламентът за сто дни на фона на инфлация, енергийна криза и война.

Във втората част гостува журналистът Мирела Веселинова, която прави подробен анализ какво се случи при ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова, какво следва от него и какво показва държанието на прокуратурата.

"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар