🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Томислав Дончев: В ГЕРБ променяме решенията си, защото ситуацията е динамична

За да има работещи мнозинства трябва да се промени начинът, по който се прави политика, смята той

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Първа точка" е видеоподкаст на "Капитал" с водещ Полина Паунова. Включва поредица интервюта по съществените актуални и политически теми. Разговорите можете да следите всеки четвъртък на живо от 16 часа на сайта на "Капитал" и във Фейсбук страницата на "Капитал". Съдържанието е достъпно и на подкаст страницата ни, както и във всички аудиоплатформи: SoundCloud, Spotify, iTunes и Google Podcasts.

Свалянето на правителството с вота на недоверие е било по-неизгодният вариант за ГЕРБ, но са го направили, защото управлението на кабинета е било вредно за страната. В същото време партията на Борисов няма да предложи свое правителство, ако получат мандата - защото кабинет, излъчен от втората сила, е подмяна. Наред с това "едва ли може да се говори" за подкрепа правителство с третия мандат, защото "мнозинството в парламента" няма да се промени. Това каза в четвъртък в подкаста "Първа точка" на "Капитал" заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той обясни, че в ГЕРБ е имало спор кое е по-правилното решение след като "Има такъв народ" излязоха от кабинета "Петков" - дали веднага да се поиска вот на недоверие или това да бъде направено по-късно. "От гледна точка на интересите на партията вотът на недоверие не беше по-изгоден, нашият интерес е "Продължаваме промяната" да продължи още и да стигне до естествения си завършек, до дъното на промяната. Но тъй като това правителство в този си вид и персонален състав е вредно за страната, надделя това решение", разказа Дончев.

На въпрос защо тогава ГЕРБ не желаят те да съставят правителство, за да "спасят страната" и заявиха, че ще върнат мандата, ако им бъде връчен, той коментира, че това би било подмяна на вота.

"Българите са ни отредили ролята на опозиция и ние тази служба трябва да я изпълняваме съвестно - да критикуваме правителството и мнозинството, а когато няма мнозинство правителството да бъде свалено. Колкото до различните сигнали по отношение на вота на недоверие, имаме право и да си променяме мнението. Ситуацията е динамична. В една динамична ситуация, ако някой непрекъснато си държи на мнението, може да изглежда и неадекватен", каза заместник-председателят на ГЕРБ.

По думите му най-близо до разбиранията на ГЕРБ са две от трите партии в настоящото управление - "Продължаваме промяната" и "Демократична България", а също и че антикорупционни политики трябва да бъдат прокарвани.

За да има нови работещи мнозинства в бъдеще, зам.-председателят на ГЕРБ смята, че трябва да се промени начинът, по който се прави политика - като се търси най-малкото общо кратно на принципи и цели. В същото време той обясни бойкотирането от ГЕРБ, ДПС и ИТН на три последователни заседания на правната комисия в парламента с предвидено разглеждане именно на внесения антикорупционния закон, с тактиката на ГЕРБ да не участва във формиране на форуми, включително в комисии. А по същество смята, че избирането на Бойко Рашков за председател на новата КПКОНПИ ще я превърне в инструмент за политическо насилие.

Томислав Дончев заяви също, че ГЕРБ не могат да си партнират с ДПС след избори за сформиране на нов кабинет, въпреки че в момента си "подават" по различни теми, което партията прави и с другите опозиционни партии в парламента.

Заместник-председателят на ГЕРБ коментира, че ситуацията е "поликризисна" - с политическа и икономическа криза, но това, че при нови избори ще има служебно правителство и няма да има парламент за два месеца не е особено голям риск.

"Невинни няма, но мисля, че основната отговорност е на тези, които управляват", заключи Дончев.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Била им отредена ролята на опозиция? Ако прогнозите на социолозите се сбъднат, след изборите герберите ще са първата сила (с малко, разбира се!). Ще ги видим тогава какво правителство ще направят. Ще видим колко са "помощни", щом настоящите управляващи били "безпомощни".

    Нередност?
Нов коментар