Бюджетът на Гълъб Донев за 2023 отлита към парламента без перо по перо

Служебният кабинет предлага до избирането на редовно правителство да се работи с финансовия план на държавата за тази година

Служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага свои идеи и политики в интерес на българските граждани, заяви служебният премиер Гълъб Донев
Служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага свои идеи и политики в интерес на българските граждани, заяви служебният премиер Гълъб Донев
Служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага свои идеи и политики в интерес на българските граждани, заяви служебният премиер Гълъб Донев    ©  Velko Angelov
Служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага свои идеи и политики в интерес на българските граждани, заяви служебният премиер Гълъб Донев    ©  Velko Angelov
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Според Донев внасянето на проектобюджет за 2023 от служебно правителство може да се превърне в предизборно наддаване в парламента.
  • Работодателите са "за", синдикатите - против т.нар. удължителен бюджет.
  • Текстовете предвиждат и след Нова година да има помощи за бизнеса заради високите цени на електроенергията.

"Как Гълъб Донев прави бюджет? Перо по перо", с тази шега, разказана от служебния премиер, започна извънредното заседание на Министерския съвет днес. На него министрите разгледаха текстовете, с които кабинетът "Донев" ще поиска удължено действие на Бюджет 2022, вместо да внесе свой проект в Народното събрание.

"Имаме основателни опасения, че при силно фрагментиран парламент обсъждането на бюджета може да се превърне в предизборно наддаване", заяви премиерът Гълъб Донев. Според него служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага свои идеи и политики. Той изтъкна това като още един аргумент в полза на решението на неговия кабинет да не внася свой проектобюджет, а да работи по стария.

По закон проектобюджет за следващата година трябва да бъде внесен от правителството в парламента до края на октомври.

Какво означава

Проектът на т. нар. удължителен закон предвижда, докато няма приет финансов план за следващата година, държавата да се вмести в разходите, съответстващи на направените през съответния месец на 2022 г., като към тях се добавят и гласуваните нови задължения. Тоест държавата ще продължи да функционира и да плаща вече приетото през тази година увеличение на пенсиите и на някои заплати в публичния сектор.

Текстовете предвиждат още да бъдат продължени помощите за бизнеса заради високите цени на електроенергията. От думите на служебния финансов министър Росица Велкова стана ясно, че правителството подготвя проект на закон за въвеждане на европейския регламент, така че да се определят приходите, които ще бъдат администрирани във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", и програмите за подпомагане и за подкрепа на бизнеса за високите цени. "И не считам, че подкрепата би била негативна спрямо сега действащата", добави Велкова.

Няма служебно правителство, което е подготвило изцяло нов бюджет за следващата година, а при миналогодишната актуализация се създадоха "съществени отклонения", заяви Велкова. "Общините трябва да са спокойни, защото така се осигурява финансиране по реален размер по фактура за отопление на училищата и детските градини, за осветление на улиците. Със законопроекта е уредено и финансирането на дейности за непредвидени или неотложни разходи, ако се появят ситуации, които изискват такива спешни решения", добави финансовият министър.

Синдикатите против, работодателите - за

Годината ще стартира с непроменена минимална работна заплата от 710 лв. Логично резерви срещу продължаването на Бюджет 2022 изразиха от двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", тъй като според тях така не се осигурява покачване на доходите, което да компенсира инфлацията.

Работодателските организации обаче заеха противоположната позиция. Според тях приемането на т. нар. удължителен бюджет е правилен ход, докато няма ясно мнозинство и правителство. Според тях така "не се раздува допълнително дефицитът", а увеличението му ще отдалечи страната от еврозоната.

Все още няма коментари
Нов коментар