Подкаст: Войната зареди "Лукойл"

Защо бизнесът на компанията в България бумти на фона на война, санкции и евтин руски петрол

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гласът на Капитал

Още подкасти Гласът на Капитал

„Гласът на Капитал“ е седмичен подкаст, в който журналистите разказват най-важната история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ.

  • SoundCloud на Гласът на Капитал
  • Spotify на Гласът на Капитал
  • iTunes на Гласът на Капитал
  • Storytel Podcasts на Гласът на Капитал
  • YouTube на Гласът на Капитал
  • RSS Feed на Гласът на Капитал

Вместо да го убие или поне нарани, войната зареди догоре бизнеса на руския гигант "Лукойл" в България. Компанията, която е практически монополист в сектор "Горива" в България, би трябвало да е в сложна обстановка заради огромния брой санкции, много от които са насочени именно към петролния бизнес. Реалността е различна: бизнесът на "Лукойл" в България бумти. Изненадващото е, че той бумти до голяма степен заради износа към Украйна.

Има и друга особеност, която на пръв поглед е нелогична: руският сорт петрол "Уралс", с който работи "Лукойл", е на цени, много по-ниски, отколкото котировките на по-масовите сортове. И въпреки това цените в България се повишиха рязко в началото на годината, за да се успокоят до известна степен в нейния край. Очевидният въпрос по всички теми е: защо?

Отговорът в тазседмичния брой на "Гласът на Капитал" с водещ Йоан Запрянов дават журналистите Калина Горанова и Кирил Кирчев, които очертават всичко важно около "Лукойл", отговарят на най-често задаваните въпроси и обясняват къде стоят България и служебното правителство на фона на случващото се в Европа - България едновременно гласува и нови санкции срещу Русия, включително и по отношение на петролни компании, и се бори за дерогации и износ на "Лукойл" през страната. Всичко това, разбира се, е функция на зависимостта на България от руски петрол - и от самата "Лукойл".

Все още няма коментари
Нов коментар