🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-растящите компании за горива: Ценови скок и ново дружество на Георги Самуилов

Изминалата 2021 г. донесе големи ръстове на пазара на горива основно заради по-високите цени. По-предизвикателни са настоящата година и ниските маржове

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Изминалата 2021 г. донесе големи ръстове на пазара на горива основно заради по-високите цени.
  • По-предизвикателни са настоящата година и ниските маржове
  • Пазарът стана все по-руски, господството на "Лукойл" - пълно

Изминалата 2021 г. донесе огромни ръстове на пазара на горива. Скокът на приходите е напълно логичен на фона на 2020 г. и потъването на цените на петрола заради пандемията.

С овладяването на вируса светът се отвори за пътуване и най-вече за потребление, като това повиши драстично цената на петрола и на транспортната услуга. При големите петролни компании ръстовете спрямо предходната година бяха средно почти 25%, изпреварвайки приходите си от 2019 г. В класацията "Гепард" на най-растящите малки и средни петролни компании скоковете са далеч по-значителни, като най-ниският на дъното на класацията е 40%, а на върха промяната е със 107% нагоре.

Настоящата 2022 г. и войната в Украйна донесоха нов мащабен скок на цените на горивата и ограничения пред вносителите, като пазарът стана все по-руски, господството на "Лукойл" - пълно, а маржовете на търговците - минимални.

На петролния връх

Най-растящата за 2021 г. компания в сектор горива е регистрираната в Пловдив "Севи ойл". Тя отчита скок със 107.8% и 66.5 млн. лв. приходи. Огромен ръст има и при персонала - от 86 на 145 души. Дружеството е собственост на "Джей Ес ойл", която се контролира от Георги Самуилов, по-познат с компанията си "Инса ойл", в която е концентриран основният му бизнес.

Втора в класацията с ръст 106.4% и приходи 7 млн. лв. се нарежда "Росбул транс", която има бензиностанция в Бургас, като компанията е собственост на Росинка Бъчварова, която предупреди през пролетта на тази година, че започват фалити на малки бензиностанции заради много високите цени и много ниските маржове, като търговците едва покриват разходите си. Като една от основните причини се посочва и новата политика на "Лукойл България" за премахване на отстъпката при цените на едро.

На трета позиция е пловдивската "Алпи - 2010", собственост на Пенчо Стоев и Александър Лапков. Компанията расте със 103% и има 13.3 млн. лв. приходи.

Най-големият по приходи

Лидер по размер на приходите в класацията на най-растящите е "Лотус ойл трейд". Компанията има приходи близо 83 млн. лв., като отчита ръст 68.3% спрямо 2020 г. Печалбата на дружеството за 2021 г. е 3 млн. лв.

Компанията е регистрирана през 2018 г. и е със седалище в Плевен - Западна индустриална зона, рафинерия "Плама", като разполага с петролна складова база, която е лицензиран данъчен склад. Капиталът е 1 млн. лв., а от сайта на дружеството става ясно, че то търгува с пълен обхват от енергийни продукти.

От компанията казват за себе си, че е изцяло ново частно дружество. Тя обаче е свързана с фирма от миналото - "Полисан" на Христо Вълков, която беше голям играч в търговията на едро до 2018 г. с по 250 млн. лв. приходи и 25-годишна история. Тя функционираше на територията на фалиралия Комбинат за тежко машиностроене в Русе, където разполагаше с рафинерия за битум и оперираше със склад за горива и в Плевен в Западната индустриална зона (бившата рафинерия "Плама"). Фирмата обаче тръгна по пътя към фалита малко след като името й започна да се свързва с варненския бизнесмен Веселин Марешки и веригата му бензиностанции VM Petroleum, като "Полисан" се сочеше като един от доставчиците му на бензин и дизел.

Краят на дружеството започна, след като през април 2018 г. Агенция "Митници" отне два лиценза на компанията. Санкцията е била наложена заради нарушени процедури по доставка на гориво за отопление, което е било обложено с по-ниска акцизна ставка. Нарушението е било установено през 2016 г. и след съдебна процедура е наложена санкция 29.2 хил. лв. Тъй като тя е над 15 хил. лв., нарушението се води тежко и според Закона за акцизите и данъчните складове складодържател не може да е лице, извършило такова. Така се стига до прекратяване на лицензите. С отнемането на лиценз на данъчен складодържател на горива възниква законовото задължение за заплащане на акциз за наличните акцизни стоки в склада и това сериозно би могло да затрудни дейността и финансовата стабилност на дадена компания.

"Полисан" поиска обявяване в несъстоятелност, а частен съдебен изпълнител започна да продава нейни активи, включително за кратко и рафинерията за битум с начална цена 9.6 млн. лв. Впоследствие "Булмаркет" чрез свързаното дружество "Ел Ен Джи системи" купи мощностите на фалиралата "Полисан" в Русе.

Още при отнемането на лицензите от пазара коментираха, че най-вероятно през свързани лица и ново дружество "Полисан" ще се опита да продължи да бъде на пазара, като още тогава за наследник се сочеше "Лотус ойл трейд".

Собственик на "Лотус ойл трейд" е Галена Георгиева, като лице със същото име е посочено като лице за контакт по процедури за обществени поръчки в миналото, спечелени от "Полисан". От документи по делото за несъстоятелността на "Полисан" се вижда, че "Лотус ойл трейд" получава правото на собственост върху движими вещи, част от имуществото, включено в масата на несъстоятелността на "Полисан".

Подгласниците по мащаб

Следваща по размер на приходите е "Сторидж ойл" с 69 млн. лв. Дружеството е собственост на "Лазурит мобайл сървисиз" на Константин Димитров, като капиталът му е 9.3 млн. лв. Компанията се занимава със съхранението, обработката и експедицията на петролни продукти, като според доклада и за дейността за 2021 г. има наети три петролни бази в Пловдив, Добрич и Търговище. Дружеството получава лиценз за управление на данъчен склад през 2018 г., а през 2019 г. стартира дейност като дистрибутор на едро на горива.

Трета по приходи се нарежда "Джи Ти Ей петролиум", където съдружници са Теодора Попова-Моралес и Георги Калчев през дружеството "Кей Ди Джи груп". Последната в края на 2021 г. е прехвърлена на Калчев от Антоанета Попова, собственик на "Норд шипинг", част от групата.

Групата компании около нея се занимават с търговия и съхранение на светли и тъмни нефтопродукти, включително различни битуми и котелни горива, от 1995 г. и продава на крайни клиенти като земеделски производители, транспортни и строителни компании и търговци на територията на България, Румъния, Сърбия, Косово и Гърция.

"Норд шипинг" се създава през 1995 г., като това е компанията, през която се осъществява търговия на едро с петролни продукти на "Джи Ти Ей петролиум". Самата "Джи Ти Ей петролиум" е създадена през 2009 г. с цел опериране на петролната база за съхранение на нефтопродукти, разположена в град Бяла, Русенска област, с капацитет 14 хил. кубични метра дизелово гориво. Дружеството осъществява търговската си дейност на територията на България, Румъния, Сърбия, Косово и Гърция. Транспортирането на петролните продукти се осъществява от дружеството "Евроуей сървиз".

По-малките големи

На пета позиция по приходи и на девето място по ръст на проходите е софийската "Кристал 2000", собственост на Евтим Славков и Благой Славков. Компанията разполага с бензиностанция на "Ломско шосе", както и на 1-ви километър на автомагистрала "Люлин", автомивка, спортен център и има проходи 42 млн. лв., като отчита ръст 74.4%. От отчета на дружеството става ясно, че увеличението се дължи както на постоянния ръст на цената на горивата, така и на отворения втори обект на автомагистрала "Люлин".

С 31 млн. лв. приходи и на десета позиция в класацията е "Екометан Враца". Бизнесът на компанията се състои в изграждане на компресорни метан станции, продажба и доставка на природен газ за промишлени и битови нужди. Компанията казва за себе си, че има сключени над 100 действащи договора за доставка на природен газ, както и широк спектър от клиенти, сред които фармацевтични заводи, металургични комбинати, винпроми, хранителни фабрики, болници и др., както и училища, жилищни кооперации и частни къщи.

Следва софийската "Еко петрол България", която със 71% ръст се нарежда на 11-а позиция, като има 20 млн. лв. приходи. Компанията доставя течни горива на физически и юридически лица в сферата на транспорта, селското стопанство, строителството, отоплението, пътното строителство и други.

Все още няма коментари
Нов коментар