Най-слушаните подкасти на "Гласът на Капитал" за 2022 г.

Политика, войната в Украйна, инвестиции: темите, които вълнуваха слушателите на "Капитал" тази година

Кои бяха най-слушаните подкаст епизоди на "Гласът на Капитал" през 2022 г.
Кои бяха най-слушаните подкаст епизоди на "Гласът на Капитал" през 2022 г.
Кои бяха най-слушаните подкаст епизоди на "Гласът на Капитал" през 2022 г.
Кои бяха най-слушаните подкаст епизоди на "Гласът на Капитал" през 2022 г.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гласът на Капитал

Още подкасти Гласът на Капитал

„Гласът на Капитал“ е седмичен подкаст, в който журналистите разказват най-важната история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ.

  • SoundCloud на Гласът на Капитал
  • Spotify на Гласът на Капитал
  • iTunes на Гласът на Капитал
  • Storytel Podcasts на Гласът на Капитал
  • YouTube на Гласът на Капитал
  • RSS Feed на Гласът на Капитал

Българите слушат все повече и все по-често подкасти. За това проговори маркетинговото проучване на агенцията Pragmatica, а ние в "Капитал" също го виждаме. През 2022 г. слушанията на подкастите "Гласът на Капитал", в който разказваме най-интересната история от седмицата, говорим по политически въпроси ("Първа точка") или ви срещаме с интересни хора ("Неуморимите") са общо 470 хиляди, и то само в една от аудиоплатформите - Soundcloud.

В седмичния подкаст "Гласът на Капитал", който и е най-слушан за годината, разговаряме най-често с журналисти от редакцията, специализирани в съответната област, и даваме (най-често в рамките на 20 минути) по-задълбочен поглед на събитието на седмицата или на история, която можете да намерите само в "Капитал". За празничните дни пък подготвихме специална поредица от подкасти, в които разказваме интересни истории, свързани с живота, музиката (видеокаст с кралицата на ромската музика Роксана тук), игрите (как се появи първата българска игра слушайте тук), историята (на София и жълтите павета тук, както и на една архитектка, която решава да стане артистка и обикаля Южна Америка тук.)

Ето и най-слушаните десет епизода на "Гласът на Капитал" през 2022 г. Освен че ни дават полезна "обратна връзка" какво предпочитате да слушате, говорят и много за това какви теми ни вълнуваха особено много през годината:

1. Що е то национален интерес? Веселин Методиев и Иво Христов в "Гласът на Капитал"

Какво е националният интерес? Словосъчетание, което ще чуете от много политици. Разбира се, всички те смятат, че представляват националния интерес, и едва ли ще чуете политик, който да ви каже, че работи срещу него. Но тук се поражда парадоксът хора с напълно противоположни позиции да твърдят, че представляват националния интерес.

2. Пет сценария за войната в Украйна

С международните журналисти от "Капитал" Светломира Гюрова и Момчил Милев, които денонощно следят и анализират събитията, коментираме пет сценария и техните разклонения за войната в Украйна и това какво и кога би могло да се случи.

3. България чака update

Изминаха 21 години, откакто президентът Петър Стоянов положи първия електронен подпис в България. Същевременно голяма част от администрацията на държавата остана не в 2001 г., а в 1970 г. - не толкова заради липсата на технологии, а заради изискванията в закона за печати, писане под индиго и един тон удостоверения. Божидар Божанов, първият министър на електронното управление в България, обещава, че през тази година страната ще навакса и технологично, и законодателно.

4. Подкаст: Зависимостта на България от руския газ и петрол/Чии интереси защитава БСП

В този епизод покриваме няколко аспекта на войната в Украйна. Говорим с журналистите Калина Горанова, която отразява случващото се в секторите горива и транспорт, Ивайло Станчев, редактор "Енергетика", и Деян Димитров, политически репортер с фокус партията БСП, за това гледаха ли твърде наивно лидерите на Европа и населението на възможността за евентуални размирици на континента в XXI век.

Във втората част от разговора се фокусираме върху някои последствия от войната за България при цялата зависимост на страната ни от руски внос и отговаряме на въпросите.

5. Великото стопяване на българите

Националният статистически институт съобщи, че по предварителни данни България е намаляла с 844 хил. души. Какво стои зад тази статистика, къде са отишли тези хора и има ли как да си ги върнем са въпросите, на които се опитваме да отговорим в този епизод на "Гласът на "Капитал". Броят на населението има значение за много неща, като например кандидатстването на общини по европрограми, пенсионната система, изборите.

6. Границите на пропагандата / Кирил Петков пред бизнеса

Информационната война никога не спира. За руски тролове и дезинформация се говори от години. Това, което малко хора очакваха през тези години, е, че тази информационна война ще предшества истинска такава. Сега двете се водят паралелно - чрез социални мрежи, чрез медии, чрез хора с влияние, чрез селективно показване на информация. Пропагандата не е нещо ново, но днес със сигурност предлага повече възможности за политическите елити. Примери за това могат да бъдат открити и в Русия, и в Украйна.

7. Служебен завой към Москва

В началото на август властта пое служебният кабинет на президента Румен Радев. Ако трябва обаче да направим паралел с миналия такъв, ще открием много разлики. На първо място, сякаш не е останала следа от близките отношения на президента с бившия премиер. Начертаната апокалиптична картина след управлението му говори, че поставя ниска оценка на свършеното досега.

Този интересен завой очертава и притесненията как ще действа назначеният от него служебен кабинет. Две са нещата, които водят до съмнения за обръщане към Москва - евентуалното връщане на доставките от "Газпром", както и спирането на оръжията за Украйна.

8. Война на хоризонта

За пръв път се заговори за евентуалната война между Украйна и Русия. Българските власти обаче не казват нищо особено. Да си припомним и че в управляващата коалиция има неразбирателство по въпроса с евентуално приемане на съюзнически подкрепления у нас. И макар сега да се надяваме на "дипломатическо решение", изниква въпросът какво ще стане, ако такова не се намери?

9. Който разбира, тук (не) инвестира. Планът на Даниел Лорер да върне чуждестранните инвеститори

Ако не сте се интересували от големите чуждестранни инвестиции в България през последните десет години, не се безпокойте - не сте пропуснали нищо. Страната отбеляза едно празно десетилетие, в което се превърна в място, което всички големи компании заобикалят. Какви са плановете и идеите на Даниел Лорер за връщането на чуждестранните инвестиции в България?

10. Хибридната мрежа на Русия в България / Андрей Гюров за мотивите си да бъде управител на БНБ

На фона на войната на Путин в Украйна и ефектите й за сигурността на Европейския съюз е добре да си припомним какви са пипалата на хибридната мрежа на Русия в България. Има ли прокремълска мрежа, която действа в интерес на Русия и в ущърб на евроатлантическия избор на България за ЕС и НАТО?

Във втората част е интервюто на редакторите Теодора Василева и Вера Денизова с кандидата за управител на БНБ Андрей Гюров, който разказва повече за мотивите си, отношението към влизането на България в еврозоната и още.

Все още няма коментари
Нов коментар