Подкаст: Изкуството да бъдеш българин, според Петър Дундаков

Композиторът е първият гост на новия подкаст на "Капитал" и Милена Иванова. Той разказва за това как всъщност България отваря вратите за целия свят

Първият гост на "Неуморимите" е композиторът Петър Дундаков.
Първият гост на "Неуморимите" е композиторът Петър Дундаков.
Първият гост на "Неуморимите" е композиторът Петър Дундаков.
Първият гост на "Неуморимите" е композиторът Петър Дундаков.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Чували ли сте за изкуството да бъдеш българин? Да живееш така, че това да си българин не те ограничава, а някак си ти дава. Чуйте как го прави Петър Дундаков, един себепризнат self-made успял българин по света и у нас, композитор, творец, човек.

Усетил вкуса на славата в България, в края на 90те Петър Дундаков прави рязък завой и заминава за Нидерландия, където никому известен прекарва следващите десетина години, учейки композиция. Завръща се в България, което всъщност му отваря вратите за целия свят. Поканен като основен композитор и музикален продуцент на последния албум на Мистерията на българските гласове (БууЧииМиш, 2018), обикаля над 50 града в Европа по време на турнето на албума, в което участва и Лиса Джерард.

Счита, че това фундаментално му е позволило да е българин не само в България, а да работи за това българското да има едно друго измерение - не просто локално, а европейско, а защо не и световно. Композирал музика за най-малко три български игрални филма, Петър говори за привилегията да може да сбъдне това в свят, в който продуценти и режисьори рядко си причиняват това особено скъпо удоволствие.

Слушайте до края, за да усетите темпото на музиката, създадена от Петър Дундаков специално за НЕУМОРИМИТЕ.

За подкаста НЕУМОРИМИТЕ, създаден в партньорство с Капитал: една мечта за това, какво може да сме ние, каква може да е България, благодарение и поради нас. НЕУМОРИМИТЕ е подкаст, в който разказвам истории - през разговори с най-обикновени НЕОБИКНОВЕНИ българи пръснати по цял свят - прескочили безброй препятствия по пътя си, успели и успяващи. През споделените истории, НЕУМОРИМИТЕ е един разказ за България - такава каквато е и такава каквато може да е. Защото всички ние сме България, без значение къде сме.

За Милена Иванова, създател на НЕУМОРИМИТЕ:

Бивш инвестиционен банкер от Лондон, живяла и работила в 7 държави, с домашен адрес в един или друг момент, за по-дълго или по-кратко в САЩ, Полша, Франция, Австрия, Великобритания, Казахстан и Русия, както и в България. Борави със 7 езика. Предприемач и клиничен ароматерапевт, към днешна дата има доста по-широки интереси, в портфейл от различни дейности от управление на инвестиции, през работа за бордове до управлението на малък старт-ъп в света на ароматерапията и подкрепа на семейния бизнес. Никога не се е считала за емигрант, а просто един професионален номад, в години, в които този термин още не беше на мода. Завършила MBA в INSEAD Франция през 2003 година, през 2018 получава квалификация отново там и като сертифициран независим директор. Председател на борда на съветниците на Нетерра в България.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал