Подкаст | Авторката на книгата Here to stay Ива Александрова: Спасение дебне отвсякъде*

В четвъртия епизод на "Неуморимите" гост е Ива Александрова, която изследва миграцията и твърди, че активизмът се засилва в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ива Александрова се занимава професионално с миграция от близо 15 години, а към днешна дата е ръководител на международния отдел по миграция към ООН, базирана е в Манама, Бахрейн. Завършва университет в София, след което прави две магистратури - в Централноевропейския университет в Будапеща и степен по глобализация и развитие в School of Oriental & African Studies в Лондон, където се озовава през 2008 г. Влюбва се в Лондон и както тя казва "нямаше как да си тръгна, аз просто трябваше да остана там" след дипломирането. Работи в Австрия, Англия, Индия и България, преди да се озове в Бахрейн. В един момент от живота си прекарва почти година и половина backpacking в Азия, Африка и обратно в Югоизточна Азия и това преживяване утвърждава в нея вярата в човешкото и човечността.

В четвъртия епизод на "Неуморимите" водещата Милена Иванова говори с Ива за миграцията по принцип и в частност, за книгата Here to stay, в която тя разказва за личните си преживявания и тези на други източноевропейци около събитието Brexit. Това включва и разговор за откраднатите патици от "Мисия Лондон", мит, който заживява свой собствен живот в английските медии по време на Брекзит. Акцент са и разликите между стила на работа в България (където много често първо казваме "Не. Не може. Няма да стане") и на другите места, където тя работи през годините. Друга тема е активизмът и будното гражданско общество, което според Ива вече наистина е много динамично и в България и има някои огромни победи - като например в опазването на природата и в оказване на помощ на бежанци при всичките бежански вълни от последните години.

Чуйте подкаста тук или в най-удобната за вас аудиоплатформа:

Мечтата на Ива за България през 2050: Голяма част от бетона по морето е изчезнала, имаме повече диви територии, имаме време да се наслаждаваме на природата, която имаме, имаме един много динамичен

културен живот, с все повече културни събития и се чувстваме много повече част от големия свят. Тъканта на българското общество се променя, тя става по-пъстра, по-различна, все по-хубава.

* В заглавието е цитирана самата Ива, която използва фразата в края на разговора, но заглавието "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" е на игрален филм (2008 г.) , копродукция на България, Германия, Словения и Унгария на режисьора Стефан Командарев, който препоръчваме.

НЕУМОРИМИТЕ е подкаст на Милена Иванова, създаден в партньорство с "Капитал": една мечта за това какво може да сме ние, каква може да е България благодарение и поради нас. НЕУМОРИМИТЕ е подкаст, в който ще чуете истории - през разговори с най- обикновени българи пръснати по цял свят - прескочили безброй препятствия по пътя си, успели и успяващи. През споделените истории НЕУМОРИМИТЕ е един разказ за България - такава каквато е и такава каквато може да е. Защото всички ние сме България, без значение къде сме.

За Милена Иванова, създател на НЕУМОРИМИТЕ:

Бивш инвестиционен банкер, живяла и работила в седем държави, с домашен адрес в един или друг момент, за по-дълго или по-кратко в САЩ, Полша, Франция, Австрия, Великобритания, Казахстан и Русия, както и в България. Борави със седем езика. Предприемач и клиничен ароматерапевт, с доста по-широки интереси към днешна дата, в портфейл от различни дейности от управление на инвестиции, през работа за бордове до управлението на малък стартъп в света на ароматерапията и подкрепа на семейния бизнес. Никога не се е считала за емигрант, а за един професионален номад, в години, в които този термин още не е на мода. Завършила MBA в INSEAD - Франция, през 2003 година, като през 2018 получава квалификация отново там и като сертифициран независим директор. Председател на борда на съветниците на "Нетерра" в България.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал