Подкаст | Да започнеш кариерата си на 60 Wall Street – една българка в света на инвестиционното банкиране

Третият гост в подкаста "Неуморимите" е Виктория Ентуисъл, заместник-председател на Съвета на настоятелите на Американския университет

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Причината да започна да работя за JP Morgan беше, защото това беше единствената банка в този момент, която имаше адрес на Wall street. Професията, която си бях избрала, беше, първо, интересна, второ, ми подхожда, а и беше доста добре заплатена (по това време). И се запътих обратно към Канари Уорф, не в Ситито, а в Лондон. Там изкарах още десет години. Започнах да с занимавам с петролната индустрия, защото тя е много тясно свързана с химическата индустрия. Цената на петрола по онова време се качваше неимоверно, имахме изключително много работа. По целия свят се търсеха нови активи, които петролните компании да развиват и обогатяват. Пътувах по целия свят в търсене на такива активи", разказва Виктория Ентуисъл, третият гост в поредицата "Неуморимите" - подкаст на Милена Иванова и "Капитал".

Разговорът с нея слушайте тук, както и във всички аудиоплатформи:

Според Ентуисъл няма такова нещо, като да правиш две неща наведнъж добре, трябва да има фокус. Тя решава, че не може да пътува по целия свят и в същото време да отглежда две малки деца. Затова сменя фокуса - заедно с няколко партньори от Credit Suisse правят една малка компания и започват да работят с портфейлите на университети, които искат да продават различни активи, предимно в химическата индустрия или биотехнологиите.

Към днешна дата Ентуисъл работи с Oxford, South Hampton University, Imperial College в Лондон. Първоначално екипът започва да продава компании от портфейлите на тези университети, а в момента работи много с фондове за рисков капитал, които инвестират в тези компании. Ентуисъл обикаля 27 години по света - в САЩ, Франция, Великобритания. И твърди, че сега се чувства много повече българка, отколкото като е била в България. "Професионално - Американският университет ме свързва с България, и то много силно. Аз си се чувствам българка, независимо къде съм. Децата ми говорят много добър български, пишат, четат на български. Бих казала, че сега се чувствам много повече българка, отколкото като бях в България", казва Ентуисъл

НЕУМОРИМИТЕ е подкаст на Милена Иванова, създаден в партньорство с "Капитал": една мечта за това, какво може да сме ние, каква може да е България, благодарение и поради нас. НЕУМОРИМИТЕ е подкаст, в който ще чуете истории - през разговори с най- обикновени българи пръснати по цял свят - прескочили безброй препятствия по пътя си, успели и успяващи. През споделените истории, НЕУМОРИМИТЕ е един разказ за България - такава каквато е и такава каквато може да е. Защото всички ние сме България, без значение къде сме.

За Милена Иванова, създател на НЕУМОРИМИТЕ:

Бивш инвестиционен банкер, живяла и работила в седем държави, с домашен адрес в един или друг момент, за по-дълго или по-кратко в САЩ, Полша, Франция, Австрия, Великобритания, Казахстан и Русия, както и в България. Борави със седем езика. Предприемач и клиничен ароматерапевт, с доста по-широки интереси към днешна дата, в портфейл от различни дейности от управление на инвестиции, през работа за бордове до управлението на малък стартъп в света на ароматерапията и подкрепа на семейния бизнес. Никога не се е считала за емигрант, а за един професионален номад, в години, в които този термин още не е на мода. Завършила MBA в INSEAD - Франция, през 2003 година, като през 2018 получава квалификация отново там и като сертифициран независим директор. Председател на борда на съветниците на "Нетерра" в България.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wrb1455051894488327 avatar :-|
    Roger Fedd

    Интересно.
    Позволявам си да си отправя и аз покана във вашето предаване.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал