🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дянков: Забавихме реформите, защото се огънахме пред синдикатите (допълнена)

Големите реформи в здравеопазването ще бъдат оставени за следващия мандат, коментира вицепремиерът. По-късно обаче премиерът "уточни", че през 2012 г. здравеопазването ще е акцент в политиката на кабинета

Вицепремиерът Симеон Дянков и премиерът Бойко Борисов
Вицепремиерът Симеон Дянков и премиерът Бойко Борисов
Вицепремиерът Симеон Дянков и премиерът Бойко Борисов    ©  Цветелина Белутова
Вицепремиерът Симеон Дянков и премиерът Бойко Борисов    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Най-големите реформи се правят в самото начало на мандата на едно правителство: идваш, хората току-що са ти гласували доверие, правиш големите реформи. Или в средата на мандата, като току-що си спечелил президентски или местни избори"

Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите 

Реформите в пенсионната система, БДЖ и здравеопазването са били забавени заради "огъването" на някои от минситрите пред синдикатите. Това коментира финансовият министър Симеон Дянков пред "Дарик радио".

Той прогнозира, че сегашния мандат на ГЕРБ няма да е достатъчен за големите реформи в здравеопазването и затова те ще трябва да бъдат направени през следващия мандат. По-късно премиерът обаче заяви, че през 2012 г. здравеопазването ще е един от акцентите в политиката на кабинета. Новоизбраният президент Росен Плевнелиев също обяви реформата в здравеопазването за един от приоритетите си.

За здравеопазването

Здравният министър Стефан Константинов тази година е бил оставен да се правя сам с реформите, но догодина кабинетът "ще натисне повече и ще помогне", коментира Борисов пред "Дарик радио".

Премиерът обяви, че забраната за пушене на публични места твърдо ще влезе в сила от 1 юни и припомни, че веднъж вече е направил жест към туристическия бизнес с отлагането й. В същото време обаче той предложи на депутатите да обмислят дали да не разрешат цигарите в баровете, защото посетителят на нощно заведение "за деня си е прецакал здравето -  няма да си легне навреме, ще пие алкохол".

Няколко часа по-късно премиерът заяви пред Нова телевизия, че е "размислил по темата" и е решил, че никъде не трябва да се пуши. И отново изтъкна, че здравеопазването ще бъде приоритет на правителството през 2012 г.

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев, който ще встъпи в длъжност през януари 2012 г., също се включи с коментар по темата. Той заяви пред "Дарик радио", че ще настоява за широк дебат по реформата в здравеопазването и че тя трябва бързо да бъде започната. Според него първите стъпки трябва да са свързани с въвеждането на електронната здравна карта, както и промени в организацията на спешната помощ. Той посочи, че трябва да се създадат сателитни центрове, чрез които спешната помощ да "може да стига до 10-тата минута до всеки милиметър на тази държава".

За пенсионната реформа

"Планът, който се прие и всъщност и сега мина на трето четене в парламента, е идентичен с плана, който се предложи през март 2010 г. Тогава обаче се огънахме пред синдикатите", коментира Дянков. Според него времето е доказало, че това е начинът да стабилизираме пенсионната система.

На въпрос дали е било честно спрямо хората, на които им предстои да се пенсионират, да им се каже, че пенсионната реформа ще е след години, а като минат изборите, когато вече са гласували, мнението да се промени, Дянков отговаря: "Най-големите реформи се правят в самото начало на мандата на едно правителство: идваш, хората току-що са ти гласували доверие, правиш големите реформи. Или в средата на мандата, като току-що си спечелил президентски или местни избори. От тази гледна точка смятам, че е честно".

За бюджета

Според вижепремиера е било грешка закъснялото пренасочването на бюджетни средства от силовите министерства към образованието, науката и социалната сфера. Трябваше да се води по-дълбока полемика какво  може да се направи с тези пари, каза Дянков.

Финансовият министър заяви още, че правителството вече планира стимули за българското производство. Досега не сме могли да мислим за това заради злободневните проблеми на кризата, но вече имаме възможност да преценим къде са генераторите на растежа на икономиката, каза Дянков.

За пакта за финансова стабилност

Вицепремиерът бе категоричен, че България ще постави условие на Европа за подписване на пакта за финансова стабилност на ЕС. По думите му България няма да налага вето, защото това не е "европейско поведение". Условието на страната ни е финансово стабилните държави да получат намаление на процента на съфинансиране по европейските фондове от 20 на 10%. Това вече е поставено чрез писмо до Жозе Мануел Барозу, а през януари предложението ще бъде обсъдено с канцлера на Германия Ангела Меркел.

За полицията

Премиерът Бойко Борисов коментира, че е доволен от свършеното от МВР през годината. По думите му ведомството се е справило "фантастично,  прекрасно" в преговорите за влизане в "Шенген". Освен това той похвали и работта на полицаите по разкриване на извършителите на палежите на коли, както и за потушаването на размириците в Катуница.

24 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    appen13 avatar :-(
    appen13
    • - 32
    • + 5

    Бившият българин, ще остави на бившите си сънародници една ограбена, бедна и мизерстваща страна и АБСОЛЮТНО нищо друго...Все пак направи някакъв жест на презрително съчувствие, като обеща да не допуска в бившата си Родина, бандитите от мвф, но понеже до сега сме се убедили, че винаги се случва обратното, вероятно ограбването на държавичката ни и на стадото, ще продължи точно от тази криминална сган...
    Никакви реформи, нахално и нагло ограбване, това са "реформите Дянков", естествено, че американския гражданин действа по схемата, "след мене и потоп..."...
    Това което ще остави след като си замине у дома, ще е една разграбена, разрушена, икономически и социално страна, практически с унищожена средна класа, с дълбоко социално разслоение и омраза между нищожната група криминално забогатели мутро-бизнесмени и огромното мнозинство обедняло и радикализирано население...
    Това ще е наследството на този американски клоун, незнайно от кого и защо, обявен за икономист...а сетих се от кого, то било по роднински, от предизвикващата искрен смях, негова леля Сталинка, прекръстила се на Кристалинка, явно омразата и желанието да се навреди всячески на бившата им Родина е типична семейна черта.....

    Нередност?
  • 2
    kumalisa avatar :-|
    kumalisa
    • - 5
    • + 38

    Умно момче е Дянков, обаче е неизбираем и въпреки че идеите му са принципно правилни, минава доста време докато те пожънат резултати. От друга страна, емоционалната му интелигентност е на нула и той не може да разбере, че това не е тест в университета, където трябва да зачеркваш правилното квадратче (той го прави), а трябва да даваш и нещо на хората сега и веднага. Той не го прави и българинът като консуматор на всекидневни стоки пострада по времето на Дянков. А обикновеният човек не дава и 3 стотинки за такива простотии като "фискална политика". Той се интересува от хляб, кашкавал и цената на бирата (образно казано, естествено).

    Другият проблем е, че хора, които са интелигентни и знаещи като Георгиева и Дянков, са сложени в по-задни редици от разни физкултурници и други подобни, което също оказва своето влияние. Колкото повече влияние има Дянков, толкова по-добре за дългосрочните изгледи в България, особено ако бат Бойко прави добър спин на тези инициативи (а в това той е най-добър).

    Нередност?
  • 3
    kumalisa avatar :-|
    kumalisa
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#1] от "appen13":

    Дън Сяопин, ако беше жив, щеше да се хване за главата при това мнение :DDD

    Нередност?
  • 4
    appen13 avatar :-P
    appen13
    • - 23
    • + 2

    Ако мъдреца Дън беше жив и тук, ПЪРВАТА му работа щеше да разстреля ПУБЛИЧНО американския гражданин Дянков, като най-голям и злостен враг на народа си...бъде убеден в това, а до него на стадиона, щяха да са сталинка и тъповатия боцко, в комплект...

    Нередност?
  • 5
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 2
    • + 10

    Да забавиха реформите с 2.5год. Да видим дали поне Една реформа ще направят. Аз ве4е бях писъл 4е дълбко се съмнявам. Защото за реформи се иска смелост, а ББ я няма. За него е важно да пе4ели избори .

    Нередност?
  • 6
    appen13 avatar :-?
    appen13
    • - 14
    • + 3

    До коментар [#2] от "kumalisa":
    Колко време, 20-30 години или по-вероятно никога...и в какво точна се състои "умността" на бившия българин Дянкофф и леля му Сталинка, в това, че следващото десетилетие България ще бъде най-бедната, най-мизерстващата, най-корумпираната и с най-висока престъпност страна в ЕС, страна без реална икономика, без фискален резерв, страна без бъдеще...????

    Нередност?
  • 7
    mik2 avatar :-?
    mik2
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#1] от "appen13": Написах цял пост, прочетох го, наложи се да го изтрия..след като прочетох какво си написал:)))))

    Нередност?
  • 8
    caligo avatar :-P
    Caligo
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#6] от "appen13":

    Най българинът appen13 обяви че щом някой е живял в чужбина за няколко години, той вече не е българин. И това е добре, защото ще има още повече българин за най българина appen13.

    Нередност?
  • 9
    valeryslavov avatar :-P
    Алесис
    • - 3
    • + 4

    Няма по-добра агитация против Китай и тоталитарните режими от такива коментари като на appen13. Аз съм доволен . Колкото до Дянков , жалко , че се яви съвсем накрая . Т. е. преди да минем под "мъдрото " ръководство на Германия . Добре , че няма да сме сами там . Но по-добре късно , отколкото - никога !

    Нередност?
  • 10
    appen13 avatar :-?
    appen13
    • - 9
    • + 3

    До коментар [#8] от "Caligo":
    Да приемем, че съм "лош българин", какво ще ни остави след 8-9 месеца, когато си замине, вероятно, след драматични народни бунтове, "добрия бивш българин и сегашен американец Дянкооф", какво точно ???,ескалираща бедност и мизерия, корупция в непознати до сега размери / герб е типично корекционна сбирщина/, липса на икономика, бандитизъм в небивали размери, социална и политическа криза и крайно радикализирано общество хайде допълни ме , ако нещо съм пропуснал....

    Нередност?
Нов коментар