🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България подкрепя напълно европейския фискален пакт

Не е ясно дали притеснителните за правителството текстове ще отпаднат в окончателния вариант на договора

България ще подкрепи всички инициативи за финансова дисциплина в Европейския съюз, но не и сближаване на данъчната политика и вдигане на преките данъци.
България ще подкрепи всички инициативи за финансова дисциплина в Европейския съюз, но не и сближаване на данъчната политика и вдигане на преките данъци.
България ще подкрепи всички инициативи за финансова дисциплина в Европейския съюз, но не и сближаване на данъчната политика и вдигане на преките данъци.    ©  Анелия Николова
България ще подкрепи всички инициативи за финансова дисциплина в Европейския съюз, но не и сближаване на данъчната политика и вдигане на преките данъци.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България ще подкрепи напълно Европейския фискален пакт, който поставя новите правила за финансова и икономическа политика в европейския съюз. Това съобщи снощи Българското национално радио, цитирайки министъра на финансите Симеон Дянков, който в момента е в Брюксел на среща с другите финансови и икономически министри от ЕС (ЕКОФИН).

Остава да се реши дали България и другите страни извън еврозоната ще имат статут на наблюдатели. Желанието на държавите от еврозоната е те да определят бъдещето на единната валута и фискалната политика, но големи страни като Полша и Швеция, които не са приели еврото се възпротивиха на идеята да изпълняват решения в чието взимане не са участвали.

България, както при подписването на пакта Евро плюс, така и сега опитва да защити независимата си политика по отношение на преките данъци и да получи гаранции, че няма да се налага тяхното повишаване.

"Яснота за българската позиция ще има след парламентарния дебат в четвъртък и изготвянето на последния вариант на договора, който ще е факт в петък", съобщи Дянков. Министърът подчерта, че България не е поемала никакви ангажименти за данъчна хармонизация с пакта "Евро-плюс" и неговата тежест вече намалява. 

"Не сме поемали никакви ангажименти за хармонизация на данъците или за каквото и да е в данъците. Пактът "Евро плюс" преди около 8-9 месеца изглеждаше като решението на гръцката дългова криза като цяло, който се превърна в основен проблем в Европа. Според мен със скорошните, надявам се, решения по този договор, той всъщност става основа за бъдещото финансово развитие на Европа, което означава, че за мен поне, пактът "Евро плюс" има третостепенно в най-добрия случай значение", допълва Дянков.

Стенограма от последното заседание на правителството за миналата година обаче показа притесненията на правителството от четвъртата част в проектодоговора, озаглавена "Икономическа политика координация и управление". Външният министър Николай Младенов тогава предлага кабинетът да поиска нейното отпадане заради общите й формулировки.

Самият Дянков заявява същото в писмо до свои колеги от ЕС миналата седмица. Все още обаче не е ясно как точно ще изглежда споразумението със заглавие "Международен договор за засилен икономически съюз".

Подкрепата, която Дянков изразява вчера за пакта, означава или че притеснителната четвърта част от проекта за договор е отпаднала, или страната ни го подкрепя въпреки забележките си.

Възможно е също тази част да е била редактирана, но окончателният вариант ще стане ясен в петък.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aron25 avatar :-?
    aron25

    "Не сме поемали никакви ангажименти за хармонизация на данъците или за каквото и да е в данъците..."
    Рано или късно ще го направите..

    Нередност?
Нов коментар