🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ се готви да детронира рейтинговите агенции

В бъдеще централната банка може да използва собствена рейтингова система за държавните облигации

Ако се откаже от услугите на рейтинговите агенции, ЕЦБ ще трябва да поеме значителна политическа отговорност
Ако се откаже от услугите на рейтинговите агенции, ЕЦБ ще трябва да поеме значителна политическа отговорност
Ако се откаже от услугите на рейтинговите агенции, ЕЦБ ще трябва да поеме значителна политическа отговорност    ©  Reuters
Ако се откаже от услугите на рейтинговите агенции, ЕЦБ ще трябва да поеме значителна политическа отговорност    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската централна банка (ЕЦБ) обсъжда средносрочен план за отказ от рейтинговите правила за държавните облигации и заменянето им с нейна вътрешна оценка на стойността им, съобщава Reuters, позовавайки се на източници от банката. Тъй като обаче ЕЦБ все още не е готова да поеме техническата, но и силно политическа отговорност за рейтинговане на държавите, ръководството на ЕЦБ е взело решение да търси по-непосредствени начини да помогне на Испания и банките й.

Според един от източниците на информационната агенция, пожелал анонимност, централната банка вероятно ще смекчи допълнително правилата, уреждащи дългови и ипотечни ценни книжа, каквито често се използват от испанските банки за обезпечение при кредитиране. С развитието на кризата стандартите за обезпеченията бяха многократно намалявани, за да се осигури достъп до финансиране на затруднените банки в региона. Дискусиите идват докато Испания се готви за поредно понижаване на рейтинга й от малката фирма DBRS, което при сегашните правила на ЕЦБ ще оскъпи кредитирането на страната от централната банка с още 5%.

ЕЦБ остро критикува поведението на рейтинговите агенции след избухването на дълговата криза в еврозоната и е заявявала неколкократно, че трябва да се намали зависимостта от техните оценки. Създаването на вътрешна рейтингова система ще позволи да се заобикалят решенията на Standard & Poor's, Fitch и Moody's, но подобно решение ще представлява политическо минно поле за банката, отбелязва Reuters. Анализаторите коментират, че така наистина ще бъде намалено влиянието на рейтинговите агенции, но това може да доведе до допълнително свиване на възможните обезпечения, с които разполагат банките в проблемните страни.

Все още няма яснота какви критерии ще използва ЕЦБ, ако наистина реши да спре използването на рейтинги агенции по отношение на държавните дългове. Според източниците на Reuters по всяка вероятност ще продължи да се използва скала на допустимите отклонение по отношение на облигациите на отделните държави. "Ясно е, че ЕЦБ ще продължи да прави понижения в зависимост от кредитоспособността на страните, които използват облигации като обезпечение", отбелязва един от тях.

Ако направи тази смела стъпка, ЕЦБ ще трябва да използва собствените си експерти за съставянето на надеждна методология за определяне на кредитоспособността на държавите, като същевременно внимава да не поставя под въпрос политическата си независимост, отбелязват експертите. Според информацията на Reuters планът за намаляване на влиянието на рейтинговите агенции ще придобие по-ясни очертания догодина и ще бъде част от по-широка координация с други централни банки като Федералния резерв в САЩ и Bank of England.

По думите на един от източниците на Reuters засега централните банки само обсъждат възможностите помежду си, но дори да не се стигне до хармонизирани действия, зависимостта от рейтинговите агенции със сигурност ще намалее в бъдеще.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobacho avatar :-|
    bobacho
    • - 1
    • + 13

    Като помня какво фиско бяха стрес тестове проведени от банковия регулатор, просто си представям какви ще са рейтингите на тази нова агенция. Продължват да лекуват тежка болест със симптоматично лечение.

    Нередност?
  • 2
    vesko_dechev avatar :-|
    Веселин Дечев
    • + 20

    "Кога комарът се претеглил на свой кантар тежал 100 оки"

    Нередност?
  • 3
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 1
    • + 16

    На крив дълг рейтинга му пречи.

    Лошо състояние -> Лош рейтинг -> Фалит/Продажба. Кое ЕЦБ не разбра? За да има нов бизнес, стария трябва от време на време да фалира. Фалитите са вградени в капитализма и не са нещо лошо - просто защитен механизъм за очистване на организма. А пък фалитите на цели държави - не е лошо, от време на време трябва един народ да се посвие до реалните си граници, а политиките да съответстват на реалността. А кредиторите - просто е - да внимават.

    Нередност?
  • 4
    ruark avatar :-|
    ruark
    • + 17

    Турбукапитализмът се гради на базата на мехурите. един мехур набъбва, после се пука, след това идва нов и тнт.
    ЕЦБ е разработена по модел на германската централна банка, като независима политическа институция.
    за да си остане отчасти независима институция тя не трябва да създава рейтингова агентура.
    реитингова агентура трябва да е независима институция, която да оценява адекватно кредитните рейтинги на държавите от ЕУ. нали затова се спука балона на гърция и испания, защото години наред европейската комисия си затваряше очите за неизправни бюджети и свръх задлъжняване. затова се стигна дотук.
    второто лошо е моделът на порочната констелация:
    банки даващи огромни кредити на държави, държави безконтролно взимащи кредити от банки и неможещи да ги върнат, данъкоплатеца спасяващ и двата порочни играчи.
    резултатът: банки акумулират печалби, част от тях отиват за спекулации със токсични продукти, като застраховки по ипотечни кредити и др. десет години покъсно. огромни балансови суми на банки, никаква ликвидност, огромни дългови позиции, пълни с токсични продукти в портфолиата.
    Държави: държави взимащи огр.кредити, правене на инфраструктура и соц. политика, раздухване на държ. апарат
    дест години по късно. огромни дългове, неспособност да се рефинансират на кап. пазари. ликвидна криза, банкрут.
    данъкоплатци 10 години пей сърце, след десет години
    спасяване на държави и банки. обедняване, би следвало редуциране на консума.
    Роля на ФЕД: хвърляне на пари от хеликоптри
    Роля на ЕЦБ: купуване на ДЦК на фалирали европейски държави.
    Роля на рейтингови агентури: раздухване на огъня на кризата срещу заплащане от спекуланти, правещи огромни печалби от рискови премии по ДЦК
    Хитра Америка качи една интернет страница фейсбук на борсата и изкара 100 млрд. обаждане на Мудис или Фич понижаване на рейтинга в европа аиде пак милярди.
    Проста Европа неможе да се оправи с банките и гърците и с американските агенции които разрушават цели държави.
    Пример българия как не се са сетили досега.
    БГ има 500 мил. падеж много скоро и няма пари. сега рейтинга е БББ+ тоест 4 % лихви. при едно понижаване на рейтинга ни на БББ лихвите скачат с половин %. който е купил ДЦК от Бг в големи кол. касира за една година милиони.



    Нередност?
  • 5
    lone_wolf avatar :-|
    lone wolf
    • + 3

    Лошо!

    И какъв ще е критерия?
    ...
    "Татко ми каза че съм голяма работа!"
    ли?

    Нередност?
  • 6
    ristohristov avatar :-P
    Ристьо
    • + 4

    имаше навремето един американски филм :

    "Уморените коне ги убиват , нали" ;)

    ---------
    а конете са като Рейтинговите агенции ,

    след което идват нови коне,нови Рейтингови агенции

    Нередност?
  • 7
    kumalisa avatar :-|
    kumalisa
    • + 3

    Една подобна агенция със сигурност няма да е безпристрастна, но не и като трите основни рейтингови агенции да вземат интересите на обществото присърце. Един от фундаменталните проблеми на финансовите институции е, че всеки си гледа интереса и те не обслужват обществото, както трябва да е на теория, а себе си. Затова много хора направиха много пари на наш гръб - по време на продължаващата и сега криза - и си ги запазиха за себе си, докато ние се мъчем с 13% безработица и 600 лева заплата. Затова нещо трябва да се направи - някакъв вид контрол над рейтинговите агенции, защото това е като един световен монополист да определя сам цената на продукт, върху който има пълен контрол, без да има никакъв механизъм за държавно противопостане с цел интереса на де факто всички останали. И даже този пример е мек, защото причината повечето продукти да се правят е печалба, а не обществена полза, докато във финансовата сфера общественият интерес е основно заложен.

    Нередност?
  • 8
    p.avramov avatar :-|
    p.avramov
    • + 2

    [quote#0:"Капитал"]ЕЦБ остро критикува поведението на рейтинговите агенции след избухването на дълговата криза в еврозоната и е заявявала неколкократно, че трябва да се намали зависимостта от техните оценки.[/quote]
    Абсолютно: http://bit.ly/yHp7oV

    Нередност?
  • 10
    idude avatar :-|
    idude

    Извинявам се, за горния коментар, без да искам го написах ...

    Моля да бъде изтрит!

    Нередност?
Нов коментар