🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Втори рунд на трудните преговори в ЕС за 1 трлн. евро

Евролидерите все още не са постигнали компромис за бюджета на общността за следващите 7 години

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел се срещнаха в сряда в Париж преди футболния мач между двете страни, a говорител на Меркел заяви след срещата, че разговорите са били "кратки, но интензивни", като целта е била "да се види как би изглеждало споразумение по бюджета".
Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел се срещнаха в сряда в Париж преди футболния мач между двете страни, a говорител на Меркел заяви след срещата, че разговорите са били "кратки, но интензивни", като целта е била "да се види как би изглеждало споразумение по бюджета".
Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел се срещнаха в сряда в Париж преди футболния мач между двете страни, a говорител на Меркел заяви след срещата, че разговорите са били "кратки, но интензивни", като целта е била "да се види как би изглеждало споразумение по бюджета".    ©  Reuters
Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел се срещнаха в сряда в Париж преди футболния мач между двете страни, a говорител на Меркел заяви след срещата, че разговорите са били "кратки, но интензивни", като целта е била "да се види как би изглеждало споразумение по бюджета".    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) се събират днес на среща на върха в Брюксел, на която ще направят втори опит да се договорят за общия бюджет на общността за следващите седем години. Срещата на върха миналия ноември по същата тема се провали, тъй като няколко държави членки, водени от Великобритания, призоваха за големи съкращения в общия бюджет, с което страните от другия лагер не се съгласиха.

За България остават приоритетни три области – увеличаване или поне запазване на средствата от фондовете за сближаване на развитието между отделните региони в общността, компенсациите за затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй" и Общата селскостопанска политика.

По-ниски разходи - ябълката на раздора

Високите разходите на ЕС във времена на криза, когато се извършват съкращения и икономии на целия континент, всъщност са основният въпрос, който разделя 27-те членки на съюза, пише BBC. И прогнозира, че след срещата европейските лидери ще поискат съкращения на администрацията е ЕС, срещу което е Европейският парламент. По време на дебат в сряда евродепутатите предупредиха, че страните от Европейския съюз не трябва да използват икономическата криза като претекст за налагане на финансови ограничения в ЕС до 2020 г.

Европейската комисия първоначално искаше бюджетен таван от 1.025 трлн. евро за периода 2014-2020 г., или 5% увеличение спрямо предходния период. През ноември намали исканата сума на 973 млрд. евро, а после я ревизира до 943 млрд., което е около 1% от годишния брутен вътрешен продукт на ЕС. Въпреки това, с другите планирани разходи на ЕС, които не са включени в тези сметки, общият бюджет достига 1.011 трлн. евро, отбелязва BBC.

Според Reutrs обаче възможност за маневриране и сключване на сделка до петък съществува и тя се крие в различните начини, по които държавите членки интерпретират числата в бюджета.

Предложението на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който води преговорите, се опира на факта, че бюджетът винаги изразява ангажименти за предвидените от ЕС средства за бъдещи плащания. Докато обикновено реалните плащания за покриване на разходите по усвояване на средствата от еврофондовете винаги са по-ниски от заявените.

Разликата между тези две числа трябва да бъде достатъчна, за да се постигне сделка, защото много държави, които са нетни вносители, включително Великобритания, Германия и Холандия, използват за основа на изчисленията си плащанията, а нетните получатели на средства предпочитат да се вземат предвид поетите финансови ангажименти.

Като предлага по-голямо орязване в плащанията, Ван Ромпой се надява да спечели подкрепата на Лондон за сделката, без да остави недоволни по-бедните страни от Южна и Източна Европа, които искат увеличаване на ангажиментите, отблязва агенцията.

Двата лагера

От едната страна на преговорите са Великобритания, Германия и други северни държави искат разходите на ЕС да се намалят, за да отразяват съкращенията направени от националните правителства на Стария континент. От другата са страните, водени от Франция и Италия, които искат високите разходи да се запазят и да бъдат насочени към повече инвестиции, за да се създават работни места.

Настроенията засега остават предпазливо оптимистични, но германците се подготвят за разговорите, които ще бъдат "трудни и с много разногласия", отбелязва BBC. В сряда стана ясно, че британският премиер Дейвид Камерън ще продължава да търси споразумение за намаляване на разходите в ЕС. "Позицията на Великобритания остава непроменена от ноемврийската среща - разходи трябва да бъдат намалени още повече спрямо предложенията на ЕК", заяви говорителят на премиера.

Ако на срещата в четвъртък и петък не се стигне до споразумение, според официални лица от ЕС сделката е малко вероятна и преди изборите за Европейския парламент през юни 2014 г., съобщи Reuters. Според източници на агенцията, запознати с преговорите, Дейвид Камерън ще предпочете плащанията да бъдат орязани до под 900 млрд. евро, но германският канцлер Ангела Меркел ще е доволна и на над 900 млрд.

Възможност за компромиси

Френският президент Франсоа Оланд призна, че "все още има разногласия за разходите", за да може да се сключи сделката, но даде сигнал, че Париж е готов на компромиси. Пред Европейския парламент по-рано през седмицата Оланд заяви, че е "възможен е компромис, но той трябва да бъде разумен, така че ще трябва да се спори с тези, които искат да съкратят бюджета на ЕС отвъд това, което може да бъде прието". Той каза също така, че няма да се бори на всяка цена за Общата селскостопанска политика, на която Франция държи особено, за сметка на други ключови политики.

На въпрос дали е възможна сделка в светлината на твърдата позиция на Великобритания за възможно повече съкращения, Оланд заяви, че Франция няма да се изправи на пътя на бюджет, който работи за икономическото възстановяване. "Ние бяхме първите, които заявихме, че приоритетът трябва да е растеж", припомни той.

В сряда вечерта Оланд и Меркел обсъдиха предстоящите преговори за бюджета на ЕС преди футболния мач между Франция и Германия в Париж, като говорител на Меркел заяви след срещата, че разговорите са били "кратки, но интензивни", като целта е била "да се види как би изглеждало споразумение по бюджета", основният залог на срещата на върха в Брюксел.

В Брюксел говорителят на Европейския парламент предупреди, че по-тежки съкращения ще направят така, че комисията да не може да си свърши работата добре, тъй като ЕС се интегрира все по-дълбоко в отговор на финансовата криза. "Как можем да си представим, че институциите на ЕС ще могат да осигурят правилното на банковия съюз с бюджет, който е орязан с няколко милиарда, както чуваме тук и там?", каза говорителят Оливие Байли.

България също гони свои интереси

Разделението в ЕС всъщност отразява разликата между по-богатите европейски страни и тези, които разчитат най-много на финансиране от съюза, но всяко по-нататъшно забавяне ще забави и планирането на европейските финанси, включително и за оперативните програми в отделните страни.

Това са първите подобни преговори за България - преди седем години страната не беше още член на ЕС и за текущия период получихме това, което другите бяха определили за нас. Еврофинансирането се оказва много важно за страната в условията на криза, тъй като то се оказа един от малкото двигатели на икономиката. През 2011 г. от 1.7% ръст на БВП 1.5% се дължат именно на тях, освен това 65% от публичните инвестиции се извършват с пари от Брюксел и това не се вижда как ще се промени в близко бъдеще.

За България остават приоритетни три области – увеличаване или поне запазване на средствата от фондовете за сближаване, компенсациите за затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй" и Общата селскостопанска политика.

Евродепутатът Ивайло Калфин, който е съдокладчик на Европейския парламент по въпроса, предупреди, че трябва да има споразумение възможно най-скоро. Всяко забавяне ще доведе до невъзможност регионите да получат навреме парите за програми, по които работят.

Фонд за "изгубеното поколение"

На срещата се очаква още лидерите на ЕС да определят 5 млрд. евро от бюджета за справяне с младежката безработица, която според някои изчисления струва на ЕС до 150 млрд. евро на година, или около 1.2% от БВП. В 13 държави членки тя превишава 25%, а почти половината младежи между 15 и 24 години в Испания и Гърция са без работа.

"Високата младежка безработица има драматични последици за икономиките ни, обществата ни и преди всичко за младите хора", каза еврокомисарят по социалните въпроси и заетостта Ласло Андор, представяйки плановете за фонда в края на миналата година.

Ако бъдат договорени, средствата ще се използват за обучение, стажове и други форми на обучение на младежи в онези части от Европа, където младежката безработица превишава 25%. Освен в Испания и Гърция те може да са насочени и към части от Италия, Португалия, Ирландия, България, Кипър, Латвия, Унгария и Словакия, твърдят официални лица.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    petar_333 avatar :-|
    petar_333
    • - 1
    • + 9

    Казали са хората,че сития на гладния не вярва, но май и гладният не вярва вече на сития.

    Нередност?
  • 3
    niki2003 avatar :-|
    niki2003
    • - 1
    • + 10

    Голяма романтика лъха от тази снимка!

    Нередност?
  • 4
    hristostefanov avatar :-|
    hristostefanov
    • - 3
    • + 5

    Болезнено напомнят на планиране на петилетката. Толкова ли не може пазарът да си свърши работата?

    Нередност?
  • 5
    buyukbashi avatar :-|
    buyukbashi
    • - 1
    • + 1

    Първом, нека Анжи да си оправи бакиите с шармантната Шаван, един вид министър на образованието в повереното и правителство, едва след това има право да сее акъл из т.нар съюз....Сега пак ще се събират да решават как да съдерат кожата на истински работещите с цел подпомагане, евентуално на (живи) гръцки пенсионери.

    Нередност?
  • 6
    ivanko77 avatar :-|
    ivanko77
    • - 1
    • + 3

    "Ако на срещата в четвъртък и петък не се стигне до споразумение, според официални лица от ЕС сделката е малко вероятна и преди изборите за Европейския парламент през юни 2014 г., съобщи Reuters"

    И може би това е най-добрия вариант за ЕС. Е, вярно няма да е най-добрия за чиновниците в Брюксел, но за самия съюз ще е. В момента ЕС бокусува между нова "пазарно-демократична"; версия на СИВ, бледо копие на САЩ и по-голям вариант на Югославия. И нито един от тези варианти май не е от полза за самия съюз. Отдавна истинската и полезна конкуренция е подменена от абсурдни регулации, демокрацията и правата на малцинствата(такива са всички по-малки и бедни нации в Европа, включително и ние) са запратени в 10-та глуха и на тяхно място се вменяват псевдо Европейски ценности, които май и на самите вменяващи не са съвсем ясни. Свободата на движение на стоки и капитали е само в една посока - от по-богатите към по-бедните и нека не бъркаме евро-помощите са като социалните помощи, служат само, за да има пазар, те не създават нищо повече от едни потребители на кредити и продукция.

    Нередност?
  • 7
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 1

    Трудно се определя бюджет в условията на политическа трансформация.

    Нередност?
  • 8
    grund avatar :-|
    Йордан Халачев

    Не е много ясно дали се обсъжда истинският проблем- бюджета да стимулира икономическият ръст на съюза или да включва различни съкращения и икономии.
    Единствения пробив изглежда е споразумение за горната граница на финансовата рамка до 2020 година-за размер на бюджета от 960 милиарда евро с около 12 милиарда евро по-малко.
    И вълкът сит и агнето цяло: разходите за селско стопанство имат увеличение от около 1.5 милиарда евро, което успокоява Франция, Италия и за наша радост България.
    http://yphalachev.blogspot.com/2013/02/blog-post_2038.html

    Нередност?
Нов коментар