🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На плаж през януари: Южна Европа и други части на света отново отчетоха температурни рекорди

Първият месец на годината вероятно ще бъде поредният сред най-топлите в историята

В Южна Испания миналата седмица температурите достигнаха 30 градуса, мнозина отидоха на плаж
В Южна Испания миналата седмица температурите достигнаха 30 градуса, мнозина отидоха на плаж
В Южна Испания миналата седмица температурите достигнаха 30 градуса, мнозина отидоха на плаж    ©  Reuters
В Южна Испания миналата седмица температурите достигнаха 30 градуса, мнозина отидоха на плаж    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Редица страни отчетоха температурни рекорди през януари, като в Южна Испания те достигнаха близо 30 градуса.
  • Причината е антициклон, носещ гореща въздушна маса от юг.
  • Необичайно топлите дни през зимата са индикатор за климатичните промени и напомнят за екологичните предизвикателства, пред които сме изправени.

Плажове, пълни с кротко излежаващи се и наслаждаващи се на слънцето хора, тук-таме по някой плувец, детски глъч. Нормална лятна сцена по средиземномосркото крайбрежие. С тази разлика, че тя не е нито от лятото, нито от късна пролет или есен, а от миналата седмица - края на януари.

Годината започва с рекордни температури на много места в Европа и по света. В Испания температурите отчетоха над 28-30°C в някои части на страната. В Португалия, областта Лейрия, достигна 23°C, а Южна Франция също изпита много топло време. Нарастват и опасенията за продължаващата суша в Средиземноморския регион, където се очакват малко или никакви валежи.

През този месец силна гореща вълна до 48 °C отчете и Австралия, където някои райони отбелязаха най-топлите дни след опустошителните горски пожари през 2019-2020 г.

През изминалата седмица Испания регистрира поне 90 нови рекорда както за месечни максимуми, така и за месечни високи минимуми, но първите се открояват особено. Само на 25 януари повече от 400 метеорологични станции, около половината от националната мрежа, регистрираха температури от или над 20 °C, като средният максимум за страната достигна до 19°C. Тези стойности са много над типичната средна максимална дневна температура за януари - 10.6° C.

Националната метеорологична агенция AEMET, коментира, че високите температури, засягащи Южна Европа, се дължат на антициклон, носещ гореща въздушна маса от юг. Липсата на облачна покривка също е довела до повишаване на температурите, а дъждове в страната скоро не се очакват.

Липсата на сняг - заплаха за ски туризма

Ски сезонът в Пиренеите също е повлиян от топлото време, а температурите там, които често са над нулата, не помагат за бизнесите, разчитащи на ски туризма. Някои от ски пистите няма да разполагат с достатъчно сняг преди началото на първата от училищните ваканции на 10 февруари, а снеговалежи в прогнозата за времето липсват.

Освен икономическите щети за заетите в сектора друга опасност е сушата. Разтопените снегове от Пиренеите обикновено допълват водните басейни и реки на пролет, но през 2023 г. валежите са били по-малко от половината от средната годишна стойност.

Рекордно висока за сезона температура е отчетена и в Шотландските планини през изминалата неделя - 19.6 °C, пише The Guardian. Данните все още са в процес на обработка и анализ от британската метеорологична служба, но ако бъдат потвърдени, това ще постави нов рекорд за януари в Обединеното кралство. Вероятността това да се е случи е голяма, защото разликата спрямо предишния отчетен връх от 2003 г. е от над 1 градуса по Целзий. Това ще се окаже и най-високата зимна температура, регистрирана някога в Шотландия.

А отвъд Атлантическия океан?

Температурен рекорд беше постигнат и във Вашингтон миналата седмица, където отчетоха рекордните 80 градуса по Фаренхайт (около 26.6 °C) за януари, от началото на измерванията през 1872 г. Сравнявайки данните със средногодишните температури във района на Вашингтон, тези стойности обикновено се наблюдават към края на март.

Обяснението на климатолозите за затоплянето е резултат от зона с ниско налягане, движеща се на Запад от Апалачите, тъй като топъл атмосферен фронт нахлува на север, покрай Вашингтон и Балтимор. Но ако погледнем по-голямата картина, голяма част от Северна Америка изпитва по-меки от средните условия в момента, с температури над средните в Канада и топъл въздух, който обхваща и части на САЩ.

За топлите дни предсказа прогноза на Европейския център за средносрочна прогноза за времето (ECMWF) преди повече от седмица, но отчетените стойности надхвърлиха изчисленията на компютърните модели.

Необичайното време се дължи и на климатичния феномен Ел Ниньо, който наблюдаваме в източната екваториална част на Тихия океан. По-топлите води предизвикват изменения в климата, което води до високите за сезона температури в голяма част от Северна Америка. Тъй като се прогнозира, че Ел Ниньо ще продължи поне до април, а ефектите му обичайно се усещат месеци след като е приключил, експертите от американската Национална администрация по океанология и метеорология (NOAA) казват, че има голям шанс 2024 г. да бъде още една рекордно гореща година с 99 процента вероятност тя да бъде една от петте най-топли, откакто се води статистиката.

Друг фактор за състоянието на климата е полярен вихър над Северния полюс, който обикновено държи най-студения въздух през зимата, ограничен до високите географски ширини. Ако обаче тази циркулация отслабне, можем да видим течения, носещи студен въздух от Арктика, да се спускат на юг. Именно това се случи по-рано през януари, когато Северна Америка беше скована от екстремни студове с температури до - 40 °C, а това предизвика транспортен хаос. Така през януари, само за няколко седмици, страната премина от безпрецедентно топло време към едно рязко застудяване и след това отново към нетипично топло време за целия континент.

Климатолозите все още търсят начини да докажат връзката между изменението на климата и екстремните студове, които връхлитат различни краища на земята, на фона на глобалното затопляне и по-топлите зими.

Проучване за пореден път насочва към връзката между екстремните студове и данните, които сочат, че Арктика се затопля близо четири пъти по-бързо от останалата част на планетата. Това от своя страна води до промени в кръговия модел на ветровете, които обикновено задържат студа в полярния регион. Тъй като този модел се изменя, смразяващият студ може да се спуска на юг, което според изследователи се е случило и по време на рязкото застудяване в Тексас през 2021 г.

Променящият се климат

Въпреки че няколко необичайно за сезона горещи дни може да не изглеждат тревожни сами по себе си, те служат като индикатор за климатичните промени и напомнят за екологичните предизвикателства, пред които сме изправени. 2023 г остана в историята като най-топлата година, според доклад на NOAA. Също така всеки месец от изминалата година беше класиран сред най-топлите откакто администрация води статистиката, а месеците през втората половина на годината, от юни до декември, са били най-горещите в историята.

Предвид последните температурни рекорди за януари, има голяма вероятност първият месец на годината да продължи тази негативна тенденция.

Все още няма коментари
Нов коментар