Анализ | Свят без американската сила е плашещ

Заплахата на Тръмп да изостави свои съюзници рискува да доведе до ядрена надпревара

Завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом може да посее хаос във време, в което световният ядрен баланс е нестабилен
Завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом може да посее хаос във време, в което световният ядрен баланс е нестабилен
Завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом може да посее хаос във време, в което световният ядрен баланс е нестабилен    ©  Reuters
Завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом може да посее хаос във време, в което световният ядрен баланс е нестабилен    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ядреното възпиране работи - или поне досега работеше. За да разберете как, погледнете войната в Украйна. САЩ и Европа въоръжават своя съюзник, но не смеят да изпратят войски срещу Русия. В замяна Русия не смее да нападне Запада. Взаимният страх гарантира, че ядрените сили няма да се нападнат открито, точно както навремето той попречи на студената война да стане директна, въпреки че имаше доста прокси конфликти. Признак за успех е фактът, че само девет държави разполагат с ядрено оръжие, което е по-малко, отколкото бяха притесненията, и по-малко от броя страни, които са способни да го разработят.

На фона на 75-ата годишнина от създаването на НАТО трябва да благодарим на "удълженото възпиране", чрез което САЩ пазят европейските и азиатските си съюзници под своя ядрен чадър. Така едновременно се възпират противниците и се разубеждават приятелите като Германия, Япония и Южна Корея да станат ядрени държави.

Eвентуално завръщане на Доналд Тръмп като американски президент заплашва да посее хаос във време, в което световният ядрен баланс е нестабилен. Неговата заплаха да остави Русия "да прави каквото поиска" със съюзниците в НАТО, които харчат прекалено малко за отбрана, рискува да разруши доверието, което прави "удълженото възпиране" възможно. Това може да доведе до кошмарно ядрено въоръжаване, което САЩ винаги са се опитвали да избегнат.

Като първата в света ядрена сила Америка отдавна се опитва да спре другите да станат такива. Проблемът е, че колкото повече държави имат ядрено оръжие, толкова повече другите ще искат да се сдобият с такова, което означава, че нараства рискът от неконтролирана криза, че се увеличават ограниченията на американската сила и че се покачва опасността самите САЩ да бъдат нападнати с ядрено оръжие. Възпирането с две суперсили по време на студената война бе достатъчно сложно, а с повече ядрени сили може да стане невъзможно.

Възпирането с две суперсили по време на Студената война бе достатъчно сложно, а с повече ядрени сили може да стане невъзможно.

Затова САЩ се опитват да предотвратят ядреното разпространение чрез стратегия, базирана на три основи - норми и договори като Договора за неразпространение на ядрено оръжие от 1968 г.; принуда на приятели и врагове с дипломация, санкции и заплахи с военни действия; успокояване чрез военни съюзи и гаранции за сигурността.

"Удълженото възпиране" означава, че САЩ рискуват своята територия за своите съюзници. Обещанието, достатъчно твърдо, за да възпре Кремъл, винаги е било заплашено от известни съмнения. За да го подсили, Америка разположи войски и ядрени оръжия в Европа и даде на съюзниците си да участват в ядрени мисии. Уинстън Чърчил е казвал, че всичко, от което се нуждае, за да защити Европа, е един американски войник, "за предпочитане мъртъв".

Тръмп, който ще се изправи срещу президента Джо Байдън на изборите през ноември, възприема съюзниците като бреме, а не като актив. Неговата позиция не беше толкова важна през първия му мандат, когато светът бе по-спокоен (за което той обича да хвали сам себе си). Сега САЩ са замесени във войните в Украйна и Газа, а облаците се сгъстяват над Тайван. Ядрената надпревара се ускорява на фона на заплахите на Русия и на трупането на ядрен арсенал от Китай.

Никой не знае какво точно би направил Тръмп - дори той може да не е сигурен въпреки изказванията си, че ще прекрати войната в Украйна за един ден. Но неговите коментари и свидетелствата на бивши съветници за желанието му да напусне НАТО насочват към възможността за намаляване и изоставяне на американските гаранции за сигурност по отношение на алианса и на съюзниците. Лош знак е блокирането с месеци от републиканците в Конгреса на законопроекта за осигуряване на помощ за Украйна, Израел и Тайван.

Съюзниците ще се надяват, че както при първия мандат на Тръмп, конвенционално мислещите членове на администрацията му някак ще спомогнат за ограничаване на щетите. Но някои лица от света на Тръмп казват, че страни от НАТО, които не харчат 2% от БВП за отбрана, не трябва да бъдат защитавани от обещанието, че атака по един съюзник е атака срещу всички. Други предлагат "спящо" НАТО, при което САЩ изтеглят наземните си сили от Европа, но запазват ядрения чадър. Подобни идеи са безсмислени. Америка не може да защитава източната част на Европа, без да защитава мрежите за доставки през Запада. И би ли рискувал Тръмп ядрена атака по американски градове, за да помогне на европейците, които той не иска да защитава конвенционално?

Европейските правителства обмислят немислимото. Полският външен министър предупреди, че неуспехът при въоръжаването на Украйна може да тласне съюзниците към "техни програми за ядрено оръжие". Политици от Германия и Южна Корея казват подобни неща. Други говорят за "европеизирането" на НАТО и за заместването на американското ядрено оръжие с британското и френското, въпреки че техните общи запаси са под една десета от руските и доктрините им за защита на останалата част от Европа са все още в ембрионален стадий. Европейските съюзници се подготвят да поемат по-голяма част от бремето по помагането на Украйна, като се надяват, че така ще се самозащитят от евентуалното влизане на Тръмп в Белия дом.

Нищо от това не може да замести стабилното американско възпиране. Свят без американската сила заплашва САЩ по две причини - противниците като Русия и Китай ще се почувстват окуражени, а приятелите ще загубят доверието в своя стар съюзник. Изолационизмът, произтичащ от "Америка на първо място", не само няма да изолира страната от заплахи, а само ще увеличи ядрените рискове за САЩ.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Много ги плаши троцкистите-социалисти тоя Тръмп, бе!

    Просто Доналд и стоящата зад него РП на САЩ имат друго разбиране за величието на Америка. То е различно от това на Дем.партията, което се родее със СССР-ското, че трябва да изнася революция, както правеше Москва по едно време в Африка, издържайки "марксистки" режими. Сегашните в Белия хаос правят същото - срещу безумни милиарди (пресно напечатани) долари US изнася хегемонизъм.
    Безсмислено!
    Първо - струва прекалено скъпо;
    Второ - неефективно е, защото разни корумпета прибират доларите от съответните Америка за (...) и нищо не се помества, а народните маси се настройват антиамерикански по дедукция.

    Давай, Доналд!
    Върни нормалността!
    Америка от бащите-остователи никога не е била троцкистка социалистическа страна!
    Направи Америка отново велика.

    P.S. Ако има какво да се реинкарнира от САЩ, де...

    Нередност?
Нов коментар